Folketingsvalg 2019: DR laver omvendt Tinder-matching af danskerne

DR har lanceret projektet 'Uenige Sammen'. Det skal gøre danskerne klogere på dem, de ikke er enige med.

Casper Dall håber, at 'Uenige Sammen' skaber større forståelse mellem danskerne under folketingsvalget i 2019. (Foto: Agnete Schlichtkrull)

På dating-appen Tinder matcher folk med nogen, som de har noget tilfælles med og er enige med. Men hvad nu hvis du bliver matchet med nogen, som du ikke er enig med, og I skal snakke om de emner i jeres hverdag, der betyder noget for jer. Sådan cirka kan man beskrive DR’s projekt ’Uenige Sammen’. Det handler ikke om dating, men om at bringe danskere, som er uenige med hinanden, sammen i en politisk dialog.

Mandag åbnede DR for tilmeldinger til ’Uenige Sammen’, som er en del af DR’s dækning i forbindelse med folketingsvalget 2019.

- Vi vil gerne skabe en dialog, der fører til en større forståelse for, hvorfor folk mener noget forskelligt, fortæller Casper Dall, redaktionschef hos P4 København.

Netop P4-distrikterne spiller en central rolle i ’Uenige Sammen’. Den sidste søndag før folketingsvalget vil folk kunne møde deres match på et af DR’s ni distrikter over en kop kaffe - eller på en café eller et andet offentligt sted i nærheden.

- Det er en ny måde at tænke public service på, hvor det fysiske møde mellem folk, vi ved, der er uenige, bliver rigtig interessant. Her foregår snakken ikke på sociale medier, men folk møder rent faktisk hinanden ansigt til ansigt og kan fortælle om deres holdninger. Hvad er de glade for i samfundet, hvad er de bekymret for. Det handler ikke om, at de skal være enige, men de skal få en større forståelse for hinanden, siger Casper Dall.

Store forskelle inden for det enkelte distrikt

Han peger på, at fx præsidentvalgkampen i USA i 2016 og brexit-afstemningen i Storbritannien samme år har vist, at der internt i et land kan være meget forskellige syn på tingene og en splittelse mellem folk, der måske ikke forstår hinandens holdninger.

- Inden for hvert af vores distrikter kan der også være meget store forskelle på, hvordan man ser på tingene. En storbyborger på Vesterbro i København ser måske ikke på udkantsproblematikken på samme måde som en borger i Gribskov. Og i Holstebro har en borger i byen måske et andet syn på ulvejagt end borgeren, der bor, hvor ulvene færdes. Jeg håber, at vi med ’Uenige Sammen’ kan bidrage til at skabe en større forståelse for hinanden, og at der skabes forståelse og respekt for andres meninger, siger Casper Dall.

’Uenige Sammen’ er lavet i samarbejde med det europæiske projekt My Country Talks, hvor medier over hele Europa på lignende måde har samlet borgere til samtaler to og to. Du kan læse mere om My Country Talks her.

Senest den 17. juni skal der være folketingsvalg.

Facebook
Twitter