Fornem kulturformidlingspris til DRs ’Historien om Danmark’

DRs store danmarkshistorie blev torsdag hædret for at være ”det bedste stykke danske kulturformidling i det forgangne år”.

Lars Mikkelsen var værten for de 10 afsnit af 'Historien om Danmark' (Foto: © DR, Type 2)

DRs populære ’Historien om Danmark’, der blev sendt sidste forår og efterår på DR1, blev torsdag eftermiddag belønnet for at være ”det absolut bedste stykke danske kulturformidling i det forgangne år”.

Da Danmarks kulturformidlingspris, Artbeat Prisen 2018, blev uddelt på teatret Sort/Hvid i København gik prisen til DR – netop for serien om danmarkshistorien, hvor Lars Mikkelsen førte seerne gennem 23.000 års historie i 10 udsendelser á en time.

”I en tid, hvor alle og enhver i praksis kan kalde sig kulturformidlere, fordi de har en blog eller en Instagram-profil, er der noget befriende og forfriskende over at hovedprisen i år går til en institution, der har næsten 100 år på bagen,” sagde Københavns Kommunes kultur- og fritidsborgmester Niko Grünfeld i motiveringen for prisen, som hvert år uddeles af Have Kommunikation. Prisen er på 25.000 kroner, ligesom modtageren også får en bronzestatuette, som skulptør Jørgen Pedersen har skabt til Artbeat Prisen.

”De seneste år er DR blevet udsat for tiltagende kritik, hvilket nødvendigvis må ses som udtryk for, at flere og flere har glemt, hvad værdien af public service er. ’Historien om Danmark’, som ligger til grund for, at DR modtager denne pris, er imidlertid den bedst tænkelige påmindelse om, hvorfor public service er så ualmindeligt værdifuldt,” lød det videre i motiveringen, hvor det også hed:

”Ingen kommercielle aktører ville nogensinde være i stand til at levere så veludført, nuanceret og bredtfavnende et stykke historieformidling, som DR har formået med ’Historien om Danmark’. Eller rettere sagt: Ingen har i hvert fald gjort det så vidt,” lød det i talen fra Niko Grünfeld.

Han bad også DR dele noget af æren med Thomas Houkjær, som nu er stoppet i DR, men som fik den oprindelige idé til serien og var med til af finde vært Lars Mikkelsen.

Forbilledligt samarbejde

”Det var i sandhed et berigende oplysningsprojekt til glæde for enhver af de mange seere. Samtidig var det en demonstration af, hvordan der kan skabes inspirerende og forbilledlige samarbejder med landets kulturaktører, som kommer alle parter til gode,” lød det videre i motiveringen.

DRs kulturdirektør Tine Smedegaard Andersen glæder sig meget over prisen, som er en af de få inden for kulturformidling i Danmark.

Det var Københavns kultur- og fritidsborgmester Niko Grünfeld, der overrakte Artbeat Prisen til DRs kulturdirektør Tine Smedegaard Andersen. (Foto: © PR Foto)

“Jeg er meget stolt og glad over at modtage prisen på vegne af DR og alle de engagerede mennesker, der skabte ’Historien om Danmark’ og alle programmerne omkring. Men også på vegne af alle samarbejdspartnerne i hele det danske kulturliv - museer, biblioteker, eksperter og frivillige, som gjorde det store danmarkshistorieprojekt muligt. For slet ikke at tale om seerne, der tog imod, diskuterede og engagerede sig,” siger hun.

’Historien om Danmark’ er ikke helt ubekendt med at få priser. Ved TV-Prisen 2018 i januar blev programserien ’Årets nyskabelse’ inden for faktaområdet.

De øvrige nominerede til Artbeat Prisen 2018 var holdet bag 'Aarhus 2017' - Europæisk Kulturhovedstad - og folkene bag Kulturnatten i København, som siden 1993 har markeret efterårsferiens begyndelse med en unik begivenhed.