Fremgang for festlig girokonto

Lytterne samlede næsten 40 procent flere kroner ind til ’Giro 413’ i 2017 i forhold til året før. 12 projekter for socialt udsatte børn og unge får nu glæde af pengene.

Børnene her fra Børne- og Familiehjemmet Bakkevej i Hornsyld glæder sig til en Langelandstur for pengene, som Foreningen Børnelejren på Langeland har modtaget fra ’Giro 413’. (Foto: Anders Ekström)

Tusindvis af lyttere havde det en festlig dag, da de samlede penge ind til DRs ønskeprogram ’Giro 413’ eller fik en hilsen i radioen søndag over middag på P5. Men ’Giro 413’ havde også selv lidt af en fest i 2017, hvor lytterne samlede omkring 40 procent flere kroner ind end året før.

Det kommer nu 12 projekter for socialt udsatte børn og unge til gode, idet de også får en god dag oven på lytternes gavmildhed.

’Giro 413’s vært Peter Sten, DRs radiochef Gustav Lützhøft og en repræsentant fra Børne- og Socialministeriet har netop fordelt de 204.737 kroner, der kom ind på landets mest kendte girokonto i løbet af 2017. Året før var der 146.350 kroner til fordeling fra radioens ældste underholdningsprogram, som har været sendt helt siden 1946, og for mange er ”lyden af søndag”.

Den karakteristiske lyd af en MobilePay-betaling, der går igennem, har også lydt adskillige gange hos DR på det seneste, for én af forklaringerne på, at ’Giro 413’ har fået flere kroner at dele ud af, er, at man i løbet af 2017 åbnede for, at lytterne kunne betale på den facon til programmet – udover netbank, sms-betaling og girokort.

”Mobilbetaling er blevet en populær måde at betale på, men der kommer også rigtig mange bidrag på sms. Derimod er det efterhånden ret småt, hvor mange indbetalinger, der kommer via de girokort, som gav programmet sit navn. PostNord tager dem ikke længere, og derfor skal folk i banken eller sparekassen for at gøre det på den måde,” forklarer vært Peter Sten.

’Giro 413’-vært Peter Sten (midtfor) overrakte pengene fra lytterønskeprogrammet til afdelingsleder Jakob Eiriksson og glade børn fra Børne- og Familiehjemmet Bakkevej i Hornsyld, som nu har udsigt til en Langelandstur for dem. (Foto: Anders Ekström)

Programmet sendes nu fra Næstved

Da ’Giro 413’s vært gennem sammenlagt 20 år, Margaret Lindhardt, gik på pension i sommer, tog Peter Sten over som vært, og samtidig flyttede programmet fra DR Byen til DR i Næstved, hvor det nu bliver produceret hver uge.

”Tilbage i 1970’erne startede værten Arne Myggen en tradition med, at der bliver samlet ind i alle mulige ting, der kan indeholde penge. Og her 40 år efter er der stadig mange, der samler ind i stråhatte, skåle, beklædningsgenstande, og hvad de nu lige kan finde på,” forklarer Peter Sten, der også oplever en anden tendens.

”Lytterne ønsker ikke bare tillykke med fødselsdage, konfirmationer, bryllupper og jubilæer. Mange benytter også programmet til at sende en forårshilsen, en påskehilsen eller en julehilsen, og det ser vi mere og mere af,” siger Peter Sten.

I alt 45 foreninger og organisationer søgt om at få del i de penge, der kom ind via ’Giro 413’ i 2017, og 12 har fået. I disse dage rejser Peter Sten rundt i hele Danmark for at overrække kronerne.

Kan være en del af det sociale fællesskab

DUI – Leg og Virke i Odense får for eksempel 47.000 kroner til en sommerlejr og koloni og ture til Legoland for socialt udsatte børn og unge, mens Broen Vejle og Broen Tønder får 25.000 kroner hver - til hjælp til børns aktiviteter i foreninger. Også projekter i eksempelvis Rønne, Værløse, København, Nibe, Nakskov, Vanløse og Horsens fik del i kronerne.

”I mange tilfælde går pengene til børn af forældre, der måske ikke har så mange penge. På den måde kan børnene og de unge også kan være en del af det sociale fællesskab i sportsklubber og andre foreninger, hvor deres kammerater kommer. En del af kronerne går ligeledes til sommerlejre og kolonier, så børn, der måske ellers ikke kommer på ferie, får en oplevelse, og også har noget at fortælle, når de kommer tilbage i skolen efter sommerferien, og læreren spørger, hvad de har lavet. Det er et rigtigt godt formål, og jeg er glad for, at vi i år har kunnet støtte endnu flere end sidste år,” siger Peter Sten.

DRs radiochef Gustav Lützhøft, der selv var med til at fordele pengene, glæder sig over, at der kommer mere ind på girokontoen til fordel for socialt udsatte børn og unge i 2017.

”Det er vigtigt, at måden at sende penge ind på følger med tiden, så det er så nemt som muligt for lytterne. Mange mennesker render ikke rundt med småpenge længere, og derfor er jeg glad for, at vi fik lanceret MobilePay som betalingsform i løbet af 2017. Lytterne har taget godt imod fornyelsen, og det glæder mig,” siger Gustav Lützhøft, der fortsætter:

”’Giro 413’ er en institution i dansk radio, og en væsentlig forklaring på, at udsendelsen har eksisteret siden 1946, er, at den glæder så mange. Både dem, der sender en hilsen og får en ønskeplade, dem, der får en hilsen og så bagefter børn og unge, der får en særlig oplevelse,” siger han.

Siden ’Giro 413’ første gang lød i radioen for 72 år siden, er der nu samlet i alt 28,2 millioner kroner ind i festligt lag. Det var Karl Bjarnhof, der bød velkommen til ’Lytternes ønskeprogram på grammofon’ for første gang den 13. oktober 1946. Det hed programmet, indtil den daværende vært, Otto Leisner, i 1951 omdøbte det til ’Giro 413’, som det har heddet lige siden.

De får årets penge fra ’Giro 413’:

 • HORSENS: 10.000 kroner til Børn og unges mærkesager til konfirmations-/nonfirmationsmad

 • KØBENHAVN V: 7.975 kroner til Kulturværkstedet Dagmars projekt ’En dejlig søndag’ til søndagsudflugter for mindre bemidlede Vesterbro-børn

 • KØBENHAVN NV: 20.000 kroner til Kirkens Korshær til børneaktiviteter for børn i udsatte positioner, f.eks. billedværksted, dukke- og børneteater

 • NAKSKOV: 10.000 kroner til Broen Lolland til støtte til børn og unges fritidsaktiviteter (betalinger af kontingenter, transport m.m.)

 • NIBE: 10.000 kroner til Nordjysk Humanitærhjælp til sommerlejr for vanskeligt stillede børn

 • ODENSE: 47.000 kroner til DUI – Leg og Virke, fællesledelsen Fyn, til sommerlejr/koloni og tur til Legoland

 • RØNNE: 15.000 kroner til Familieplejen Bornholms ’Projekt Oasen’, hvor Bornholms udsatte børn og unge kan danne netværk og relationer

 • TØNDER: 25.000 kroner til Broen Tønder til støtte til sportsaktiviteter for børn og unge mellem 6 og 17 år

 • VANLØSE: 12.512 kroner til Foreningen Børnelejren på Langeland til tur/ophold for børn med diagnoser på Søgård Hovedgård

 • VEJLE: 25.000 kroner til Broen Vejle til hjælp til børns aktiviteter i foreningen (betaling af kontingent, udstyr m.m.)

 • VEJLE: 15.000 kroner til ’Sjove Børn Vejle’ til sommerkoloni ved Vesterhavet

 • VÆRLØSE: 7.250 kroner til Red Barnet Furesø til en tur til Zoo for udsatte familier

Facebook
Twitter