Gå ned ad barndommens gade på nettet

DR opfordrer alle til også at bidrage med gamle fotos og private film af steder og begivenheder på sitet dr.dk/dengang, der åbner den 12. april.

Den 12. april lancerer DR nemlig hjemmesiden 'Danmark dengang' på adressen dr.dk/dengang. (Foto: Fra hjemmesiden © DR)

Fra på mandag vil danskerne kunne tage en virtuel tur ned ad barndommens gade, se gamle billeder af danseskolen, hvor de måske fik det første kys, eller studere billeder af værftet, hvor farfar engang arbejdede.

Den 12. april lancerer DR nemlig hjemmesiden 'Danmark dengang' på adressen dr.dk/dengang. Her vil brugerne kunne tage med på en rejse tilbage i den fælles danmarkshistorie og for eksempel - ved hjælp af et særligt danmarkskort - kunne zoome ind på deres barndomsby eller andre steder, der har haft særlig betydning for dem. 

Men alle vil også selv kunne bidrage med gamle fotos og private film af steder og begivenheder, da DR opfordrer hele landet til at åbne de glemte skuffer, finde de gamle album frem og vise deres foto og film for andre.

Tanken er, at sitet skal fortælle danskernes nære historie og vise, hvordan Danmark så ud i perioden 1900-1990.

"Hele projektet er en udløber af DRs indsats for at komme "tættere på danskere". Rigtig mange danskere interesserer sig for slægtsforskning og den nyere historie, og vi håber, at dr.dk/dengang både kan fortælle om Danmark, som det var engang, men også få danskerne til selv at bidrage med spændende materiale, de ligger inde med," siger redaktionsleder Helle Trolle-Christensen fra DR Oplysning.

Gamle byfilm digitaliseret

Hun tilføjer, at projektet er blevet yderligere aktualiseret af, at DR har fået en lang række film fra de danske byer digitaliseret i forbindelse med det store digitaliseringsprojekt, der lige nu er i gang.

"Det er ikke film, der er aktuelle at vise på DR TV, men i denne sammenhæng kan de i den grad bruges," siger Helle Trolle-Christensen.

Brugerne på dr.dk/dengang kan blandt meget andet se og høre Elsebeth Pedersen fra Ribe fortælle om sin bryllupsrejse til Himmelbjerget, høre mere om da Gunnar Nu besøgte Testrup Købmandshandel nær Århus, eller møde den 85-årige Inger Kyhn fra Rønne, der viser, at dét sted, hun var danselærerinde engang, nu er blevet til diskotek.

Anker bidrager med kirker

Birthe Kjær samt Keld og Hilda viser for eksempel også billeder fra deres barndom i henholdsvis Århus, Valby og Nyrup på Midtsjælland. Og tidligere statsminister Anker Jørgensen byder på et af de 250 billeder af danske kirker, som han har taget, siden han var 14 år.

"Med det nye site får danskerne en meget nemmere adgang til deres lokalhistorie, og vi kan da kun opfordre alle til at sætte barndommens gade på kortet, hvis den ikke allerede er det. Vi vil blandt andet gerne have gadeliv eller billeder og film med et særligt minde tilknyttet," siger Merete Monberg og Louise Ærboe Starklint fra DR Undervisning, der er i redaktionen bag dr.dk/dengang.

Kom på kursus i scanning

DR samarbejder blandt andre med landets biblioteker og de lokalhistoriske arkiver over hele landet om projektet. Derfor er nogle af deres film og billeder allerede fra en start at finde på sitet, og en række biblioteker og arkiver vil også ligefrem tilbyde kurser i fotoscanning og upload af billeder og tekst, hvis man ikke selv er ferm til det eller har de rette remedier.

"På den måde kan alle danskere være med til at sætte deres fingeraftryk på det historiske danmarkskort', og projektet her ser vi også som en god måde at vise ens fotoalbum for eftertiden, i stedet for at billederne bare ligger i et skab eller står i en reol," siger Merete Monberg og Louise Ærboe Starklint.

Udover at DR lancerer sitet på mandag, vil ikke mindst P4 også sætte fokus på 'Danmark dengang' i uge 15.

Facebook
Twitter