Gå på opdagelse i DR’s gamle billeder og programoversigter i ferien

137.000 af DR’s historiske billeder og programoversigter fra 1925-1984 ligger klar til at blive nærstuderet, hvis du da ikke vælger at sætte de legendariske pausefisk på i stedet for.

Billedet af Kjeld Petersen og Dirch Passer fra DR's Ungarnshjælpen-udsendelser i 1957 er blot nogle af de tusindvis af gamle DR-billeder, du kan se i basen over historiske billeder fra DR. Du kan tilgå den via hjemmesiden dr.dk/historiskebilleder. (Foto: Dr arkiv)

Hvis du efterhånden har lyst til en dag i skyggen oven på de mange solskinstimer, eller måske ligefrem får lyst til et nostalgi-trip, er der rig mulighed for at dykke ned i DR’s arkiv i sommerferien. For eksempel kan du dykke ned i DR’s historiske billeder og gamle programoversigter hjemme bag computerskærmen, hvis du da ikke ligefrem har lyst til at sætte DR’s pausefisk på. For også de ligger nu tilgængelige – igen.

Hen over det seneste par år har DR lagt næsten 137.500 fotografier fra DR’s historiske arkiv ud, og dem kan du både se og søge i, og skulle du synes, at der er behov for flere data på dem, kan du selv skrive såkaldte tags på dem.

DR har faktisk et fotoarkiv med 1,8 millioner fotografier, men ikke alle er lige velforsynede med data om, hvad der er på billederne. Derfor har DR i løbet af 2016, 2017 og 2018 offentliggjort titusindvis af billeder uden såkaldte metadata fra DRs store samling af historiske billeder, pressebilleder til DR-produktioner og billeder af værter og programmedarbejdere fra perioden 1950 til 1997. Det er dem, du kan se i arkivet, som du får adgang til via hjemmesiden dr.dk/historiskebilleder. Indtil videre er der kommet over 166.000 tags på billederne, så de er nemmere at finde for DR’s medarbejdere og lettere kan indgå i kommende DR-produktioner – men også så du nemmere kan gå på opdagelse i dem. Måske vil du gerne gense Trille fra ’Legestue’ i din barndom, søge på billeder af skuespillerinden Lise Ringheim eller se Otto Leisner på slap line i ’Pladeparade’. Alt det – og meget mere – kan du i basen.Programoversigter ligger klar Skulle du derimod mere have lyst til at finde ud af, hvad DR sendte den dag, onkel Gerhard eller din mormor blev født, er der også stor sandsynlighed for, at du kan det.

DR’s gamle programoversigter fra starten i 1925 og foreløbigt frem til 1984 er blevet digitaliserede, så alle kan tilgå dem via netstedet dr.dk/gamleprogramoversigter. Udover at blive klogere på, hvad DR for eksempel sendt i starten af 30’erne, under Anden Verdenskrig eller i fjernsynets barndom i 1950’erne, er der også mulighed for at lave print og pdf’er af de gamle programoversigter, hvis du for eksempel vil give dem til en ven eller et familiemedlem. Programoversigterne har i en årrække ligget i DR’s gemmer i papirudgaver, og derfor har det tidligere været et meget stort arbejde at finde oplysningerne om, hvad DR sendte, når nogen spurgte.

Pausefisk fundet Det kan også være, at du slet ikke gider røre en finger og bare har lyst til at sætte DR’s legendariske pausefisk på skærmen i ferien. I foråret blev det muligt at møde dem igen, fordi DR har fundet gamle VHS-bånd med dem, fra de svømmede lystigt på skærmen i 1980’erne. Fiskene ligger nu på DRTV, og du kan finde dem via dr.dk/pausefisk.

FacebookTwitter