Gammel radiosatire fra P3 er smittet af på vores sprogbrug

Selv om det efterhånden er 16 år siden, at P3 lod Det Brune Punktum stå for radiosatiren, bliver deres vendinger stadig brugt i sproget, fastslår seniorforsker fra Dansk Sprognævn.

Det Brune Punktum bestod af Martin Brygmann, Hella Joof og Peter Frödin, der her er ”ude i det blå med klipklapper på”. Deres vending ”skyld med skyld på” bruges stadig. (Foto: Foto: DR)

Flere lyttere kan formentlig stadig huske, hvordan det lød, da skuespilleren Peter Frödin i 1998 spillede en lettere omklamrende mor, som indtalte lange beskeder på sin søns telefonsvarer i P3’s radiosatire med ’Det Brune Punktum’. Det var beskeder om at komme mere forbi og om at ringe lidt oftere.

Hver evig eneste gang sluttede monologen med sangen ’Hun giver mig skyld – skyld med skyld på’ – et nummer, der så for øvrigt siden hen blev udgivet - selvfølgelig på mors dag.

Selv om det efterhånden er 16 år siden, at Det Brune Punktum, der også bestod af Martin Brygmann og Hella Joof, sagde ”skyld med skyld på”, bliver vendingen stadig jævnligt brugt. Det konkluderer seniorforsker Margrethe Heidemann Andersen fra Dansk Sprognævn, som i decemberudgaven af bladet ’Nyt fra Sprognævnet’ bruger en side på at fortælle, hvordan det er gået for vendingen, siden P3 lancerede den i 1998.

Hun beretter, at Ekstra Bladet var de første til at tage vendingen videre i 1999, hvor avisen skriver: ”Desværre har mange os den opfattelse, at det at blive skilt er lig med nederlag. Vi skændes, giver hinanden skyld med skyld på, og forsøger krampagtigt at holde fast i det, som var engang”.

Weekendavisen brugte også vendingen, og det samme har flere andre medier gjort undervejs.

”I de senere år er der fulgt flere varianter i kølvandet på ”skyld med skyld på”. Det gælder for eksempel ”træt med træt på”, som Ritzaus Bureau skrev i 2013, eller ”I julen er alt fedt med fedt på”, som Billed Bladet skrev i december sidste år,” opremser Margrethe Heidemann Andersen.

Hun antyder, at den gamle P3-vending sikkert kan komme til at leve mange år endnu.

”Der findes sikkert flere varianter end dem, jeg har nævnt, og det er mit gæt at udtrykket kan varieres i det uendelige,” noterer hun.

’Det Brune Punktum’ selv nåede at udgive tre cd’er fra 1998 til 2002, og de skabte også to sceneshows oven på radiosuccesen: ’Helbredelsen af manden med den visne hånd - eller: Du må godt i numsen ’ i 1999 og ’Far brugte ikke noget’ i 2002.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk