To gange hæder til DR-journalister

Både Emil Eusebius Olhoff-Jacobsen og Puk Damsgård har modtaget fornemme priser i ugens løb.

Emil Eusebius Olhoff-Jakobsen fra P1 Dokumentar får Kristian Dahls Mindelegat for podcastserien ’Det Perfekte Offer II’. (Foto: Martin Kunzendorf. © Dr)

Efter at der i flere måneder har været stille omkring

prisuddelinger
på grund af coronakrisen, er to
DR
-journalister blevet hædret i løbet af den forgangne uge. Priserne får de først overrakt senere, når det er muligt at samle flere til en overrækkelse, end det er nu.

Torsdag valgte Dansk Journalistforbunds Kreds 1 at give Kristen Dahls Mindelegat på 15.000 kroner til

DR
-journalist Emil Eusebius Olhoff-Jacobsen fra P1 Dokumentar. Han får prisen for podcastserien ’Det Perfekte Offer II’, som afdækker en historie om psykologers seksuelle misbrug og udnyttelse af magten over deres patienter. Prisen gives ifølge fundatsen til ’en yngre journalist, som med lødig journalistik har skabt øget interesse for sit stofområde’.

Udvalget, der har stået for uddelingen af prisen, mener, at podcastserien 'Det Perfekte Offer II' sætter fokus på et område, som andre

medier
ikke har haft øje for.

Kører gerne en omvej

- Vi var i komiteen meget imponerede over Emil Eusebius Olhoff-Jakobsens arbejde. Serien vidner om en journalist, der bliver ved med at grave og stille spørgsmål. En journalist, der har evnen til at få meget sårbare kilder til at stole på ham og stå frem. En journalist, der går sine kilder og oplysninger efter igen og igen. Og en journalist, der kan fortælle historien, så man med glæde kører en omvej for at få næste afsnit med, siger formanden for prisudvalget, Pernille Aisinger fra Fagbladet Folkeskolen.

’Det Perfekte Offer II’, som er klippet og lyddesignet af Signe Mansdotter, er bestemt ikke ukendt med at modtage priser i forvejen. I efteråret var Emil Eusebius Olhoff-Jakobsen med til at hjembringe den prestigefyldte Prix Italia-pris i kategorien ’Bedste radiodokumentar og reportage’ fra uddelingen i Rom. Du kan høre podcastserien 'Det Perfekte Offer II' her

Kristian Dahl var formand for Københavns Journalistforbund fra 1905-1930, og Kreds 1, hvor den uddeles, er da også Dansk Journalistforbunds københavnerkreds.

Rungstedlundpris til korrespondent

Også

DR
’s Mellemøsten-
korrespondent
Puk Damsgård er blevet prismodtager i ugens løb. Hun bliver årets modtager af Rungstedlundprisen 2020 – en pris på 50.000 kroner. Karen Blixen stiftede Rungstedlundfonden i 1958 gennem crowdfunding i en radiotale til sine mange lyttere hos
DR
.

Puk Damsgård tildeles prisen ’for sit store engagement i flere af verdens brændpunkter og for sin ukuelige og vedholdende evne til at formidle beretninger herfra om menneskene og deres livsvilkår’, som det hedder.

Puk Damsgård er ikke uvant med priser. I januar 2016 modtog hun også Cavlingprisen – journalisternes fornemme pris. Foto: Julie Mørkeberg.

- Puk Damsgård er som Blixen en fortællingens mester, både når det gælder hendes virke som journalist, og ikke mindst når læseren i hendes bøger kommer helt tæt på

krigszoner
og mennesker, der lever under særdeles udfordrende vilkår. Det kræver stort mod og en stålsathed på at ville fortælle de vigtige historier, som vi andre har rigt udbytte af. Puk Damsgårds mod, hendes fortælleglæde og hendes nysgerrighed og appetit på andre kulturer er i høj grad Karen Blixen
værdig
, siger bestyrelsesformanden i Rungstedlundfonden, Michael Bjørn Nellemann.

Selv siger Puk Damsgård om prisen i en

pressemeddelelse
:

- Jeg er i sagens natur glad og

beæret
over denne anerkendelse af mit arbejde. Mens jeg var barn i Hammer Torup, åbnede Karen Blixen en dør på klem til en verden og nogle fortællinger, jeg ikke kendte. For mig blev det en ledetråd at opsøge mine blinde vinkler i mødet med andre og forsøge at bringe fortællingen hjem. Og hvis dette bare lykkes en gang imellem, er min lykke gjort, siger hun.

Facebook
Twitter