Generaldirektøren startede i DR som jurist i ophavsret

- Jeg har aldrig lavet en karriereplan, siger Maria Rørbye Rønn, der begyndte i DR i 1995. Hun er den sjette og sidste person i sommerserien om folk, der startede i DR som ét og nu laver noget andet.

Maria Rørbye Rønn kan fejre 25-års jubilæum i DR i 2020. (Foto: Lars Møller Hansen)

Året er 1995. Ind ad døren i TV-Byen i Søborg træder den 31-årige jurist Maria Rørbye Rønn. Hun er blevet ansat som jurist med fokus på ophavsret – et emne, hun har beskæftiget sig med i Kulturministeriet, inden turen går til DR.

- Jeg havde netop skrevet på et nyt lovkompleks i ophavsret, og så var det sjovt at komme ud i den ’virkelige verden’ og arbejde med det. I DR blev alt det, jeg havde siddet og skrevet om, produceret. Der er så mange, der bidrager til DR’s produktion, som er omfattet af ophavsret. Folk sagde til mig, at enten går DR i blodet på én, eller også tager man hurtigt videre igen. DR gik i den grad i blodet på mig, fortæller Maria Rørbye Rønn.

I 1998 bliver alle jurister samlet i DR Jura. Maria Rørbye Rønn bliver souschef i afdelingen, og året efter bliver hun chef.

- Den største ændring for mig var at blive chef – at få ledelsesansvar med alt, hvad det indebærer. Fagligt var det en stor mundfuld for mig at sætte mig ind i nye områder og levere på det. Men jeg følte mig hurtigt på rette hylde. Jeg kunne lide samspillet mellem andre chefer, at motivere medarbejderne og se nye måder at løse tingene på, siger Maria Rørbye Rønn og fortsætter:

- På det tidspunkt var der mange steder i huset utilfredshed med juristerne. Folk syntes ikke, vi tænkte offensivt nok. Jeg lavede en intern kundeundersøgelse, så vi fik input fra alle dem, vi rådgav i huset. Det var rigtig godt at høre kritikken direkte og at kunne tage fat i den konkret.

Mod på at prøve noget mere

I 2007 sker der igen ændringer i Maria Rørbye Rønns arbejdsopgaver. Kenneth Plummer er tiltrådt som generaldirektør et par år forinden, og jurachef Rørbye Rønn går nu til ham med ønsket om, at hun vil rykke sig.

- Jeg sagde til Kenneth Plummer, at jeg gerne ville udvikle mig, og at jeg havde en MBA i tankerne. ’Gud, har du lyst til det?’ sagde han. Jeg fik ok til uddannelsen, men inden jeg gik i gang, blev jobbet som underdirektør i den nye afdeling Jura, Politik og Strategi ledigt, og han sagde: ’Du får hele afdelingen!’

- Han kunne ikke gætte, at jeg havde mod på at prøve noget mere. Men fordi jeg bad om den uddannelse, kom jeg ind på hans tavle som en, der havde lyst til at kaste sig ud i flere og nye ting. Man skal give udtryk for, at man gerne vil det.

Jobbet som underdirektør i Jura, Politik og Strategi gav Maria Rørbye Rønn mulighed for at præge retningen og tage de overordnede beslutninger i et stort og vigtigt område.

- Jeg syntes ikke, der blev arbejdet systematisk med de politiske interessenter. Det var nødvendigt at adressere de udfordringer, vi stod overfor. Vi havde ikke haft en klar fælles strategi for DR. Det handlede om at tænke hele DR som én institution og finde ud af, hvad der var vigtigt, hvis huset skulle udvikle sig. Det var fantastisk for mig at få nye opgaver. Det kunne mine chefer og omverdenen mærke. Det var en fantastisk oplevelse at kunne udvikle sig i DR, og at folk havde tillid til, at jeg kunne ting, der var helt nye, fortæller hun.

Posten som underdirektør resulterer også i, at Maria Rørbye Rønn bliver sekretær for DR’s bestyrelse, og dermed får hun et indblik i arbejdet der.

Maria Rørbye Rønn fotograferet i Indre Gade i DR Byen, da hun er konstitueret generaldirektør. (Foto: Agnete Schlichtkrull)

Et helt særligt telefonopkald

I 2009 bliver Maria Rørbye Rønn direktør for Jura, Politik og Strategi, men det stopper ikke her. I efteråret 2010 får hun et telefonopkald, der bringer hende frem i forreste række for hele DR.

- Der var en bog på vej om Kenneth Plummer, og alle kunne fornemme, at situationen var kritisk. Bestyrelsesformanden ringede til mig i forlængelse af, at Plummer forlod DR, og han spurgte, om jeg ville være konstitueret generaldirektør. Jeg sagde ja lige på stedet i telefonen og ringede først bagefter til min mand og fortalte ham om det. Jeg var ikke ét sekund i tvivl om at sige ja, fortæller Maria Rørbye Rønn og tilføjer:

- Det er vigtigt, at man løbende tænker over, hvad det er, man vil i sit arbejdsliv. Hvad trives man med, og hvad vil man gerne lave. Man skal være i god kontakt med sig selv, så når mulighederne kommer, er man afklaret. For mig var jobbet som konstitueret generaldirektør en chance, jeg ikke ville få to gange.

Den første tid efter udnævnelsen er meget speciel for Maria Rørbye Rønn.

- Omverdenen og pressen gjorde meget ud af, at jeg var en overgangsfigur, og at jeg bare sad på posten midlertidigt.

Var det også det, du selv følte?

- I starten, ja. Men efter tre uger sagde jeg til min mand, at jeg ville søge stillingen. ’Det vidste jeg fra day one, at du ville,’ sagde han. Jeg meddelte bestyrelsesformanden, at jeg ville søge, så jeg på den måde bragte med ind i kandidatfeltet.

- Læringskurven som konstitueret generaldirektør var sindssyg stejl. Jeg havde siddet tæt på Kenneth Plummer og troede, at jeg vidste, hvad det ville sige at have topposten. Men det, der gik op for mig i det sekund, hvor jeg fik ansvaret, var, hvor kompleks stillingen var, og hvor mange hensyn, der var. Det forstår man først i dybden, når man selv har ansvaret. Og så sker der en af to ting: Enten synes man, det er fantastisk spændende at sætte retning, eller man bliver tynget af ansvaret og finder ud af, at det ikke er noget for en.

For Maria Rørbye Rønn var det klart den første følelse, der gjorde sig gældende.

- Jeg trivedes i jobbet. Jeg kunne lide at få ansvar og tage ansvar. Jeg følte mig hjemme i rollen. DR betyder noget for utroligt mange mennesker, og det at diskutere fremtiden og sætte retning for DR var lige mig.

Har aldrig lavet en karriereplan

I februar 2011 kan Maria Rørbye Rønn efter måneders spekulationer strege konstitueret fra sin jobtitel.

- Jeg blev ringet op af bestyrelsesformanden en fredag og fik at vide, at en enig bestyrelse pegede på mig. Jeg havde det sådan lige ’wauw’. Om mandagen ville bestyrelsen træde sammen og godkende det formelt, så jeg havde weekenden til at samle mig og forberede mig. Jeg syntes, det var fantastisk – tænk at det blev sådan – men jeg var også spændt og lidt nervøs.

- Lige de første måneder tænkte jeg: ’Du er generaldirektør, du er generaldirektør, du er generaldirektør’, griner Maria Rørbye Rønn. – Men så vokser man ind i rollen, tager den på sig og ejer den.

Generaldirektøren understreger, at hun er et eksempel på, at der er muligheder for at få nye opgaver og chancer i DR.

- Jeg har aldrig lavet en karriereplan. Jeg har fulgt det, der var rigtigt for mig, og det er det allervigtigste – at følge sin intuition og hvad man har lyst til. Hvis man skal lykkes i et job, skal man trives og udvikle sig på en måde, hvor man har noget at byde på. Jeg er rigtig glad for, at jeg har fået muligheden for at være generaldirektør i DR, smiler Maria Rørbye Rønn.