Gensynsglæde ved Torsdagskoncerten: ’Det giver bare noget særligt at have publikum tilbage i salen’

Efter en lang periode med nedlukning og mangel på levende musik var det en glad og forventningsfuld forsamling, der torsdag aften stimlede sammen til den første af Koncerthusets traditionsrige Torsdagskoncerter i denne omgang.

Sebastian Uno Stevensson er solofagottist i DR Symfoniorkestret, og han har glædet sig til igen at kunne mærke kontakten med publikum. (Foto: Bjarne Bergius Hermansen)

Foran DR Koncerthuset summer det af liv. Velklædte og veloplagte gæster holder humøret højt, mens der tjekkes coronapas og billetter ved indgangen.

I snart 88 år har Torsdagskoncerterne i DR sat rammen om utallige musikalske oplevelser, og i aften er 500 publikummer samlet til den første koncert i DR Koncerthuset efter 5 måneders nedlukning. Stemningen er i top, og man kan mærke på både gæster og personale, at det har været savnet at mødes med andre om den levende musik.

Udenfor Koncerthuset byder personalet velkommen til de forventningsfulde gæster, der fremviser billetter og coronapas. (Foto: Bjarne Bergius Hermansen)

Spænding i kulissen

Det er dog ikke kun publikum, der har glædet sig til, at det endnu engang bliver muligt at lukke folk ind i den store koncertsal. På trods af at musikerne fra DR Symfoniorkestret har spillet livekoncerter i radioen på P2 stort set hele coronanedlukningen, har det ifølge to af musikerne fra DR Symfoniorkesteret bare ikke været det samme at spille uden et publikum.

- Man ved, at man når ud til masser af mennesker i radioen, og at der er langt flere, som lytter til vores koncerter i radioen, end der sidder i salen. Men det gør bare noget for stemningen, hvis man kan fornemme, at der er publikum i rummet. Luften bliver nærmest elektrisk, siger Sebastian Uno Stevensson, som er solofagottist, hvorefter 2. soloviolinist Gunvor Sihm tilføjer:

- Hvis man selv sidder og har en hård dag, kan det som regel godt hjælpe at kigge ud på folks ansigter og se, at de er med, og at ansigterne ændrer sig, når musikken skifter. Noget af det mærkeligste i den her tid har været, når man har siddet der på scenen og ydet sit bedste i to timer, og at man så bare ikke har kunnet mærke kontakten med lytterne.

Gunvor Sihm er 2. soloviolinist i DR Symfoniorkestret, og hun glæder sig til endnu engang at kunne kigge ud på ansigterne i salen under en koncert. (Foto: Bjarne Bergius Hermansen)

En traditionsrig koncertrække

Tilbage i salen er publikum så småt ved at finde deres pladser, og den store sal fyldes af hyggesnak og god stemning. Udenfor sidder andre og nyder et glas vin eller en middag i DR Koncerthusets festlige rammer.

Torsdagskoncerterne er for mange en fast tradition, og Liisa Theilgaard og Steen Deth er nogle af de gæster, som har glædet sig til at vende tilbage.

- Det her er første mulighed, vi har fået for at komme ud og vifte lidt med ørene efter nedlukningen, og det er så dejligt at være her, siger Liisa Theilgaard.

Parret er nogle af de 500 udvalgte gæster, som har fået mulighed for at være med i aften, og ifølge Steen Deth er Torsdagskoncerterne altid en positiv oplevelse.

- Vi er åbne over for alle mulige slags musik, og vi er enormt spændte på at mærke stemningen og at høre, hvad de byder på i aften, siger han.

Steen Deth og Liisa Thiesgaard er nogle af de faste abonnenter på Torsdagskoncerterne i DR Koncerthuset, og de er glade for at være blandt de 500 publikummer i aften. (Foto: Bjarne Bergius Hermansen)

Aftenens program står på Johannes Brahms 1. klaverkoncert og Robert Schumanns 2. symfoni. Aftenens dirigent er schweiziske Lorenzo Viotti, mens den italienske klavervirtuos Beatrice Rana er solist. På scenen gør Gunvor Sihm og Sebastian Uno Stevensson fra DR Symfoniorkestret sig klar, mens resten af musikerne og publikum finder deres pladser.

En musikalsk forløsning

Stilheden indfinder sig langsomt i salen, og publikum læner sig opmærksomt frem i stolene. Da en radiovært tillader sig at sige et par ord i en mikrofon, bliver der med ét tysset på ham. Folk sidder som på nåle, og da musikken endelig går i gang med en bombastisk udladning, er det en stor forløsning.

Resten af aftenen står i Schumann og Brahms tegn, og alt fra kraftige og voldsomme passager til selv de mest sårbare øjeblikke bliver mødt med smil og anerkendende nik i salen. Musikken flyder ud i den store sal, og der kan skimtes alt fra store smil til tårer i øjenkrogen, når man kigger rundt på de opmærksomme gæster.

Aftenens store stjerne er den italienske klavervirtuos Beatrice Rana, som endda blev kaldt på scenen til et ekstranummer efter første halvdel af koncerten. (Foto: Bjarne Bergius Hermansen)

Nærmest magi i salen

Bag scenen er der da også både glæde og overraskelse at spore blandt musikerne fra DR Symfoniorkestret efter aftenens koncert.

- Det kom egentligt bag på mig, at det var så anderledes at have folk tilbage i salen. Det virkede til, at det smittede af, og at hele orkestret spillede lidt kraftigere og med lidt mere spilleglæde end sædvanligt, siger Sebastian Uno Stevensson, hvorefter Gunvor Sihm supplerer:

- Ja, helt bestemt. Der opstår nærmest magi i salen, når man kan mærke, at folk er med. Jeg vidste godt, at det ville gøre noget særligt at få publikum tilbage, men i aften var det helt fantastisk.

500 gæster blev budt velkommen til første koncert i DR Koncerthuset efter nedlukningen. (Foto: Bjarne Bergius Hermansen)

DR Koncerthuset er åbent igen, og både billetter til den kommende sæson af Torsdagskoncerter og information om coronaretningslinjer kan findes på husets hjemmeside her

Facebook
Twitter