’Giro 413’ fylder 75 år: ’Jeg elsker det program’

Onsdag er det 75 år siden, at ønskeprogrammet, der blev kendt som ’Giro 413’, havde premiere. Dr.dk/omdr har været i studiet med vært Peter Sten og blandt andet spurgt, hvordan hans hilsen til fødselaren skal lyde.

  • Peter Sten har været vært på 'Giro 413' siden 2017. I anledning af jubilæet sendte han søndag programmet direkte fra Tingkroen på Amager. Her læste han hilsner op, mens musikken blev spillet live. (Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix) (Foto: © Ida Guldbæk Arentsen, Ritzau Scanpix)
  • Peter Sten interviewer sangerinden Dorthe Kollo ved jubilæumsudsendelsen i søndags. (Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix) (Foto: © Ida Guldbæk Arentsen, Ritzau Scanpix)
  • Peter Sten - her i studiet i Næstved. (Foto: © Per Gade Gyldenkærne)
1 / 3

Det er fredag formiddag hos DR Sjælland i Næstved. Den regionale P4-morgenflade er netop slut. Nu bliver der arbejdet mod eftermiddagsfladen og frem mod næste morgenflade på mandag.

Men i studie 3 er Peter Sten i gang med et af de landsdækkende programmer, der bliver lavet i Næstved. Det er søndagens udgave af ’Giro 413’. Her sender lytterne en hilsen til familie, venner eller kolleger sammen med et musikønske og et beløb, der går til et godt formål. Og det har de gjort i 75 år.

- Fristen for at sende hilsner ind til søndagens udsendelse er fredag klokken 7. Så når jeg står op fredag morgen, tjekker jeg, om der er kommet noget på falderebet. Jeg får hilsner og betalinger af fire kanaler: sms, Mobilepay, netbank og så er der ganske få, der stadig bruger et girokort – med gironummer 7000413. Folk, der bruger sms og netbank, kan skrive deres hilsen der. Det er der ikke plads til med Mobilepay, så her kommer hilsenen på mail, eller de kan ringe og indtale den på en lytterbåndoptager, fortæller Peter Sten.

Kommer tæt på lytterne

Før han gik i studiet, har Peter Sten læst hilsnerne igennem, så han både kan ramme den rigtige tone og det rette musikmiks, når han skal igennem dagens 25-30 hilsner.

- Det er meget vigtigt, hvordan du modulerer din stemme. Den kan være glædelig eller medfølende – uden at overdrive – men du kan ikke være ligeglad. Jeg kan ikke undgå at gå op i det, fordi man kommer så tæt på lytterne gennem deres hilsner. Når det kommer til ønskerne, sørger jeg for at veksle det musikalske. Det går ikke med Lis og Per, Poul Bundgaard og Gustav Winckler lige efter hinanden, forklarer Peter Sten.

  • BILLEDER FRA JUBILÆET: 'Giro 413' fejrede sit 75-års jubilæum søndag ved at sende en live-udgave af programmet - direkte fra Tingkroen på Amager. Her er der hver søndag fællesskab og fælleslytning af 'Giro 413', ligesom der også flittigt kommer hilsner fra Tingkroens Venner. I dagens anledning blev musikken og sangen leveret live, blandt andre af Birthe Kjær. (Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix) (Foto: © Ida Guldbæk Arentsen, Ritzau Scanpix)
  • Dorthe Kollo medvirkede også i jubilæumsprogrammet,hvor hun blandt andet sang 'Velkommen til verden' og om greven fra Luxembourg - to af hendes store hit. (Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix) (Foto: © Ida Guldbæk Arentsen, Ritzau Scanpix)
  • Richard Ragnvald sang blandt andet 'Kære lille mormor' ved jubilæet (Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix) (Foto: © Ida Guldbæk Arentsen, Ritzau Scanpix)
  • Michael Winckler er søn af Gustav Winckler, hvis sange har været spillet i ønskeprogrammet gennem stort set alle årene. Han sang nogle af faderens hits på Tingkroen på Amager. (Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix) (Foto: © Ida Guldbæk Arentsen, Ritzau Scanpix)
  • På Tingkroen på Amager står der en indsamlingsbøtte, så der altid kan gives en skærv til 'Giro 413'. (Foto: © Kim Dang Trong, DR)
  • Dorthe Kollo og Birthe Kjær sang begge ved 'Giro 413's jubilæum - og de hyggede sig også på Tingkroen. (Foto: © Kim Dang Trong, DR)
1 / 6

Lige nu sidder han med udsendelsens manuskript, som han lægger hilsner og musiknumre ind i for at se, hvad de fylder. ’Giro 413’ sender på P5 fra klokken 12.15 til 14.00 og er inddelt i tre blokke. De første 15 minutter er én blok, så kommer der regionale nyheder. Herefter er der 27 minutter frem mod Radioavisen klokken 13 og endelig den sidste blok på 57 minutter frem til klokken 14.

Det er vigtigt for Peter Sten at tilrettelægge hilsner og musik, så han for eksempel ikke ender med kun at spille 30 sekunder af et nummer, fordi der kommer en nyhedsudsendelse.

- Hvis jeg har fået for mange hilsner, ser jeg, om nogle af dem er tidløse. Så bliver de skubbet. Jeg kan også samle flere hilsner under samme musikønske. Hvis der er flere, der har ønsket samme kunstner, må jeg nogle gange slå plat og krone og lade tilfældet afgøre, hvilket nummer jeg spiller med den kunstner. Jeg prøver virkelig at undgå at fade et nummer ud, men hvis det er et på fem et halvt minut, der kører med en ny omgang omkvæd, kan jeg fade. Men jeg kan ikke gøre det i viser.

Fra heavy metal til viser

Endelig betyder det også meget for Peter Sten, at ’Giro 413’ er lytternes ønskeprogram. De første fem år fra 1946 til 1951 hed det faktisk ’Lytternes ønskeprogram på grammofon’.

- Jeg går meget op i at følge lytternes ønsker. De betaler for at få deres ønsker opfyldt. Det skal være et meget grelt ønske, der kommer, for at jeg ikke opfylder det – for eksempel en eller anden hjemmestrikket sang, hvor sangeren synger falsk eller sådan noget. Det er lytterne, som får lov at bestemme musikken i ’Giro 413’, og det er faktisk meget varieret – fra heavy metal til viser. Det er der plads til, og det skal der være plads til, siger Peter Sten.

Hvordan holder man et 75 år gammelt program i live?

- Det må du nok spørge om, griner Peter Sten.

- Gennem årene har der været mange tiltag for at ændre programmet. Det er aldrig gået godt. Det er, som om man gør vold på programmets sjæl, når man vil lave om på det. Jeg tror, det er traditionerne, der gør, at det har holdt så længe. Alle har et forhold til det program. Det er varieret musik, nostalgi og hyggeligt.

- Da jeg blev bedt om at overtage programmet, var det en stor ære. Jeg kan huske det fra 50’erne, da jeg var barn. Jeg elsker det program. Det er meget rørende at komme tæt på danskerne. Vi kommer ind i stuerne og er med til glæder og sorger – fra barnedåb til begravelser, fortætter Peter Sten, der har været vært på ’Giro 413’ siden sommeren 2017.

Birthe Kjær: Har været i mit liv altid

I studie 3 i Næstved er han godt i gang med at indtale hilsner og lægge sange ind i søndagens udsendelse – blandt andre ’Den gamle Tennessee Waltz’ med Birthe Kjær. Hun er en af de kunstnere, der bliver ønsket flittigt i ’Giro 413’.

I et interview med dr.dk/omdr fortæller sangerinden, hvad programmet betyder for hende.

- Det var et program, jeg lyttede til som barn. Mit billede af min barndom er søndag middag, varm mad og ’Giro 413’ i radioen. Siden har jeg jo bevæget mig i den samme genre – så en skønne dag var det mig, de spillede. Det er et program, der har været i mit liv altid, fortæller Birthe Kjær.

Hun glæder sig over, at ’Giro 413’ – efter 75 år – fortsat er en del af radiofladen på DR.

- Det er dejligt, at et program som ’Giro 413’ bliver ved med at eksistere. Det viser, at folk har stor glæde af det til musik, til hilsner og til at mindes. Det er godt, at der er en tradition, der bliver ved, siger Birthe Kjær.

Vi håber på 75 mere

I Næstved mener Peter Sten også, at ’Giro 413’ kan noget særligt, selvom folk i dag kan lykønske hinanden på sociale medier og høre lige præcis den sang, de vil, på digitale tjenester.

- Det er et program, hvor du får indblik i danskernes verden. Det er fælles gods. Facebook og andet er mere individuelt. Radioen er et fantastisk medie, hvor du kan danne dine egne billeder. Virkeligheden er, at der stadigvæk er et marked for det. Yngre mennesker bruger det også til at sende hilsner til ældre familiemedlemmer, i forbindelse med bryllupper eller når vennerne skal ud at rejse. Jeg har et håb om, at nye generationer vil følge med, siger Peter Sten.

Hvis du selv skulle sende en hilsen til fødselaren, hvordan ville den så lyde?

- Kære ’Giro 413’. 75 år – det er godt gået. Vi håber på 75 mere. Og musikønsket skal være ’Vi si’r tillykke’ med Birthe Kjær, smiler Peter Sten, inden han denne fredag formiddag lægger sidste hånd på søndagens udsendelse.