Grand Prix bliver fornyet med fagjury og wildcards

Som noget nyt har DR inviteret sangere til årets Grand Prix i Herning, hvor en jury nu også får et ord at skulle have sagt sammen med seerne.

Johnny Deluxe, der startede som en del af Karrierekanonen på P3, vender nu tilbage i DR-regi. Gruppen har fået et wildcard til Dansk Melodi Grand Prix. (© Copenhagen Records)

Som noget helt nyt har DR inviteret fire særligt udvalgte kunstnere til årets danske Melodi Grand Prix, og samtidig bliver det i år seerne og en fagjury i fællesskab, der skal finde vinderen, der skal repræsentere Danmark i Moskva i maj.

Det kom frem, da DR fredag præsenterede de 10 bidrag til og planerne for Dansk Melodi Grand Prix 2009. Det bliver holdt lørdag den 31. januar i MCH Messecenter Herning, hvor Birthe Kjær og Felix Smith er værter.

Ud af de i alt 684 bud på et Grand Prix-hit er blot seks kommet gennem nåleøjet hos den hemmelige bedømmelseskomité. Og derudover har DR altså inviteret fire særligt udvalgte kunstnere, så der i alt deltager 10 kompositioner i sangdysten. De fire inviterede er Jeppe Laursen (Junior Senior), Jimmy Jørgensen, Johnny Deluxe og Maria Carmen Coppel.

Wildcard-modellen er helt ny i Grand Prix-sammenhæng, og ideen er blevet født for at kunne variere udvælgelsesprocessen.

Supplerer hinanden godt

”Der har været rigtig mange gode bud blandt de indsendte bidrag. Nu har vi fundet de helt rigtige til årets Melodi Grand Prix, og jeg er desuden rigtig glad for de supernavne, der har sagt ja til et wildcard. Med de fire wildcards har vi været i stand til at sammensætte en kombination af navne, som har et højt niveau, som supplerer hinanden godt, og som derfor bidrager til at lave et ekstra stort brag ud af tv-showet,” siger DR1’s underholdningsredaktør Jan Lagermand Lundme.

Noget nyt er også, at vinderen vil skulle synge sit nummer tre gange, før sejren er i hus. DR har nemlig indført et nyt og hårdere udskilningsløb i år. Af de 10 sange udpeger seerne og en fagjury i fællesskab fire sange, der skal kæmpe mod hinanden i to semifinaler. Seerne alene stemmer derefter på de to bedste sange, som så duellerer i finalen om seernes gunst og billetten til finalen i Eurovisionens konkurrence.

Fabricius-Bjerre og Kjeld Tolstrup er i juryen

Fagjuryen kommer til at bestå af seks musikeksperter - blandt andre Bent Fabricius-Bjerre, Martin Brygmann, Kjeld Tolstrup, Michael Hardinger og Søs Fenger. Derudover får en lytter af P4-programmet ’Danmarksmester’ mulighed for at vinde en plads i den kommende tid på baggrund af sin musikalske viden. De syv jurymedlemmers stemmer vil vægte 50 procent, når de 10 deltagere skæres ned til fire. De andre 50 procent er seernes stemmer. Når vinderne skal findes blandt de fire semifinalister, er det udelukkende seerne, der kan stemme.

I år bliver Grand Prix ikke bare et underholdende tv-show på DR1 en lørdag aften. I ugen op til sangskønhedskonkurrencen kommer der til at foregår en række musikalske aktiviteter i den midtjyske by, og DR1, P4 og dr.dk/grandprix følger også disse begivenheder tæt i uge 5. I forbindelse med Dansk Melodi Grand Prix udgiver DR Multimedie også en cd med de 10 sange og bogen ’Dansk Melodi Grand Prix - de største øjeblikke’, der er skrevet af Ole Tøpholm, som til daglig er vært på P3 Nyheder.

De 10 sange, der skal dyste i år, er:

* ’I never fall in love again’ - solist: Trine Jepsen, komponister og tekstforfattere: Claes Andreasson, Torbjörn Wassenius, Johan Sahlén og Niels Kvistborg.

* ’Luckyboy’ - solist, komponist og tekstforfatter: Jeppe Laursen

* ’My Song’ - solist, komponist og tekstforfatter: Maria Carmen Koppel

* ’Det Det’ - solister: Sukkerchok, komponister og tekstforfattere: Lasse Lindorff, Mogens Binderup og Lise Cabble.

* ’Alice in Wonderland’ - solist: Jimmy Jørgensen, komponister og tekstforfattere: Mikael Erlandsson, Torbjörn Wassenius, Claes Andreasson og Birgitte Rye.

* ’Someday’ - solist: Hera Björk, komponister og tekstforfattere: Christina Schilling, Jonas Gladnikoff, Henrik Szabo og Daniel Nilsson.

* ’Big Bang Baby’ - solist: Claus Christensen, komponister og tekstforfattere: Troels Holdt, Lars Malm og Lise Cabble.

* ’Sindssyg’ - solister: Johnny Deluxe - komponister og tekstforfattere: Noam Halby, Jakob Glæsner og Peter Kvint.

* 'Underneath My Skin’ - solist: Christina Undhjem - komponister: Mads Haugaard og Brian Risberg Clausen.

* ’Believe Again’ - solist: Niels Brinck, komponister og tekstforfattere: Lars Halvor Jensen, Martin M. Larsson og Ronan Keating.

Facebook
Twitter