Grand Prix-fødselsdag bliver fejret med show og professorer

I år er det 60. gang, der bliver holdt Eurovision Song Contest. Britiske BBC producerer et jubilæumsshow, som DR sender i foråret, og der bliver også holdt en stor konference om, hvad sangdysten har betydet.

DR stod for at fejre 50 års jubilæet for Eurovision i oktober 2005. Showet hed ’Congratulations’, og det blev sendt til hele Europa fra Forum på Frederiksberg. (Foto: Bjarne Bergius Hermansen © Type 1)

Da Det Europæiske Melodi Grand Prix fejrede sit 50 års jubilæum i 2005, stod DR for festen for hele Europa i et fyldt Forum på Frederiksberg.

60 års jubilæet kommer britiske BBC til at arrangere, og her er planen at lave det stort anlagte gallashow ’Eurovision’s Greatest Hits’, hvor nogle af de mest elskede sange i konkurrencens 60 årige historie bliver hyldet.

Showet bliver holdt i Eventim Apollo Hammersmith i London tirsdag den 31. marts, og DR1 sender det 90 minutter lange show i forårets løb. Der er rigeligt med sange at vælge imellem, for siden det første Grand Prix i 1956 i Schweiz, har 1300 sange deltaget i Eurovision Song Contest, og endnu flere er blevet skabt til de enkelte landes konkurrencer. Danmark var ikke med det første år, men året efter kunne Birte Wilke og Gustav Winckler ved Grand Prix i Frankfurt meddele, at ’Skibet skal sejle i nat’.

Blandt de sikre navne i BBC-showet er svenske Herreys, der vandt Det Europæiske Melodi Grand Prix i 1984, og Conchita Wurst, der gav Østrig den første sejr i 48 år sidste år i København. Natasha St-Pier, der repræsenterede Frankrig i Parken i København i 2001 med sangen ’Je n’ai que mon âme’, skulle også være sikker, og mange flere navne bliver præsenteret i den kommende tid.

Prominent rolle til Danmark

Fra DRs side har Pernille Gaardbo, der var executive producer på Eurovision Song Contest sidste år i København, været med i den første udviklingsfase af jubilæumsfestlighederne.

”Eurovision giver jo et billede på, hvordan vi som europæere har udviklet os de seneste 60 år – både stilmæssigt og musikalsk – og det er det, som showet kommer til at afspejle,” siger Pernille Gaardbo til dr.dk/grandprix, hvor hun fortsætter:

”Det er jo BBC, der producerer, og når man kender deres sans for kvalitet, ved man, at det bliver et storslået show. Der kommer masser af grin og overraskelser, og så får Danmark en prominent rolle på scenen,” siger Pernille Gaardbo.

Hvad det præcist betyder, kommer til at stå mere klart i løbet af de kommende uger.

Værterne i BBC-showet bliver Graham Norton, som er fast Eurovision-kommentator for BBC, og svenske Petra Mede, der var vært for Det Europæiske Melodi Grand Prix i Malmø i 2013.

Akademisk tilgang til showet

Fejringen af jubilæet bliver dog ikke kun show og gøgl. Det europæiske tv-samarbejde EBU holder også en ’Eurovision Song Contest 60 års jubilæumskonference’ i London fredag den 24. april, hvor professorer, universitetsforskere, brandforskere, kommentatorer og tidligere optrædende vil give deres bud på, hvad det har betydet, at Europa i 60 år har samarbejdet om Melodi Grand Prix.

Professor Karen Fricker fra Department of Dramatic Arts på Brock University i Toronto i Canada holder for eksempel et oplæg om, hvad Eurovision har lært os om Europa, mens Dr. Dean Vuletic og Marie Curie fra Wiens Universitet fortæller historien om Europa – set gennem Det Europæiske Melodi Grand Prix.

Der bliver også en paneldiskussion om innovation, hvor blandt andre DRs Pernille Gaardbo deltager, og Dr. Paul Jordan vil fortælle om sin forskning i Eurovision Song Contest. Han har kigget nærmere på, hvordan lande bruger Det Europæiske Melodi Grand Prix til at brande deres land.

Australien kommer med i år

Selve det 60. Grand Prix bliver holdt i Wien den 19., 21. og 23. maj, og i alt 40 lande deltager i år mod 37 i København i 2014. Som noget helt nyt har Australien i år fået lov til at synge med, efter at man har vist showet down under de seneste cirka 30 år.

Indtil videre er det kun en engangsforeteelse, at Australien er med – netop fordi det er jubilæumsår. Og hvis landet skulle vinde, er det aftalt, at australsk tv samarbejder med en europæisk tv-station om at holde næste års show, som så også skal holdes i en europæisk by – traditionen tro.

Facebook
Twitter