Gratis musikdag for hele familien: Det er tid til Orkesterfestivalen

DR Koncerthuset slår dørene op til den gratis festival den 4. marts, hvor børn og unge står for musikken.

  • Orkesterfestivalen er årets store klassiske festdag for talentfulde børn og unge, der kommer fra nær og fjern for at spille det bedste, de har lært. 30 ungdomsorkestre og ensembler fra hele landet kan opleves på fire scener i Koncerthuset hele dagen. Billedet er fra Orkesterfestivalen 2016. (Foto: Bjarne Bergius Hermansen © Type 1)
  • De små strygere fra Suzuki Instituttet venter spændt på at give koncert i Koncertsalen. Billedet er fra Orkesterfestivalen 2016. (Foto: Bjarne Bergius Hermansen © Type 1)
  • Spændte, unge musikere, der er klar til at give den en skalle og vise, hvad de kan over for de næsten 4000 publikummer, der er mødt op. Billedet er fra Orkesterfestivalen 2017. (Foto: Bjarne Bergius Hermansen © Type 1)
1 / 3

Flere end 1.000 unge, dygtige musikere overtager DR Koncerthuset med sommerfugle i maven søndag den 4. marts, når det igen er tid til Orkesterfestivalen 2018. Det er gratis for alle at møde op og høre spirerne inden for klassisk musik give sig i kast med de smukke symfonier.

Over 30 orkestre fra hele landet vil i ni timer spille musik for hinanden og publikum. Hvert kvarter vil en ny koncert starte på en af DR Koncerthusets fire scener. Gæster kan komme og gå, som det passer dem, og der er intet krav om at blive igennem en hel koncert, hvis et nyt musikstykke pludselig kalder andetsteds.

Man kan høre alt fra store symfoniorkestre til mindre kammerorkestre, strygeorkestre, et rent kontrabasorkester, ensembler og kor. Alle med musikere i alderen fem til 25 år.

En nørdefest for alle

Orkesterfestivalen er et samarbejde mellem DR Musikariet og landsorganisationen Musik & Ungdom. Det var Maja Joss-Børch, der som projektleder i Musik & Ungdom i 2005, oprettede festivalen. I 2012 blev den for første gang holdt i DR Koncerthuset. ”Mine egne bedste musikoplevelser har været med unge musikere, for dér er en passion og en glæde og en energi. De unge sidder ude på kanten af stolen, når de spiller, for måske kommer de til at spille forkert. Hvis man hører et radiosymfoniorkester, spiller de meget sjældent forkert. Men det perfekte kan også blive lidt kedeligt. Her er det i stedet intenst og uperfekt, og det er det, man skal glæde sig til som gæst,” siger Maja Joss-Børch.

Orkesterfestivalen har vist sig så populær både blandt musikere og gæster, at man sidste år valgte at åbne endnu scene. Det er nu fire af DR Koncerthusets scener, der kommer i brug, når dørene bliver slået op til en dag med glæde og musik. Sidste år var der op mod 4.000 besøgende. ”DR Koncerthuset er sådan et smukt og stort sted at holde Orkesterfestivalen, og Koncertsalen er direkte magisk. De orkestre, der kommer til at spille der, er meget heldige. På festivalen hylder vi klassisk musik og børn og unge, der synes, det er fedt at spille klassisk musik,” siger Maja Joss-Børch og fortsætter: ”Det er en fest. Vores egen nørdefest, hvor de unge får mulighed for at møde nogen, der er lige så dedikerede til musikken som dem. Her er der ikke nogen, der bliver mobbet for at spille på tværfløjte eller obo. Vi samler nørderne.” Kulturminister Mette Bock åbner Orkesterfestivalen. Udover koncertoplevelser byder dagen på masser af musikalske aktiviteter for hele familien.

Dyrker den unge talentmasse

Med Orkesterfestivalen ønsker Musik & Ungdom og DR Musikariet at styrke børn og unges forhold til den klassiske musik. Og det gælder både for de yngste blandt publikum, men også for de unge musikere, som gerne skulle holde deres lyst til musikken ved lige.

”Når man er 12-13 år gammel, begynder der at ske ting, som er sjovere end lige musikskolen. Man får måske en kæreste, begynder til fodbold eller gymnastik ligesom de andre fra klassen, og måske drikker man sin første øl. Det bliver lidt sjovere at lave ballade end at spille på fagot i sin fritid,” siger Maja Joss-Børch. Hun fortsætter: ”Vi vil gerne ind og konkurrere på det område, så vi bliver ved med at bibeholde den store talentmasse af unge, der kan lide at spille klassisk orkestermusik. Orkesterfestivalen motiverer de unge på den lokale musikskole, fordi de ved, at der kommer en dag på året, hvor de kan få lov til at fyre den af med nogen, der er ligesom dem selv. Den dag indgår de i et fællesskab, hvor det er okay at lave fejl, og hvor glæden for musik er i centrum.” Arrangementet er gratis, og det er ikke nødvendigt at tilmelde sig på forhånd.

Facebook
Twitter