Gravide og nybagte mødre afvist: DR-journalist hædret for at afsløre forskelsbehandling

DR’s erhvervsjournalist Ole Hall blev fredag hædret med Advokatrådets Journalistpris for sin afdækning af forsikringsselskabers ulovlige forskelsbehandling af gravide og nybagte mødre.

Ole Hall har været ansat i DR siden 2015 og arbejder i dag på 'Orientering' på P1. (Foto: Simon Klein Knudsen)

I årevis afviste forsikringsselskaber ulovligt nybagte mødre og gravide kvinder, der anmeldte gener og skader, som var opstået i forbindelse med deres graviditet eller fødsel. Det har DR’s erhvervs- og økonomireporter Ole Hall afdækket i blandt andet ’Orientering’ på P1, Radioavisen, TV Avisen, på dr.dk og podcasten ’Genstart’, og fredag aften blev han hædret for sit journalistiske arbejde.

Det skete, da han modtog Advokatrådets Journalistpris 2022, som blev uddelt i forbindelse med Advokaternes fagfest. Med hæderen følger 20.000 kroner. Advokatsamfundet arbejder for retssikkerhed og fører tilsyn med alle landets advokater.

I alt var der 23 nomineringer til prisen, men valget faldt på Ole Hall, der var blevet indstillet af to forskellige til prisen, som uddeles hvert andet år.

- I Advokatrådet mener vi, at historien har været med til at sikre rettigheder for en bred gruppe i samfundet og dermed sat fokus på en væsentlig problemstilling omkring borgernes retssikkerhed. Ole Hall gav problemstillingen ansigt gennem talrige interviews med afviste kvinder. Hans grundige og saglige dækning har gjort en forskel for tusindvis af kvinder og har ført til en ændring af en ulovlig praksis blandt forsikringsselskaber, siger Charlotte Krarup, der er næstformand i Advokatrådet i motiveringen for valget af Ole Hall.

Har haft betydelige konsekvenser

Advokatrådet har i udpegningen lagt vægt på, at Ole Halls journalistiske arbejde har haft betydelige konsekvenser. Flere end 3.300 kvindelige forsikringskunder har fået erstatning og godtgørelse fra deres forsikringsselskab.

Ole Hall har været ansat i DR siden 2015, og han arbejder i dag på ’Orientering’ på P1.

- Jeg er taknemmelig for anerkendelsen. Den er også en hæder til de talrige kvinder, som har fortalt om deres skader og afslag i radioen og derved hjulpet med at dokumentere lovbrud på lovbrud. Oprydningen er nu i gang, og senest har sagen spredt sig til udlandet, siger Ole Hall.

Han understreger, at der dog også fortsat er visse udfordringer:

- Desværre har visse selskaber slettet deres gamle kundedata. Det gør oprydningen besværlig, og kvinderne skal derfor selv huske at anmelde gamle skader, de ikke har fået dækket endnu, siger prismodtageren fra DR.

Ovenpå Ole Halls afdækning har forsikringsselskaberne for øvrigt ændret forsikringsvilkårene, så kvinder er bedre dækket i forbindelse med graviditet, fødsel og barsel. Derudover har afsløringerne, ifølge Advokatrådet, resulteret i, at politiet har givet en bøde til 14 forsikringsselskaber for brud på ligebehandlingsloven ved at kønsdiskriminere kvindelige kunder.

Advokatrådets Journalistpris har været uddelt siden 2011, og den allerførste modtager i sin tid var også en DR-ansat, som fortsat arbejder i huset. Dengang modtog Astrid Fischer fra DR Dokumentar prisen.