’Guds bedste børn’ får DR Romanprisen 2019

Forfatteren Morten Pape får årets DR-romanpris for sin skildring af tre unge på kanten af samfundet. Prisen blev lørdag eftermiddag uddelt i en direkte udsendelse på P1.

  • Lytterne og læserne har talt: Morten Pape blev årets modtager af DR Romanprisen 2019. (Foto: Anders Ekström)
  • Morten Pape fik DR Romanprisen overrakt i Dokk1 i Aarhus, hvor P1 sendte prisfesten fra. Vært var Diana Bach. (Foto: Anders Ekström)
1 / 2

Det sidste halve år er bøger blevet debatteret og drøftet på tværs af DR-læseklubber over hele landet, og nu har en jury af "superlæsere" afgjort endeligt, hvem der skal have DR Romanprisen 2019.

DR Romanprisen bliver hvert år givet til en dansk forfatter, som har leveret en læseoplevelse i særklasse, og hæderen og de 25.000 kroner, der følger med, går i år til forfatteren Morten Pape for romanen ’Guds bedste børn’. I bogen skildrer Morten Pape tre unge på kanten af samfundet, og han beskæftiger sig med voldsomme emner som drab, vold, svigt og racisme undervejs.

At Morten Pape bliver årets modtager, blev afsløret i en direkte P1-udsendelse fra Dokk1 i Aarhus lørdag eftermiddag med Diana Bach som vært. Til det sidste var også Kim Fupz Aakesons roman ’Bådens navn’ og Karen Fastrups roman ’Hungerhjerte’ med i opløbet om prisen.

Morten Pape er 32 år, han har læst film- og medievidenskab og er uddannet fra den alternative filmskole Super 16. ’Guds bedste børn’ er hans anden roman, og den udkom i august 2018 – tre år efter at han debuterede med romanen ’Planen’, som foregik i Urbanplanen på Amager, hvor han selv er vokset op.

En helstøbt samtidsroman

- ’Guds bedste børn’ er en helstøbt samtidsroman, som både handler om mennesker af kød og blod, men også handler om deres miljø og kultur. Den er helt unik, lød det blandt andet fra juryen bag DR Romanprisen, som har bestået af medlemmer fra hele landet fra DR’s læseklubber.

De sætter også tillægsord som ”meget stærk” og ”troværdig” på bogen, ligesom juryen også kalder ’Guds egne børn’ for en bog, der ”brænder sig fast i huden og sjælen” og ”giver en masse at snakke om”.

I løbet af det seneste halve år har deltagerne i DR’s og bibliotekernes op imod 100 DR Romanklubber med typisk 8-12 medlemmer af hver, læst og diskuteret i alt seks romaner. Udover de tre nominerede til lørdagens finale var det Hanne Richardt Becks ’For enden af perronen’, Helle Helles roman ’de’ og Mathilde Walter Clarks ’Lone Star’.

I de enkelte læseklubber har debatterne ført til vidt forskellige bud på, hvilke tre bøger, der fortjente at være en del af finalefeltet. Efter de tre favoritter var udpeget, var det så juryen, der tog den endelige beslutning og fandt årets vinder.

Juryens ’superlæsere’ var fra Støvring, Årre ved Varde, Bolderslev ved Aabenraa, Thurø, Dragør og Roskilde, og de mødtes i starten af juni for at diskutere bøgerne en sidste gang og pege på årets modtager af DR Romanprisen 2019.

- Læseklubberne er et fællesskab, hvor det er en fordel at se forskelligt på tingene og have forskellige livserfaringer med til bordet og tolkningen af romanerne. Samtidig kan vi se, at mange bruger læseklubberne som en vej til at møde nye mennesker, for eksempel hvis de er flyttet til et nyt område. Det er dejligt, at de også kan have den funktion, siger vært og tilrettelægger bag DR Romanprisen 2019, Diana Bach.

I år er det 20 år siden, at DR uddelte sin romanpris første gang, og blandt de tidligere modtagere er for eksempel Erling Jepsen, Hanne Marie Svendsen, Jacob Ejersbo, Kim Leine, Kirsten Thorup, Svend Åge Madsen og Carsten Jensen. Sidste år gik DR Romanprisen til forfatteren og stribe-tegneren Maren Uthaug og romanen ’Hvor der er fugle’.

Hør Morten Pape fortælle om romanen her

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk