GUIDE: Tag med DR ud i naturen hen over sommeren

Der venter en sommer med mange naturtilbud fra både DR og partnerskabet ’Vores Natur', der inviterer alle med ud på oplevelser i det fri.

I 'Lægens Bord Undersøger: Naturen som medicin' sender Peter Qvortrup Geisling en række danskere, der er pressede af deres hverdag, gennem et terapiforløb i naturen (Foto: © Dror Kasinsky)

Mange danskere skal tilbringe sommeren på hjemlige breddegrader i år, og få ting er derfor mere nærliggende end at tage på ture og gå på opdagelse i den danske natur, hvis afkroge og dyreliv tidligere på året blandt andet kunne opleves i ’Vilde vidunderlige Danmark’.

I hele 2020 har DR fokus på den danske natur, og sommeren er ingen undtagelse. I løbet af sommeren præsenterer DR mere naturindhold, mens det store landsdækkende partnerskab ’Vores Natur’, bestående af DR, Friluftsrådet, De naturhistoriske museer og Naturstyrelsen, tilbyder en lang række naturoplevelser over hele landet, som alle kan deltage i.

Her følger en oversigt over nogle af sommerens mange tilbud og naturoplevelser på DR og hos Vores Natur.

1

Lægens Bord Undersøger: Naturen som medicin

Peter Qvortrup Geisling er vært på 'Lægens bord undersøger: Naturen som medicin', der har premiere onsdag den 1. juli kl. 20.30 på DR1 og kl. 6.00 på DRTV. (Foto: © Dror Kasinsky)

Kan naturen bruges som kur mod stress? Peter Qvortrup Geisling følger mennesker, der af forskellige årsager har det psykisk dårligt. De indgår i et natur-terapi forløb i et halvt år, og i de to programmer følger vi udviklingen og bliver klogere på, hvordan naturen påvirker vores mentale sundhed og om naturen uden for vores vindue, kan hjælpe os til en mindre stresset hverdag.

Første afsnit på DR1 onsdag den 1. juli kl. 20.30 og fra kl. 6.00 på DRTV.

2

Aktivitetskalender

Find en lang række naturoplevelser på voresnatur.dk/aktiviteter

En ny online naturkalender fra Vores Natur inviterer alle danskere med ud i sommerlandet i løbet af sommeren. Vil du spille naturbingo eller fange krabber, på guidet vandretur i nationalparkerne eller lave mad med naturens råvarer? Den nye Vores Natur kalender samler flere hundredee aktiviteter og ture i naturen, som er åbne for alle, der vil have nye oplevelser. Det er foreninger, naturcentre, biblioteker, museer og mange andre, der står bag aktiviteterne i naturen, og sommeren igennem vil der komme nye ture, aktiviteter, foredrag og udstillinger til Vores Natur-kalenderen.

I kalenderen kan man søge på aktiviteter på dato, tema, ud fra afstand eller til særlige målgrupper, f.eks. aktiviteter der er egnet til børn eller et af de store temaer som ’Sommer i Vores Natur’, der fra den 27. juni til den 11. august 2020 tilbyder oplevelser og aktiviteter i og ved Danmarks fineste og særligt udvalgte naturområder, eller temaet ’Under vandet’, der vil gøre særligt børn, familier og ”natur-nybegyndere”, klogere på, hvad der findes af liv under vandet - og hvordan vi kan benytte og beskytte vores ”blå” natur - hav, sø, åer og vandløb.

Find kalenderen og meget andet naturindhold på https://voresnatur.dk/

3

Vildt naturligt på P1

I løbet af sommeren vil der komme nye afsnit af 'Vildt naturligt' med Vicky Knudsen og Johan Olsen på P1. (Foto: © Eddie Michel)

Biologerne Johan Olsen og Vicky Knudsen søger den naturlige forklaring på, hvorfor verden ser ud, som den gør, når vi kigger ud ad vinduet eller ser os selv i spejlet. Har du nogensinde undret dig over, hvorfor du har blå øjne, hvorfor et næbdyr lægger æg, eller hvorfor træer egentlig har bark? Der er altid en naturlig forklaring og ikke mindst en god historie bag, som de to biologer brænder for at fortælle.

De første afsnit kan allerede høres på dr.dk/radio eller på DR’s radioapp, mens der henover sommeren vil komme nye afsnit.

4

Dræb for Danmark

I en ny podcastserie beskriver DR's reporter Tobias Sydradal fem af de dyr, som står øverst på Naturstyrelsens most wanted-liste, heriblandt den sortmundede kutling. (Foto: © Henrik Carl- Statens Naturhistoriske Museum)

I Danmark udrydder vi systematisk uønskede dyr i naturens tjeneste. Men kan vi tillade os det? Jagten på svaret bringer DR's reporter Tobias Sydradal HELT tæt på fem dyr, som står øverst på Naturstyrelsens most wanted-liste lige nu, heriblandt den sortmundede kutling. De såkaldte invasive arter. Hvad har de gjort for at fortjene samfundets dødsdom? Produceret af DR Viden med støtte fra 15. Juni Fonden, Aage V Jensen Naturfond og Spar Nord Fonden i samarbejde med Naturmødet i Hirtshals.

Alle fem afsnit kan høres på dr.dk/radio fra den 2. juli.

5

Ramasjang: Gro & Blå Redder Fuglene

”Gro og Blå redder fuglene” er tilgængelig på DRTV fra fredag 26. juni, hvor alle otte afsnit offentliggøres fra morgenstunden. (Foto: © Jeppe Lund (foto), Kasper Jørgensen (animation))

Fiktionsserien ’Gro & Blå Redder Fuglene’ er en del af DR Ramasjangs fokus på at redde fuglene. Serien handler om blåmejsen ’Blå’, der mister sit hjem i skoven og søger tilflugt i Bedstes have, der er et ægte fugleparadis med højt græs, redekasser og insekter. Men fuglenes hjem i haven er også i fare, da den onde Arne Bjarne vil rive gården ned, for at bygge verdens største parkeringshus. Fuglene i haven er nødt til at søge hjælp hos pigen Gro. Kun hvis de står sammen har de en chance for at besejre Arne Bjarne. ”Gro og Blå redder fuglene” er tilgængelig på DRTV fra fredag 26. juni, hvor alle otte afsnit offentliggøres fra morgenstunden.

6

Ramasjang Redder Fuglene

Isabel Kille er vært på Ramasjang redder fuglene, der bliver sendt hver lørdag i løbet af sommerferien. (Foto: © Steen Klitgaard Jaacks, Emil Sønderby)

Hver lørdag i sommerugerne 27-32, sendes 'Ramasjang Redder Fuglene' shows. 80 børn står klar ved byggeborde med forsvarlig afstand og laver gode fuglegerninger. Isabel er vært og får besøg af en ny gæstevært fra program til program, ligesom ’ugens fugl’ også skifter fra uge til uge. Hver uge tages status på de mange gode fuglegerninger, som de danske børn laver og plotter ind på Danmarkskortet på dr.dk/redder – en side der kan tilgås fra uge 27. Programmerne bliver lagt ud på DRTV fra morgenstunden og sendes på Ramasjang kl. 17. Det er 6 lørdage, første gang lørdag 4. juli.

7

Din natur - find oplevelser på egen hånd

På dr.dk/dinnatur kan du hele sommeren og resten af året finde naturoplevelser over hele Danmark, som du kan udforske på egen hånd. (Foto: © Mastiff, Mastiff, Henrik Zachariassen)

Hver mandag i 2020 kommer DR's naturguide 'Din natur' med håndplukkede anbefalinger til, hvad danskerne kan opleve på egen hånd i deres område eller i det område, hvor du holder din sommerferie. Disse anbefalinger fortsætter i løbet af hele sommeren, samtidig ligger der allerede en lang perlerække af oplevelser gemt i guiden. Blandt de seneste anbefalinger er en guide til at opleve vilde heste i Nordjylland eller kalkgruberne ved Mønsted og Daugbjerg i Midtjylland.

Desuden kan du løbende finde en masse naturindhold på dr.dk/voresnatur.

8

Sommertogtet – lyden af vores land

Troels Lyby er vært på 'Sommertogtet - lyden af vores land', der i løbet af sommeren besøger forskellige smukke steder i Danmark. (Foto: © Carsten Andersen, NordiskFilm)

I DR1s nye store sommerprogram stævner vært Troels Lyby ud med det ikoniske træskib "Aron af Svendborg". Med sig har han i hvert program tre af Danmarks største musikalske stjerner.

Sammen drager de alle ud på et todages sommertogt i vores smukke land. Undervejs vil stjernerne optræde med nogle af de sange, som har betydet allermest for dem i deres liv, mens besætningen også tager et nærmere kig på den danske natur og landskab, som skibet kommer forbi. Der er med andre ord lagt op til utallige skønne øjeblikke og ikke mindst masser af ægte sommerstemning, når Danmark viser sig fra sin allerdejligste side.

Første afsnit på DR1 søndag den 5. juli kl. 20.00 og fra kl. 6.00 på DRTV.

9

Nak og Æd

Makkerparret drager i løbet af sommeren på nye eventyr i både Danmark og udland. I første afsnit går turen til Endelave. (© Framegrab)

For 11. sæson tager kokken Nikolaj Kirk og naturmanden Jørgen Skouboe ud i naturen både i Danmark og i udlandet for at jage et godt måltid. I løbet af den nye sæsonen går turen blandt andet til Endelave, Esbjerg og Djursland.

Første afsnit, sæson 11, på DR1, torsdag den 2. juli kl. 20.00 og fra kl. 6.00 på DRTV.

10

Naturtalks på dr.dk - Otte naturtalks med danske eksperter

Lær blandt andet om ulve i en af de otte naturtalks, der er tilgængelig på dr.dk. (© DR)

I samarbejde med Naturmødet i Hirtshals har DR snakket med nogle af landets skarpeste natureksperter. I stedet for at stå på en scene er eksperterne sat stævne lige præcis der, hvor det giver allermest mening. Nemlig i naturen. De otte talks, som DR Skole står bag, giver dig den mest nødvendige viden om emnerne: Ulve i Danmark, plastik i havet, vild natur i byen, natur og sundhed, Danmarks mange arter, livet på marken, biodiversitet i baghaven og haven som CO2-lager. Hver talk giver dig mulighed for at dykke ned i eksperternes viden, der er leveret, så den er til at forstå. Find de otte naturtalks her.

11

Fotokonkurrence – Vis os vores natur

Deltag i den landsdækkende fotokonkurrence på voresnatur.dk/foto

Vores Natur og Bibliotekerne inviterer dig til at være med i fotokonkurrencen 'Vis os vores natur'. På voresnatur.dk kan du dele dine billeder til inspiration for andre, mens du samtidig også deltager i konkurrencen om at få dit billede udstillet i blandt andet Botanisk Have ved Statens Naturhistoriske Museum i København og Naturhistorisk Museum i Århus til efteråret.

Upload dine billeder her.