Hæder i Hollywood til DR2’s ’Dokumania’

The International Documentary Association har givet prisen for at sammensætte den bedste dokumentarflade til ’Dokumania’ på DR2.

Den Oscar-vindende dokumentar ’Free Solo’ – om en klatretur med livet som indsats – er en af de dokumentarer, som ’Dokumania’ har sendt og som også lige nu kan ses på DRTV. (Foto: Jimmy Chin © National Geographic)

Foran veletablerede programformater fra for eksempel BBC i Storbritannien, den arabiske TV-station Al Jazeera i Qatar og den amerikanske public service-station PBS lykkedes det sent lørdag aften amerikansk tid DR2’s dokumentar-sendeflade ’Dokumania’ at ryge helt til tops i Hollywood.

Da The International Documentary Association (IDA) for 35. gang uddelte sine årlige dokumentarpriser i Paramount-filmstudierne i Los Angeles ved dét, som er blevet kaldt dokumentarbranchens Oscar-uddeling, blev det DR’s ’Dokumania’, der løb med prisen i kategorien ’Best Curated Series Award’. Man kunne også sige prisen for at sammensætte den bedste dokumentarflade.

I over 11 år har DR2-seerne store dele af året kunnet tilbringe deres tirsdag aften i selskab med nogle af verdens bedste dokumentarfilm i spillefilmslængde. Det seneste år har ’Dokumania’ for eksempel sendt den kontroversielle dokumentar ’Leaving Neverland’ om Michael Jacksons forhold til to drenge, da han var på toppen af sin karriere, Mads Brüggers seneste dokumentar ’Cold Case Hammarskjöld, Oscar-vinderen ’Free Solo’, ’Faren, der fødte sit barn’ og ’Slagteren fra Srebrenica’ om retssagen mod Ratko Mladic.

Har stor gennemslagskraft

’Dokumania’s redaktør, Anders Bruus fra DR Medier, glæder sig selvsagt over prisen ved IDA Documentary Awards.

- I en tid, hvor store internationale streamingtjenester de seneste år har givet tv-stationer i hele verden en hidtil uset konkurrence, har vi med ’Dokumania’ bevist, at vi har en stor gennemslagskraft i den danske befolkning med vores ambitiøse dagsordensættende dokumentarfilm. I år har over en tredjedel endda set ’Dokumania’ på nettet, så jeg er stolt af at denne anerkendelse fra en af de mest toneangivende prisuddelinger i international dokumentarfilm – endda med en sejr over nogle af de mest anerkende dokumentarbrands i England og USA, siger han og fortsætter:

- Der bliver for tiden lagt mærke til ’Dokumania’ og dansk dokumentarfilm ude i verden og denne flotte pris beviser, hvordan vi gennem samarbejder med udenlandske tv-stationer, instruktører og producenter igen sætter Danmark på verdenskortet og samtidigt giver danskerne adgang til verdens bedste dokumentarfilm, siger Anders Bruus.

’Dokumania’ havde premiere på DR2 den 11. november 2008, og dokumentarfladen er ikke uvant med at modtage priser. Også i 2016 modtog ’Dokumania’ prisen af The International Documentary Association for at sammensætte den bedste dokumentarflade. Dengang var det daværende dokumentarredaktør Mette Hoffmann Meyer, der også var med til at grundlægge ’Dokumania’, som modtog hæderen i Hollywood.

* Du kan se en række af dokumentarerne fra 'Dokumania' på DRTV her