Han får DRs store formidlingspris

Filosofiprofessor Vincent F. Hendricks fra Center for Information og Boblestudier på Københavns Universitet fik lørdag overrakt P1’s Rosenkjærpris på direkte radio.

Filosofiprofessor Vincent F. Hendricks fik Rosenkjærprisen 2016 overrakt af P1's kanalchef Thomas Buch-Andersen (Foto: Bjarne Bergius Hermansen © Type 1)

”Han er utrættelig. Og fuld af overskud har han gjort filosofien relevant”.

Det var blot nogle af ordene, som kanalchefen for P1, Thomas Buch-Andersen, kom med, da han lørdag i DR Koncerthuset afslørede, at filosofiprofessor og centerleder for Center for Information og Boblestudier på Københavns Universitet Vincent F. Hendricks bliver årets modtager af P1’s store formidlingspris, Rosenkjærprisen, på 50.000 kroner.

Modsat tidligere år havde DR ikke på forhånd fortalt, hvem der skulle have prisen, og prismodtageren blev afsløret på direkte radio i ’Kulturlørdag’ på P1. Her var ”den vigtige evne at formidle” et gennemgående tema i ugens program.

Rosenkjærprisen er opkaldt efter magister Jens Rosenkjær, der var foredragschef i Statsradiofonien fra 1937 til 1953. Prisen har været uddelt i hans navn og ånd siden 1963, og den bliver givet til en person, ”der har vist evner for at gøre et vanskeligt stof tilgængeligt for et bredere publikum i en forståelig og levende form”, som det hedder.

Har løftet sig fra universitetets støvede boghylder

”Vincent F. Hendricks har bredt sit fag og felt, filosofi, ud, så det har løftet sig fra universitetets støvede boghylder til at være et grundlag for at diskutere aktuelle temaer, som for eksempel ekkorum på sociale medier og det postfaktuelle samfund. På den måde har Vincent F. Hendricks gjort faget relevant og aktuelt – og bragt det ud i en større offentlighed. Han har også gjort selve tænkningen til en sexet sag, for eksempel i udsendelserne ’Gal eller genial’ på DR2,” sagde Thomas Buch-Andersen.

46-årige Vincent F. Hendricks er udover at være professor i formel filosofi også dr.phil. og Ph.d., og han har blandt andet udbredt sin viden og forskning i radio- og tv-programmer, i klummer og i bøger – senest bogen ’Spræng boblen: Sådan bevarer du fornuften i en ufornuftig verden’.

”Måden Vincent F. Hendricks har formidlet på har været meget proaktiv. Han kunne være blevet på universitetet og dyrket sine mange fine titler og hverv, men i stedet har han kastet sig ud i det ene projekt efter det andet, der har haft formålet som skitseret ovenfor,” sagde Thomas Buch-Andersen.

Han fremhævede også, at Vincent F. Hendricks ikke bare har benyttet universitetet som sin rampe for at promovere sine tanker og sig selv.

”Han har også brugt platformen til at rejse penge til et nyt center på Københavns Universitet – Center for Information og Boblestudier – som i Carlsbergfondet har hentet én af danmarkshistoriens største eksterne finansieringer til et humanistisk forskningsprojekt og dermed sikret, at faget efter en tur i den store offentlighed kommer hjem igen til universitetet og udvikler sig,” sagde P1’s kanalchef.

Prisen er kronjuvelen

Selv siger Vincent F. Hendricks:

”Hvis man skal have en formidlingspris for sin forskning i dette land, så er Rosenkjærprisen kronjuvelen. Den tildeles af DR, der virkelig ved, hvad formidling er. Den gives ikke fra fagfælle til fagfælle, men fra dem, der arbejder med formidling og oplysning professionelt til én, der formidler afledt af forskning. Så jeg er usædvanligt beæret over at være modtager af Rosenkjærprisen 2016,” siger han.

Vincent F. Hendricks er ikke helt uvant med at få priser. Han har tidligere blandt andet modtaget EliteForsk-prisen af Videnskabsministeriet, Roskilde Festivals Eliteforskerpris og Lærebogsprisen.

Sidste år gik Rosenkjærprisen til psykologiprofessor Svend Brinkmann, og blandt de tidligere modtagere er for eksempel biologen Eske Willerslev, musikeren Sigurd Barrett, astrofysikeren Anja C. Andersen, EU-ekspert og nu prorektor Lykke Friis, forfatteren Johannes Møllehave og professor Johannes Sløk.

Ligesom tidligere år planlægger P1 at producere en programserie med årets Rosenkjærpris-modtager. Udsendelserne bliver sendt i 2017.

Det er muligt at høre eller genhøre prisoverrækkelsen og ’Kulturlørdag’ i sin helhed på dr.dk/kulturlørdag, og på dr.dk/kultur kan du læse mere om årets prismodtager.

Facebook
Twitter