Han har fået sat gang i Korsbæk

Torben ’Træsko’ Pedersen er vild med ’Matador’, og han måtte bare skabe Korsbæk i det virkelige liv – på Bakken i Klampenborg. Det har skabt arbejde til 80-100 mennesker. Den 3. maj fylder han 70 år.

Torben ’Træsko’ Pedersen sammen med ’Matador’s mor Lise Nørgaard ved åbningen af Korsbæk på Bakken i 2015. (Foto: Henrik Petit)

Den kan næsten ikke hedde andet. Den dansk-svenske gårdhund Kvik bliver straks nysgerrig og hilser på, da vi har sagt goddag til Torben ’Træsko’ Pedersen på Bakken.

Godt nok er der utallige fans af Lise Nørgaards ’Matador’-serie - men Torben ’Træsko’, der fylder 70 år den 3. maj, er så afgjort en af de allerstørste. Ikke nok med at han ejer to hunde, der hedder Kvik og tre gamle veteranbiler, der har været henholdsvis Varnæs-familien, Skjern-familien og grisehandlerens køretøjer i ’Matador’. Han har også brugt et ukendt antal millioner på at skabe et Korsbæk i det virkelige liv – i et nært samarbejde med Lise Nørgaard og DR Salg.

Selv om mange føler, de kender Algade og omegn yderst godt, har Korsbæk aldrig eksisteret. Og da optagelserne af den åbenbart stedsegrønne serie fandt sted fra 1978 til 1981, foregik den i rene kulisser, som siden blev smidt væk og brændt. Der er dele af byen, man aldrig ser i ’Matador’, ligesom for eksempel Lauras køkken altid er fotograferet fra en bestemt vinkel, hvis man lægger mærke til det.

Derfor var det også lidt af en vild idé, Torben ’Træsko’ Pedersen fik, da han ville bygge Korsbæk på Bakken – og dermed samtidig opfinde dele af provinsbyen, som ingen nogen sinde har set. Korsbæk på Bakken har netop slået dørene op til sin fjerde sæson, men ideen om at gøre noget særligt ud af Lise Nørgaards populære DR-serie har været der meget længere.

”Tanken om at skabe et særligt tema på Bakken har jeg sådan set haft længe, og jeg har både haft et ’Matador’-univers og et H. C. Andersen- og et Olsen Banden-univers i tankerne undervejs. Det er snart 30 år siden, jeg henvendte mig til Nordisk Film, der producerede ’Matador’, for at høre, om jeg kunne købe nogle af kulisserne. I første omgang var planen bare, at vi skulle lave et spisested, hvor man så sad i en ’Matador’-kulisse,” forklarer Torben ’Træsko’ Pedersen, der i en årrække har haft sit tilnavn på grund af sit yndede fodtøj.

Kulisser fandtes ikke mere

Det hele blev dog besværliggjort af, at kulisserne ikke fandtes mere, og så glemte Torben ’Træsko’ alt om det igen. I hvert fald indtil han for en halv snes år siden var i USA og så, hvordan man her havde skabt et Harry Potter-univers i en forlystelsespark. Igen kom han til at tænke på, at det kunne være herligt at skabe noget med afsæt i ’Matador’.

For at gøre en lang historie kort søgte han og hans folk de kommende år om tilladelse hos både DR, der har rettighederne til ’Matador’, og hovedforfatter Lise Nørgaard.

Det lykkedes, men det var absolut kun en del af den store opgave. Herefter skulle for eksempel Jernbane Restauranten, Postgaarden, Algade, Varnæs’ hjem, Katrines gård, Skjerns Magasin og Lauras køkken indrettes, så der ikke var en finger at sætte på dem. Scenografen Niels Secher brugte for eksempel tre år på at få genskabt omgivelserne og fundet rekvisitter. Undervejs har Lise Nørgaard også være inde over med gode råd, for som en af de få i projektet, har hun – som årgang 1917 - kunnet huske det hele eller gjort sig forestillinger om, hvordan tingene var for Varnæs, Skjern, Agnes, grisehandleren og alle de andre.

Lise Nørgaard skriver til Tidende

Lise Nørgaard er også aktiv på anden vis, selv om hun har rundet de 100 – ja, faktisk nærmer sig 101 år. Hun skriver for eksempel artikler på sin gamle skrivemaskine til Korsbæk Tidende, som udkommer i byen på Bakken. Torben ’Træsko’ rådfører sig også af og til med forfatteren og journalisten om andre ting.

”Det har været fantastisk at åbne Korsbæk på Bakken, og jeg må sige, at jeg er virkelig overrasket over, hvor meget folk ved om serien. Det hele endte nok også med at blive større og mere omfattende, end jeg først havde regnet med. Men jeg er typen, der ikke gør noget halvt – og har jeg sagt ja til noget, kan man også regne med, at jeg fører det ud i livet,” siger Torben ’Træsko’ Pedersen.

Når man rører ved noget så folkekært som ’Matador’, er det selvfølgelig med en vis bæven, at man går ind i projektet, men kritikken af projektet har været minimal, og Torben ’Træsko’ er glad for, at både Lise Nørgaard og DR var med på ideen om at bygge byen, hvor Varnæs og Skjern og alle de andre lever deres liv og har deres dramaer

”Vi har fået ros for, at det er flot bygget, og familien Danmark har generelt taget godt imod det. Det er virkelig dejligt,” siger Torben ’Træsko’ Pedersen.

Torben ’Træsko’ Pedersen, der nu fylder 70 år, har både to hunde, der hedder Kvik og tre biler, der var med i ’Matador’. (Foto: Agnete Schlichtkrull)

80-100 arbejder i Korsbæk

I dag kan et sted mellem 80 og 100 ansatte skrive på deres visitkort, at de arbejder i Korsbæk. For det er nogenlunde det antal job, der er skabt i ’Matador’-byen i Bakken-sæsonen, som i år er udvidet med weekender i efteråret og julen, så man for eksempel også kan få sin julefrokost på Postgaarden.

Korsbæk på Bakken beskæftiger for eksempel serveringspersonale, kokke, rundvisere, butikspersonale og skuespillere, der eksempelvis giver den som Maude og Hans Christian, fru Fernando og Misse Møhge, Oberst Hackel, Laura, grisehandlerfamilien og mange andre i Algade og på restaurationerne.

”En af de største udfordringer, vi har, er, at Bakken har sæsonåbent, og at derfor hele tiden skal have en masse personale ind og ud. Der er intet at sige til, at de siger ja til noget andet, hvis de får et helårsjob. Derfor glæder det mig også, at vi i år kan tilbyde dem mere arbejde ved at have åbent i efteråret og op til jul,” siger Torben ’Træsko’ Pedersen.

En anden udfordring er, at mange af dem, der er gode til at lave mad som på ’Matador’s tid, selv er gamle nu, og at det måske ikke er mormor-mad, som allerflest kokke kan eller vil lave.

Torben ’Træsko’, der har været selvstændig siden 1973, tror, at der har været en vis ”nyhedens interesse” omkring Korsbæk på Bakken, og at man i de kommende år konstant skal skabe nye aktiviteter for at holde fast i befolkningens interesse for at komme.

”Det første år, Korsbæk holdt åbent, steg Bakkens omsætning med 23 procent, og stigningen er fortsat de seneste år – omend på et lavere niveau. Der er stadig mange busture fra Jylland, som inkluderer Korsbæk, og vi er virkelig gået i tænkeboks med at finde på nye ting, der tager udgangspunkt i ’Matador’s univers,” forklarer Torben ’Træsko’ Pedersen.

På vej med nye arrangementer

Til juni bliver Lise Nørgaards 101 års dag fejret i Algade, man kan også komme på Frøken Violets danseskole, ligesom der igen i år er Korsbæk-mesterskaber i, hvem der ved mest om tv-serien.

”Vi er der, hvor vi skal være med restaurationer og butikker, og det kunne godt være, jeg skulle se serien endnu engang for at blive inspireret til nye arrangementer, vi kan holde. Det kunne være, man skulle kunne male bakker sammen med Agnes, det kan være, vi skal lave en maleriudstilling, som den, der er på Postgaarden i 1934, hvor både Ernst Nyborg og Maude Varnæs deltager, eller måske skal vi lave maraton-forevisninger af hele ’Matador’ på Postgaarden. Der er helt klart mere på vej,” lover Torben ’Træsko’, der fortæller, at en af nyskabelserne i år er rundvisninger, hvor oberst Hackel viser rundt i Korsbæk.

Han tvivler på, at interessen for ’Matador’ skulle lægge sig lige med det samme. Faktisk kan serien til november fejre 40 års jubilæum, og de seneste uger har genudsendelsen af serien på DR1 igen og igen været ugens mest sete tv-program.

Selv om Torben ’Træsko’ selv fylder 70 år nu og kunne gå på pension, har han hverken planer om at trække sig fra Korsbæk eller fra Cirkusrevyen, hvor han har været direktør i over 30 år nu, og hvor der er forpremiere fra den 12. maj.

”Enten arbejder du på Bakken en dag, eller også er det kærlighed for livet. Jeg elsker jo Bakken, og jeg bliver ved, ligeså længe jeg kan. Derefter vil børnene nok overtage,” siger Torben ’Træsko’ Pedersen, der egentlig er udlært som købmand.

Efter to usle somre er det mest vejrguderne, han har specialønsker til i forbindelse med sin runde dag.

”Der er bare så meget mere liv i Algade, hvis det ikke regner, og solen skinner. Så det ønsker jeg mig virkelig i år,” siger fødselaren.

Facebook
Twitter