Han har nærmest holdt jul hele året

Martin Nebelong har tegnet Børnenes U-landskalender i år, og han vandt den første konkurrence nogen sinde om at tegne den – foran 200 andre.

Martin Nebelong blev opdaget, da han i sin tid fik en henvendelse fra Lego, som han kom til at arbejde for. (Foto: Bjarne Bergius Hermansen © Type 1)

Julen kommer ikke bag på Martin Nebelong fra Karlslunde i år. Faktisk har han nærmest beskæftiget sig med pakker, julehjerter og guirlander hele 2017.

Netop nu kan Martin Nebelong se resultatet af sine juleforberedelser i eksempelvis supermarkeder, boghandler og i visse banker. Her er Børnenes U-landskalender til salg, og det er Martin Nebelong, der har tegnet den. I skarp konkurrence med cirka 200 andre interesserede vandt han tidligere i år den første konkurrence, som DR har holdt om at blive illustrator på kalenderen, som ellers har været i handlen i 55 år.

”Jeg havde en plads på en tegnestue på Nørrebro i København, da konkurrencen gik i gang, og her var der én, der delte opslaget. Det fristede meget, for jeg har selv haft Børnenes U-landskalender som barn,” beretter Martin Nebelong, som vi møder på dét Vesterbro i København, som han netop er flyttet fra.

Den 35-årige tegner arbejder i dag som freelancer. Han har en uddannelse som bachelor og master i digital interaktion og computerspil fra Kunstakademiets Designskole.

”Årets U-landskalender er lavet 100 procent digitalt, og sådan foregår det oftest når jeg arbejder. Jeg har altid været meget interesseret i at lære nye værktøjer at kende,” fortæller Martin Nebelong.

50 tegninger skulle laves

Det er svært for ham at sige, hvor meget tid han har brugt på at tegne Børnenes U-landskalender i år – men det er mange timer hen over foråret og sommeren. Kalenderen er i to dele – én, der knytter sig til Ramasjangs julekalender ’Ramajetternes Jul’ og én, der lægger sig op af DR1-julekalenderen ’Snefald’.

Selv om det på overfladen ligner to store tegninger, man skal lave, er det faktisk 50. For der skal også være 2 x 24 tegninger inde i lågerne.

”Det sjove er, at det stort set er det oplæg, som jeg sendte ind til konkurrencen, som også er blevet brugt i den endelige kalender. Jeg kunne blandt andet genbruge flere karakterer fra den første test, der blev holdt,” forklarer Martin Nebelong.

Han har løbende været i kontakt om opgaven med DR Salg, som har lavet Børnenes U-landskalender sammen med Danida siden 1962. Og noget af det første, Martin Nebelong gjorde, var at sætte sig ind i karaktererne, som er med i årets tv-julekalendere. Først blev han briefet om ’Ramajetternes Jul’, og siden hen fik DR lagt sig fast på, at det var en norsk julekalender, ‘Snefald’, med dansk tale, der skulle vises på DR1.

Vægt på lys og stemning

”Jeg har lagt meget vægt på lys og stemning i arbejdet med kalenderne. Det er noget af det, jeg nyder mest at arbejde med, og her én af mine største styrker ligger, og jeg ved, det er noget af dét, juryen har lagt vægt på,” siger Martin Nebelong.

DR havde illustratorgruppen under Dansk Forfatterforening til at hjælpe, da vinderen af tegnekonkurrencen skulle findes, og DR var vildt overrasket over, hvor mange der meldte sig som interesserede. DR Salg havde forventet, at 50 ville melde sig, men næsten fire gange så mange gjorde det.

Sådan ser Børnenes U-landskalender 2017 ud. (Foto: DR © Type 1)

”Det har været en god proces, hvor der ingen uoverensstemmelser har været. Men jeg har stillet store krav til mig selv, for det er ikke hvem som helst, der har tegnet Børnenes U-landskalender tidligere, og derfor har jeg været ekstra kritisk over for mit eget arbejde,” siger Martin Nebelong.

Gennem de 55 år med Børnenes U-landskalender har for eksempel Ib Spang Olsen, Henry Heerup, Jørgen Clevin, Hans Henrik Ley, Jørn Matthiassen og Dina Gellert tegnet den, så det er store navne, Martin Nebelong går i fodsporene af.

Martin Nebelong har efterhånden tegnet i mange år – og han har også lært andre at gøre det.

Startede med mail fra Lego

”Hele karrieren som tegner startede, da jeg var omkring 20 år, med at jeg fik en mail fra Lego. De havde set nogle af mine tegninger på tegnebordet.dk - en galleriside på nettet, hvor tegnere kan vise deres værker frem,” forklarer Martin Nebelong, der endte med at blive hyret af dem. Herefter sad han i en periode i Billund og også hjemmefra og tegnede for Lego.

”Faktisk var min første opgave at designe æskerne til ’Princess Castle Duplo’. Det var måske ikke lige det mest sindsoprivende tema for en 20-21-årig ung mand, men det gav mig muligheden for at opleve den professionelle tegne- og design-verden. Efterfølgende fik jeg lov til at prøve kræfter med andre temaer også, blandt andet brætspilserien fra Lego,” forklarer årets U-landskalender-tegner.

Siden hen har Martin Nebelong lavet storyboards til reklamebureauer, flere spil, portrættegning, 3D og malerier for private kunder. Og så har i en årrække undervist i mangategning over hele landet. I dag er en arbejdsdag om ugen i freelance-firmaet MartinNH Grafik stadig helliget det at være tegnelærer.

Derudover er han i dag meget optaget af, hvordan man kan bruger VR – virtual reality – i arbejdet med at illustrere, og Martin Nebelong har blandt andet fungeret som konsulent for Oculus Rift, som i dag er ejet af Facebook.

Martin Nebelongs U-landskalender blev officielt præsenteret foran eleverne på Ørestad Skole torsdag den 12. oktober, og det var statsminister Lars Løkke Rasmussen og DR-vært Sebastian Klein, der gjorde det.

”Jeg er rigtig glad for den bevågenhed, der har været og er om det, jeg har lavet. Det er rigtig dejligt, at kalenderen er ude, og overskuddet fra salget går jo til god sag,” siger Martin Nebelong.

Overskuddet fra kalenderen, der koster 45 kroner, går i år til Oxfam IBIS’ arbejde i Burkina Faso. I det afrikanske land arbejder mange børn i stedet for at gå i skole. Næsten halvdelen af alle børn mellem fem og 14 år må arbejde. Ofte arbejder de mere end 10 timer om dagen, og det betyder, at mange børn aldrig kommer i skole og får en uddannelse. Pengene fra årets kalender skal hjælpe børn, der i dag arbejder i guldminer, i skole.

Selv om Martin Nebelong har julet det meste af året, og allerede kender handlingen i ’Ramajetternes Jul’, kunne han godt forestille sig, at han kommer til at se kalenderudsendelserne på Ramasjang sammen med datteren Ronja på snart fire år, mens Buster på et år nok er for lille endnu.

”Ronja har allerede afleveret U-landskalenderne i børnehaven og fortalt de andre, at det er far, der har tegnet den. Det har været en god drivkraft i mit arbejde med den, at børnene skulle have glæde af den i december,” siger Martin Nebelong.

FacebookTwitter