Han har taget turen fra runner til udlandschef i DR

Serie: Johan Engbos første job i DR var som runner på Sporten i 1997. I dag er han chef for udlandsredaktionen i DR Nyheder, Aktualitet og Distrikter.

Hvis unge mennesker viser ambitioner og forfølger dem, så er der mange muligheder i DR, mener udlandschef Johan Engbo. Foto: Agnete Schlichtkrull.

I 1997 træder 23-årige Johan Engbo ind i TV-Byen i Søborg. Han er netop vendt hjem til Danmark efter at have rejst rundt i verden et års tid.

- Jeg havde brugt alle mine penge, så jeg skulle have et job. Man kan vel kalde det målrettet nød, at jeg kom ind i DR, smiler han og uddyber:

- På den ene side skulle jeg tjene nogle penge, på den anden side vidste jeg, at jeg gerne ville være journalist, og det kunne være det vildeste at komme ind et sted som DR og snuse til det journalistiske arbejde. Og jeg må sige, at fra første sekund, jeg trådte ind i DR, var det tydeligt, hvor dedikerede folk var.

Johan Engbo får jobbet som runner på DR Sporten, inden turen går videre som runner på DR2 og researcher på DR2-programmet ’Indefra’ på Christiansborg-redaktionen.

- Det var egentlig ikke planen, at jeg skulle på ’Indefra’, men jeg fik muligheden, og det ville jeg gerne opleve, inden jeg gik i gang med studiet, fortæller han.

I 1999 begynder Johan Engbo på journalistuddannelsen i Odense, og undervejs bliver det også til et års praktik i DR, hvor det blandt andet lykkes ham at få tre måneder hos daværende EU-korrespondent Mette Fugl i Bruxelles.

- Det skulle der kæmpes lidt for, for det var ikke noget, man normalt fik i sin praktiktid.

Skulle udvikle et nationalklenodie

Som nyuddannet journalist i foråret 2003 får Johan Engbo job hos DR i Næstved som nyhedsvært på regionalradioen og reporter på TV-Avisen og '19Direkte'. Siden bliver han reporter på 'Deadline', 'Kontant', '21Søndag' og 'Horisont'. Han bliver også redaktør på TV-Avisen, inden det helt store skifte kommer i 2012, hvor han bliver chef på TV-Avisen.

- Jeg skulle være med til at udvikle koncepterne for de nye TV-aviser klokken 17.50 og 19.55 og for den sene TV-Avis klokken 21.30, hvor vi blandt andet skulle til at arbejde med fagkorrespondenter. Det var mega spændende at få lov til at udvikle noget så unikt som TV-Avisen. Det er jo nærmest et nationalklenodie, så de forandringer, vi skulle lave, skulle vi tage alvorligt. Men det var fantastisk at udvikle udsendelserne sammen med sindssygt dygtige og ambitiøse mennesker, fortæller Johan Engbo.

En af de daværende værter på TV-Avisen var vært på DR2, da Johan Engbo var runner der, og hun udtrykker udviklingen meget klart: ’Man skal behandle alle ordentligt – også runnerne. En dag kan de være din chef.’

De unge skal forfølge deres ambitioner

I 2016 bliver Johan Engbo chef for udlandsredaktionen.

- Udenrigsjournalistikken betyder meget for mig, så det ramte lige inden for skiven af, hvad jeg gerne vil arbejde med. Samtidig er det en redaktion med fantastisk dygtige og dedikerede medarbejdere, der har mod på alle de forandringer, som hele den digitale udvikling kræver. Politik og udlandsstof er de områder, jeg har satset på i min karriere. Før jeg blev journalist, drømte jeg bare om, at jeg en dag kunne tage ud og lave mine egne indslag, og som reporter i DR fik jeg så mulighed for at tage ud i verden og bringe noget af verden hjem til Danmark. Det var fantastisk.

Da du var runner på DR Sporten, tænkte du så allerede på, at du skulle blive chef her i huset en dag?

- Nej, da jeg var runner, gik jeg bare og drømte om at blive rigtig journalist. Jeg havde ikke noget mål om at blive chef. Men DR er et sted, hvor man kan skifte job og karriere inden for samme hus. Man kan få mange spændende muligheder, og jeg vil sige, at jeg har fået muligheder, som jeg ikke kunne sige nej – hvor jeg har tænkt, at det er da noget, jeg skal prøve. Og det er sagt i al ydmyghed.

Er der noget fra din tid som runner, du kan bruge i dag, hvor du er udlandschef?

- Jeg kan bruge det på den måde, at jeg i dag siger til praktikanter og unge journalister, at hvis de viser ambitioner og forfølger dem, så er der virkelig mange muligheder i DR. Det med at turde sige, at det her kunne jeg godt tænke mig, samtidig med at man bevarer en vis ydmyghed for det, vi laver, det kan give en rigtig meget her i DR.

- Og hvis ambitionerne er der hos de unge, så banker de os af banen på et tidspunkt, men det gør ikke noget med den udfordring, smiler Johan Engbo.

FacebookTwitter