Han kan godt lide at være direkte

DR sender masser af timer fra PostNord Danmark Rundt i næste uge. I den anden ende sidder producer Søren Elmenhoff, der skal holde styr på alt fra helikoptere over fly og til motorcykler.

Søren Elmenhoff får travlt i næste uge med over 12 timers direkte tv og endnu mere Post Nord Danmark Rundt på dr.dk. (Foto: Bjarne Bergius Hermansen)

I grunden er det lidt specielt. For selv om Søren Elmenhoff i næste uge er producer på næsten 12 timers direkte fjernsyn på DR1 fra PostNord Danmark Rundt - og endnu flere timers transmission på dr.dk, får han ikke set et eneste minut af cykelløbet langs vejkanter over hele kongeriget.

Tværtimod sidder Søren Elmenhoff tirsdag til lørdag og kigger på diverse skærme i dagens målby. Her gør han alt for at holde styr på det hele, så seerne får de bedste billeder og kommentarer.

Selv om jeg ikke får set meget PostNord Danmark Rundt som tilskuer, kender jeg allerede etaperne godt. I maj måned var jeg ruten rundt med løbsleder Jesper Worre. Her gjorde vi en masse forberedelser, så vi kan få de bedste billeder.

Søren Elmenhoff, dr producer

Og der er nok at holde styr på. I alt er 12 kameraer og fotografer i sving, og Søren Elmenhoff skal have overblikket over, hvad der sker med helikopter og fly i luften, 3-4 motorcykler, kameraer ved målfeltet og meget andet. Selv om opgaven er stor, virker tv-produceren nu ikke specielt nervøs ved udsigten til de mange timers direkte fjernsyn fra de danske landeveje.

”Selv om jeg ikke får set meget PostNord Danmark Rundt som tilskuer, kender jeg allerede etaperne godt. I maj måned var jeg ruten rundt med løbsleder Jesper Worre. Her gjorde vi en masse forberedelser, så vi kan få de bedste billeder. Vi kiggede for eksempel på opløbsstrækninger og sving og på, hvor det ville være oplagt at placere DRs studie i målbyerne på de fem etaper,” forklarer Søren Elmenhoff.

Han noterede også flittigt, hvad der var af danske seværdigheder langs med ruterne, så udsendelserne samtidig kan blive lidt af et postkort fra sensommer-Danmark.

Omvendt i år

Det er tredje år, DR sender direkte fra PostNord Danmark Rundt, og det er tredje gang, Søren Elmenhoff skal tage den store producer-mundfuld. Alligevel er årets løb lidt anderledes, fordi det i 2017 starter på Frederiksberg og slutter i den europæiske kulturhovedstad Aarhus. I en årrække har det ellers været en tradition, at PostNord Danmark Rundt sluttede på det, som nogen kalder Danmarks svar på Paris’ Avenue des Champs-Élysées: Frederiksberg Allé.

PROGRAMFAKTA

Du kan se ’PostNord Danmark Rundt’ fra klokken 15.30-17.50 i perioden tirsdag den 12. september til lørdag den 16. september, hvor DR1 sender direkte fra alle fem etaper. Senere samme aften kan du se sammendrag af dagens etaper, ligeledes på DR1. Hele etapen – fra start til slut – kan hver dag ses på dr.dk.

”Jeg har glædet mig til at gå i gang med opgaven, og der er omkring 50 mand om at løse den, hvis vi lægger det hele sammen. Det er vært og kommentatorer, folk, der producerer til nettet, bemanding i OB-vognen, DRs egne fotografer og et filmhold, vi har lejet i Belgien. De er vant til at dække direkte sportsbegivenheder og har både helikoptere, motorcykler og fly, så vi får de bedste billeder. DR har trods alt ikke så mange af den slags opgaver, og derfor hyrer vi dem – og de er superprofessionelle,” siger Søren Elmenhoff, der har arbejdet sammen med belgierne før.

Lidt som i et cirkus

Hvis DRs medarbejdere i løbet af den næste uge lidt skulle føle, at de arbejder i et cirkus, forstår produceren dem godt.

”Det er benhårdt arbejde, og ligesom et cirkus pakker vi ned hver dag og kører til den næste målby, hvor vi så slår det hele op igen,” forklarer Søren Elmenhoff, der elsker det fællesskab, som sådan et projekt også giver.

Han begyndte for 32 år siden i DR som producerassistent, og de seneste 25 år – siden OL i Barcelona - har Søren Elmenhoff været producer. Og han er det ikke alene på DR Sporten, men har også været producer på folketingsvalg, kongestof og en stribe andre direkte programmer.

Jeg er fascineret af mit job, fordi det er noget, der sker her og nu. Der er ingen viskelæder – bordet fanger.

SØREN ELMENHOFF, DR PRODUCER

Da vi møder Søren Elmenhoff, skal han for eksempel være producer på ’Aftenshowet’, og under OL sidste år i Rio var han – og et hold af folk - hyret til at producere alle 76 OL-håndboldkampe, så de kunne vises over hele verden. Det hele endte som bekendt ovenikøbet med, at de danske håndboldherrer sikrede sig OL-guld.

”Jeg er fascineret af mit job, fordi det er noget, der sker her og nu. Der er ingen viskelæder – bordet fanger. Og selv om jeg har stor respekt for folk, der nørder et halvt år med at lave en dokumentar, ville jeg blive desperat, hvis det var mig. Jeg kan lide, at vi sender direkte,” siger Søren Elmenhoff.

Søren Elmenhoff skal holde styr på 12 kameraer – blandt andet i helikoptere og på motorcykler. (Foto: Bjarne Bergius Hermansen)

Gennemgår fælder

Som producer på PostNord Danmark Rundt gennemgår han hver dag, om der skulle være nogle fælder i dagens program, ligesom han tænker igennem, hvad de værste scenarier kan være.

Det var dengang, man godt kunne læse eller arbejde ved siden af fodbolden, og det er jeg glad for, jeg gjorde. Men havde jeg ikke hørt om jobbet i DR, havde jeg måske været gymnasielærer i dag.

SØREN ELMENHOFF, DR PRODUCER

”Der er selvfølgelig meget at holde styr på med 12 kameraer i gang, og jeg har øjnene på monitorerne hele tiden. Men så er det heller ikke værre. Kameraerne i mål-området er det jo ikke relevant at kigge på, når løbet starter og så videre. Det værste, der kan ske, er for eksempel hvis der er tåge, eller hvis der ikke er forbindelse til helikopter eller motorcykler, men så må jeg jo bare skifte til noget andet. Man skal være god til at improvisere i mit job,” siger Søren Elmenhoff.

Hans kreativitet kom blandt andet til udtryk, da han skulle være producer på et Copenhagen Half Marathon i tåge sidste år og stod med en helikopter, der aldrig kunne lette.

Selv om det var lidt et tilfælde, at Søren Elmenhoff hørte om jobbet i DR, var sporten på ingen måde fremmed for ham. Tv-produceren er bachelor i historie fra Aarhus Universitet og i idræt fra Københavns Universitet.

Derudover var han professionel fodboldspiller og spillede for klubberne Randers Freja, AGF og KB i tiden inden Superligaen blev oprettet først i 1991.

”Det var dengang, man godt kunne læse eller arbejde ved siden af fodbolden, og det er jeg glad for, jeg gjorde. Men havde jeg ikke hørt om jobbet i DR, havde jeg måske været gymnasielærer i dag. Det må jeg derimod sige, at jeg umiddelbart har lidt svært ved at se for mig,” griner Søren Elmenhoff.

CV FOR SØREN ELMENHOFF

  • Søren Elmenhoff, 60 år, har været ansat i DR siden 1985 – først som producerassistent, og siden som producer fra 1992. Han er bachelor i historie fra Aarhus Universitet og i idræt fra Københavns Universitet. Før DR-tiden var han professionel fodboldspiller i Randers Freja, AGF og KB.

Nyhedsbrev OM DR

Nyhedsbrevet 'DR om DR' udkommer hver torsdag med nyheder, baggrund og serviceoplysninger fra DRs egen verden.

Vis alle nyhedsbreve