Handicappede Anders bliver DR Sportens nye skærmtrold

I 2016 er der Paralympiske Lege i Rio i Brasilien, og scleroseramte Anders Kolbo bliver en del af det hold, DR sender af sted.

Anders Kolbo på ferie i USA. I 2016 rykker han sydpå til Brasilien på det amerikanske kontinent. (Foto: Finn Kolbo)

Mens de fleste nød det gode sommervejr, svedte seks værtsaspiranter i et tv-studie i DR Byen. De var - blandt 40 ansøgere - blevet udvalgt til at blive skærmtestet med henblik på at blive en del af DRs hold ved De Paralympiske Lege – handicap-OL – i Brasilien i 2016. Fælles for dem var, at de hver især lever med et handicap.

36-årige Anders Kolbo slap gennem nåleøjet, og han kan nu se frem til knap to års træning, inden det går løs i Rio.

”Det er indtil videre aftalt, at jeg i 2015 skal på journalistkursus og "ud i marken" med DR Sportens journalister. I 2016 bliver der så mere tryk på, når jeg blandt andet skal lære interviewteknik og gennemgå en intensiv skærmtræning,” siger den markedsføringsøkonomuddannede Anders Kolbo.

Noget at bygge videre på

DRs sportschef Jacob Kwon siger, at valget faldt på Anders Kolbo, fordi han har et umiddelbart godt skærmtække, der giver sig udtryk i en god energi på skærmen.

”Vi var ret overbeviste om, at han var en, vi kunne bygge videre,” siger han og udelukker ikke, at der kan komme andre af kandidaterne fra sommerens casting i spil:

”De var alle sammen gode og kvalificerede, og vi kunne se dem alle i sammenhæng med en OL-dækning. Men nu skulle vi jo vælge, og det valg faldt i første omgang på Anders,” siger han.

Inde omkring landshold

Anders Kolbo blev ramt af sclerose for 10 år siden og har været kørestolsbruger gennem de seneste fem år.

Inden sygdommen dyrkede han fodbold, badminton, bordtennis og tennis på ”amatør- og hyggeplan”, som han kalder det. I de senere år har han blandt andet spillet kørestolsbasketball og –rugby, hvor han var inde omkring landsholdet.

”Men jeg måtte stoppe med rugbyen på konkurrenceplan, fordi det for at spille på eliteniveau kræves, at man har en funktionsnedsættelse i armene. Og det har jeg ikke,” siger han, der til gengæld mener, at det kan blive en fordel, at han kender nogle af atleterne, både inden for rugby- og atletiksporten.

Han omtaler i øvrigt sig selv som lidt af en sportsnørd, der søgte jobbet på baggrund af sin store interesse for medier.

”Og så er der flere af mine venner, der mener, at jeg burde have gået skuespiller- eller tv-vejen,” siger Anders Kolbo, der mener, at hans 10 år lange erfaring fra reklamebranchen kan komme ham til gode, når han skal formidle sportsnyheder fra Rio.

”Jeg er god til at lytte ind til, hvad folk siger, og god til at kommunikere på flere forskellige niveauer,” forklarer han.

Kan betale sig at kigge bredt

Både Anders Kolbo og Jacob Kwon understreger, at handicappet ikke i sig selv bør være en kvalitet i forhold til rollen som vært eller reporter.

”Det er de samme principper, der gør sig gældende, når vi for eksempel hyrer en vært, der kommer fra sportsverdenen,” siger Jacob Kwon og fortsætter:

”De har heller ikke en journalistisk baggrund, men vi kan se, at der er noget at bygge videre på. Så det er den samme proces som Anders, de skal igennem, inden de kommer på skærmen,” siger sportschefen, der synes, at han også selv har lært af castingforløbet:

”Jeg har fået et indblik i, at der findes ressourcestærke mennesker i alle miljøer – også blandt handicappede. Vi har set, at det godt kan betale sig at kigge bredt, når der skal rekrutteres. Det, synes jeg, personligt, at jeg har lært af det indtil videre,” siger han.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter