Hans Otto slukker for mikrofonen

Efter at Hans Otto Bisgaard har lavet radio- og TV-programmer for DR siden 1970, sender han ’Morgenstund’ for sidste gang på P4 og P5 den 28. februar.

Hans Otto Bisgaard siger farvel efter 47 år den 28. februar. (Foto: © Bjarne Bergius Hermansen)

Det er de færreste, der kan prale at have en plads i Shu-bi-duas sange, men Hans Otto Bisgaard kan. ”Og de tabte alt i lotto – og blev trøstet af Hans Otto”, lyder det i nummeret ’Familien kom til kaffe’.

Siden 1970 har den 71-årige radio- og tv-vært både været med til aftenkaffen, eftermiddagskaffen og til morgenkaffen hos DRs seere og lyttere. Det sidste har Hans Otto Bisgaard ikke mindst været de senere år, hvor han har været en yderst morgenduelig vært i programmet ’Morgenstund’ på P4 og P5. Det er et program, der bliver sendt fra klokken 5 til 6 på hverdage og fra klokken 6 til 7 i weekenden.

Den 28. februar er det imidlertid slut. Da vækker Hans Otto Bisgaard lytterne for sidste gang, og fremover bliver det Julie Bundgaard, der siger ”Godmorgen Danmark” i programmet, som bliver sendt hver eneste dag året rundt.

”Det har været en utrolig svær beslutning at tage, for jeg har nydt alle 47 år, jeg har lavet radio og TV. Men min kone har været pensioneret i fem år nu, ligesom vi gerne vil have mere tid til sommerhuset og til at spille mere golf. Så nu bliver det nu,” siger Hans Otto Bisgaard, der hjemme har to flyttekasser med udklip fra årene på skærmen og i højttalerne.

”Jeg har jo også brug for lidt tid, hvis jeg skal nå at læse dem alle, og der dukker hele tiden minder op. Forleden så jeg for eksempel et klip med dengang, jeg interviewede Whitney Houston. Nå, ja – det gjorde jeg også engang, og der er virkelig så meget godt at tænke tilbage på,” smiler han.

Læste kemi

Faktisk var Hans Otto Bisgaard i gang med at læse kemi på Københavns Universitet, ligesom han kortvarigt var ansat som truckfører på Nordisk Kabel og Tråd, da han blev hvirvlet ind i DRs forunderlige og mærkværdige verden.

”Det var nok meget godt, at det ikke blev min levevej. Så var jeg nok for længst kommet til at blande noget kemi forkert sammen,” siger han underfundigt.

Hans Otto Bisgaard havde ingen særlige radiokundskaber, da P3’s daværende rockredaktør Palle Aarslev i 1970 hyrede ham til ”forefaldende arbejde” med rockindslag og interviews til programmet ’Beatrapport’.

”Jeg anede intet om, hvordan man skulle arbejde med en båndoptager, men Palle lærte mig, hvor man skulle trykke ”Optag” på båndoptageren. Musikken interesserede mig jo voldsomt, fordi jeg i flere år havde været formand for Brøndby Pop Club, hvor vi havde præsenteret navne som Led Zeppelin, Jethro Tull, Ten Years After, Rod Stewart og mange flere,” siger Hans Otto Bisgaard.

”Forefaldende arbejde” må man i den grad sige, det er blevet til gennem snart fem årtier. Kort sagt kan man sige, at Hans Otto Bisgaards DR-karriere lidt har været delt op i tre dele. Han lavede radio fra 1970-1987, så var han TV-vært på DR1 fra 1987 til 1997, og de sidste 20 år har det så primært handlet om radio igen – bortset fra en helt kort afstikker til Radio 2 i slut-90’erne. Det blev Hans Otto hurtigt træt af.

Ingen veje ryddet

Når man spørger Hans Otto Bisgaard, hvad der har været højdepunkterne, får han det svært. Ikke fordi der ikke har været højdepunkter, men fordi der har været så mange.

”Når man som jeg er kommet til DR helt uden uddannelse, er der ingen veje ryddet, og så har jeg måttet finde dem selv. Én af de ting, jeg har været gladest for, er, at jeg har haft mulighed for at være med til OL fem gange. I gamle dage var det traditionelt noget, som kun sportsredaktionen dækkede, men på et tidspunkt i 1980’erne går jeg til den daværende sportschef Finn Heiner og foreslår, om ikke også, DR skal dække alt det, der foregår rundt om OL, og det kom jeg så til – både i Los Angeles, Seoul, Barcelona, Atlanta og Sydney,” uddyber Hans Otto Bisgaard, der havde indset, at han aldrig ville komme til OL for sine egne idrætspræstationer.

”Når man kun kan springe 1,10 meter i højdespring, er det svært,” griner han.

Gode morgennisseminder

Én af de større overraskelser fik Hans Otto Bisgaard, da han i 1983 blev hevet til side af sin daværende chef, Jørn Hjorting, der ville høre, om han ville være ”morgennisse” på P3 det år.

”Først tænkte jeg: Nu har du da for alvor taget skade af at sidde og hyggesnakke hver onsdag formiddag i ’De Ringer, Vi Spiller’. Jeg betingede mig, at Shu-bi-dua-forsanger Michael Bundesen, der også lavede radio på P3, blev min medvært, og i dag må jeg sige, at det var noget af det sjoveste, jeg har været med til. Samtidig var det fantastisk at være med til at lave et program, der battede noget. Dengang var det meget dyrt at anskaffe et fjernsyn, og ved at folk overfrankerede kuverterne til ’Morgennisserne’, kom der penge til Dansk Radiohjælpefond, som hjalp ældre med at få et TV,” forklarer Hans Otto Bisgaard.

Det legendariske program ’Sommerferiebussen’, fremhæver han også, og så står tiden med ’Radio Rita’ på P3 i 1980’erne fortsat særligt klart i hukommelsen.

Det er, ifølge Hans Otto Bisgaard, et godt eksempel på, at man allerede er langt, bare hvis man finder en god titel til et program.

”Poul-Erik Heilbuth (der laver dokumentarer i DR i dag, red.) og jeg fik at vide, at vi skulle lave et eftermiddagsprogram til P3. Der var frie rammer, og vi hørte aldrig mere. Det var her, vi opfandt radiostationen Rita og hele universet omkring den. På det tidspunkt havde DR ikke rigtig konkurrence, og det var sjovt med den dobbelthed, der lå i ’Radio Rita’, hvor vi lidt kunne lave jokes med DR også,” siger Hans Otto Bisgaard.

Programmerne lavede han blandt andet sammen med Hans Bülow, Monica Krog-Meyer og nyligt afdøde Inger Hovman, der var Rita, og her 30-40 år efter, oplever han stadig, at mange husker, hvordan de sad og lavede lektier til ’Radio Rita’ hver eftermiddag mellem 15 og 16. Det var succesen med ’Radio Rita’, der banede vejen for, at Hans Otto Bisgaard blev TV-vært – og endda ofte lagde navn til DR1-programmerne i bedste sendetid, som for eksempel ’Ærlige Otto’ og ’Hos Otto’. Det første TV-program – ’Smil – du er på’ - lavede han sammen med DRs senere underholdningschef Jarl Friis-Mikkelsen, der også havde lavet P3 i sine unge dage.

Snart kom Hans Otto Bisgaard nu til at stå på egne ben – også i TV-sammenhæng, og Erna Iversen – spilet af Peter Larsen – var for eksempel én af de figurer, som han var med til at lancere i TV-årene.

”Det kan godt være, det er mig, folk husker for programmerne, men at lave TV er et kæmpe holdarbejde, og jeg har aldrig været nervøs, når jeg skulle lave det. Jeg var jo altid omgivet af de bedste på hvert sit felt, ligesom jeg ikke har haft problemer med at være et kendt ansigt. Det er nok kameramanden, der har døjet mest med det, fordi han har skullet se på mig så mange gange i ”ruden”,” griner Hans Otto Bisgaard.

Svær time på dagen

De færreste lyttere har nok tænkt på, at Hans Otto Bisgaard faktisk de seneste 20 år har været ansat af selskabet Metronome, som så igen laver programmer for DR.

Selv om timen mellem fem og seks om morgenen måske ikke ligefrem kan kaldes radioens primetime, har Hans Otto Bisgaard sjældent oplevet at få flere lytterhenvendelser end de senere år på ’Morgenstund’.

”Den første vågne time af døgnet er måske den sværeste overhovedet. Selv om ’Morgenstund’ er et ydmygt program, har jeg kunnet mærke lytterne i den anden ende. Ikke mindst mange ældre har henvendt sig og skrevet, at de glæder sig over at vågne til ’Morgenstund’ hver morgen, og så sent som i weekenden var der én, der kom hen til mig og sagde: ”Ih, du må aldrig holde op”. Jeg havde lidt svært ved at holde masken, og det er beskeder som den, der har gjort, at det også er svært at sige farvel,” siger Hans Otto Bisgaard.

I alle 47 års samliv med DR har musikken været omdrejningspunktet for Hans Otto Bisgaard – og mere end 20 år var han også konferencier for DR Underholdningsorkestret, når de bød på levende musik og musikere foran et lige så levende publikum ved Slotskoncerter og Nytårskoncerter.

”Det har været en fantastisk reklame for DR og en stor oplevelse for mig – samtidig med at det var en god afveksling fra livet i radiostudiet blandt LP’er, CD’er og lydfiler på PC’en,” siger Hans Otto Bisgaard, der – også efter 1. marts – er ansat hos Metronome, men med langt færre timer.

Et stille farvel

Selv regner Hans Otto Bisgaard med, at det bliver meget stille og roligt, når han slukker mikrofonen for sidste gang den 28. februar.

”Jeg tror, jeg lader som ingenting eller siger et ret stille farvel. Som værter er vi blevet fejret så mange gange gennem årene, og jeg har ikke behov for, at det bliver markeret. Jeg har haft det fint hele vejen og mødt så mange fantastiske mennesker undervejs. Det er det, der tæller,” siger Hans Otto Bisgaard.