”Har du sunget med nogen, går du ikke ud og slår på dem bagefter”

Ugens aktuelle navn: Anne Karine Prip er netop blevet kunstnerisk leder for DR Pigekoret og DR Korskolen og er dermed den første, der har dét job.

Jeg kan godt lide at være tæt på korene, og det vil jeg fortsat virkelig bestræbe mig på at være i min nye rolle, siger Anne Karine Prip, der er ny kunstnerisk leder for DR Pigekoret og DR Korskolen. (Foto: Agnete Schlichtkrull.)

Godt nok har Anne Karine Prip arbejdet i DR i 10 år, men alligevel kunne hun sagtens have et lille ”Ny i job”-skilt på for øjeblikket. Hun har netop fået titel af kunstnerisk leder for DR Pigekoret og DR Korskolen, og det er første gang, nogen kan skrive dét på visitkortet.

”Jeg ser det som en stor anerkendelse, at DR Pigekoret og DR Korskolen nu bliver sidestillede med de andre DR-kor og orkestre, der også har kunstneriske ledere. Det giver god mening at have DR Pigekoret og Korskolen under ét, da ”de voksne” i for eksempel DR Vokalensemblet og DR Koncertkoret har en noget anden profil. Fælles for de 280 børn og unge, som jeg nu er blevet kunstnerisk leder for, er, at de jo også er en del af en musikalsk uddannelse,” siger Anne Karine Prip.

Hidtil har hun været producent for korene, og her har hun arbejdet tæt sammen med DR Pigekorets tidligere chefdirigent Michael Bojesen og den nuværende Phillip Faber - samt Susanne Wendt og Clara Smedegaard fra DR Korskolen.

De tre sidstnævnte har fortsat ansvaret for det daglige arbejde med korene, og de tilrettelægger arbejdet sammen med Anne Karine Prip, der skal tænke de lidt mere overordnede innovative tanker, kigge fremad og også udfordre dirigenterne på, om tingene kan gøres på nye og utraditionelle måder.

Har en anden tilgang

”Hvor de er klassisk uddannede, har jeg en lidt anden tilgang til musik og musikalske oplevelser. Jeg er meget optaget af at fortælle historier og af, hvordan koret og sangene kan tale ind i en moderne kontekst - til mange forskellige mennesker. Musikken - og især sang - har en fantastisk evne til at tale på tværs og skabe fællesskab. Jeg har sunget hele mit liv og er desuden bachelor i teatervidenskab fra Københavns Universitet, ligesom jeg har rejst meget med musikken i rygsækken, da jeg var yngre. Jeg turnerede i 1996 med den internationale organisation ’Up with People’ sammen med 130 unge fra 35 lande. Vi turnerede verden rundt med et stort musikalsk show og her kunne alt lade sig gøre, og sådan er min indstilling også som kunstnerisk leder. Jeg er en ultraoptimist, med store drømme,” siger Anne Karine Prip.

Drømte om at blive teaterdirektør

Ungdommens drømme om at blive teaterdirektør har hun skrinlagt, men interessen for musik har altid været stor. Anne Karine Prip synger og skriver selv popsange og har også gennem en årrække sunget og turneret med sydafrikansk traditionel vokalmusik på blandt andet sprogene zulu og xhosa.

”Sang kan åbne hjertet og skabe fælleskab på tværs, og det er noget af dét, der driver mig, og som vi bygger hele arbejdet på her. Har du først sunget med nogen, går du ikke ud og slår dem ned bagefter. Sang kan røre os, og jeg tror virkelig, at vi i dag har brug for at dyrke den danske sangskat, som er en stærk del af vores danske identitet, samtidig med at vi også tør udfordre og forny den,” mener Anne Karine Prip.

For nylig indspillede DR Pigekoret for eksempel en række fodbold-slagsange fra superligaholdene. DR Pigekoret skal også til OL i Brasilien for at synge dér, og til september lancerer koret en ny koncertrække i DR Koncerthuset – ’Din danske sang’, hvor publikum kan være med til at bestemme og motivere, hvilke danske sange de gerne vil høre DR Pigekoret fortolke. Koncertrækken er en hyldest til fællessangen og den danske sangskat, og udover DR Pigekoret vil der hver gang medvirke en velkendt solist, der fortolker en dansk sang sammen med DR Pigekoret.

”Mange mennesker har stor kærlighed til de danske sange, og kan vi så sætte personlige historier sammen med en sang, får de pludselig en meget stærkere betydning. DRs kor skal være medvirkende til, at sangene fortsat lever og taler ind i vores hjerter,” mener Anne Karine Prip.

Vil være verdens bedste

Selv om Anne Karine Prip godt ved, at det kan lyde lidt flagrende og lidt ”fluffy”, er ambitionen med DR Pigekoret og DR Korskolen, at de skal være ”verdens bedste”.

”Det skal forstås sådan, at vi de senere år har haft et øget fokus på, hvad vi siger ja og nej til, på hvordan vi gør ting, og hvem vi samarbejder med. Samtidig kæmper vi også ambitiøst med at forny den klassiske koncertform. Tidligere har DR Pigekorets koncerter blandt andet været meget styret af årstiderne – ganske enkelt fordi mange af sangene er det,” forklarer Anne Karine Prip. Når hun siger sådan, er det ikke ensbetydende med, at DR Pigekoret er på vej til at droppe sange som for eksempel ’Marken er mejet’ eller ’Grøn er vårens hæk’, men snarere at koncerterne bliver knyttet op på en større fortælling i et stærkt visuelt univers, som forstørrer musikken, og alt det den indeholder af stemning, følelser og kraft, som det også allerede har været tilfældet med mange koncerter de senere år.

Anne Karine Prip er kunstnerisk leder for 80 børn i DR Spirekoret, omkring 90 i DR Børnekoret, cirka 60 i DR Juniorkoret og cirka 50 piger mellem 16 og 22 år i DR Pigekoret.

De skal synes, det er sjovt

Hvor det måske især de seneste år har været DR Pigekoret, der har fået meget af opmærksomheden, når snakken gik på fornyelse, skal Anne Karine Prip og korenes dirigenter også arbejde mere på at folde DR Juniorkoret og DR Børnekoret ud i den kommende tid. ”Jeg kan godt lide at være tæt på korene, og det vil jeg fortsat virkelig bestræbe mig på at være i min nye rolle. Jeg er meget en holdspiller, der har behov for at mærke, hvor sangerne og dirigenterne er og følge med i deres proces. For midt i alle ambitionerne og nytænkningen er det virkelig vigtigt, at vi laver noget, som sangerne synes er sjovt og spændende, for de er drivkraften i det hele. De er stjernerne der skal foldes ud og funkle” siger Anne Karine Prip.

DR Pigekoret er aktuel med midsommerkoncert i Koncerthuset den 12. juni, mens der er mulighed for at opleve DR Spirekoret sammen med DR Symfoniorkestret samt synge sammen med DR Børnekoret under DR Sommerfestival i Koncerthuset den 19. juni.

Facebook
Twitter