”Havnemole og t-shirts giver bedre diskussioner”

Direktøren for DR Danmark, Anne-Marie Dohm, mener, at paraderne er sænket, og at den politiske debat bliver bedre, når den foregår som på Folkemødet på Bornholm.

DR Danmarks direktør mener, der er en helt særlig fri debatkultur under demokratifestivalen, som de mange tusinde gæster på Bornholm oplever, og som seerne og lytterne kan mærke, når de følger med hjemme i stuerne. Her er DR fra en tidligere lejlighed på havnen i Allinge. (Foto: Maja Dige Christensen © Type 1)

Paraderne er sænket, når politik bliver diskuteret i t-shirts på en havnemole på folkemødet på Bornholm. Det giver en bedre politisk debat, og det kan mærkes gennem tv-skærmen og i radioens højtalere.

Det mener Anne-Marie Dohm, der er direktør for DR Danmark og som til daglig arbejder i Aarhus. Lige nu er hun ved at forberede DRs dækning af Folkemødet på Bornholm i år.

Er religionsfriheden under pres i Danmark? Hvad skal vi med dansk forsvar i fremtiden? Hvad er folkeskolens rolle i samfundet? Det er nogle af temaerne på årets folkemøde, hvor debatlystne borgere, politikere og organisationer diskuterer samfundets udfordringer.

Diskussionerne bliver bredt dækket af danske medier, så folk over hele landet kan følge med i diskussionerne på Bornholm. Dækningen nyder tilsyneladende opbakning i befolkningen. I en spørgeundersøgelse fra analysebureauet Analyse Danmark giver tre ud af fire adspurgte udtryk for, at medierne bør dække Folkemødet på Bornholm. Blot syv procent er uenige i, at medierne skal dække Folkemødet.

Andre rammer end på Christiansborg

Anne-Marie Dohm er ikke overrasket over, at så mange bakker op om, at medierne er til stede på folkemødet:

”Først og fremmest tror jeg, det er udtryk for, at folk faktisk mener, der foregår relevant og interessant politisk debat på Folkemødet. Men jeg tror også, det handler om, at vi på Folkemødet får set vores politikere i andre rammer end på Christiansborg. Vi får muligheden for at opleve dem på andre måder end normalt – som de personer de er,” siger hun.

Anne-Marie Dohm mener, der er en helt særlig fri debatkultur under demokratifestivalen, som de mange tusinde gæster på Bornholm oplever, og som seerne og lytterne kan mærke, når de følger med hjemme i stuerne:

”Paraderne er på en eller anden måde nede sænket, når man er på havnen i Allinge – og alting foregår mere uformelt. Det fremmer efter min opfattelse den gode politiske samtale. Samtidig er der opstået denne tradition for, at borgere og politikere kan mødes på lige fod og tale direkte med hinanden. Det, tror jeg, betyder noget for vores programmer, som sendes herfra,” siger Anne-Marie Dohm.

Langt fra Borgen, men tæt på politikerne

Anne-Marie Dohm understreger samtidig, at folkemødet er en journalistisk virkelig vigtig public service-opgave, som DR har valgt at prioritere højt.

DR rykker derfor en række programmer til Bornholm i fire dage, så de bliver lavet på demokratifestivalen i Allinge i stedet for i DR Byen. Det bliver til omkring 40 programmer og -indslag, som alle tager udgangspunkt i de mange demokratiske debatter i Allinge.

Direktør for DR Danmark Anne-Marie Dohm. (Foto: Lars E. Andreasen)

Seerne kan blandt andet følge med i ’Debatten’ med Clement Kjersgaard, TV Avisen og ’Langt fra Borgen’ med Ask Rostrup. DRs nyheder til børn mellem 7 og 12 år, ’Ultra Nyt’, sender også fra Bornholm, for politik handler i den grad også om børn, men DR Ultra stiller spørgsmålet: Hvor er deres stemme henne i debatten?

Man kan også tage en tur med til Allinge på DR 1 med ’Aftenshowet’, som har sat sig for at vise, at Folkemødet ikke kun er en festival for politikere, men at den politiske sammenkomst er noget for alle. Det gør det journalistiske talkshow ved at invitere gæster, der både repræsenterer Christiansborg og alle dem, der er kommet for at møde politikerne og deltage i diskussionerne.

Fakta om Folkemødet på Bornholm

Folkemødet er Danmarks politik-festival på Bornholm, som finder sted hvert år i uge 24 i Allinge. Folkemødet 2017 åbner torsdag 15. juni og lukker søndag 18. juni. Folkemødet er et non profit-foretagende, hvis primære formål er at styrke demokratiet og dialogen i Danmark. Folkemødets events bliver blandt andet afholdt på skibe, i telte og under åben himmel. Folkemødet blev afholdt første gang i 2011. Det forventes, at omkring 100.000 mennesker deltager i den fire dage lange festival.