Hel by bliver omdannet til Korsbæk på lørdag

Temaet er ’Livets gang i Korsbæk’, når Skælskør på lørdag bliver omdannet til byen fra DR’s populære dramaserie ’Matador’. 90 amatørskuespillere og statister vil samtidig byde på scener fra serien.

Her er fru Fernando og Misse Møhge ude at køre ved en tidligere lejlighed i Algade i Skælskør. Foto: Korsbæk kommer til Skælskør. (Foto: Picasa)

Det bliver som at stige direkte ind i DR’s populære dramaserie ’Matador’, hvis du på lørdag den 10. august lægger vejen forbi Skælskør på Sydvestsjælland.

I samarbejde med blandt andre DR Salg, som håndterer DR’s rettigheder til serien, har Skælskør Erhvervsforening den dag besluttet sig for at omdanne købstaden til Korsbæk og omdanne byen til totalteater i de tre timer fra klokken 10.00 til 13.00.

Sjovt nok har Skælskør i forvejen en Algade – helt ligesom Lise Nørgaards velkendte serie har det, og netop denne gade kommer til at danne rammen om dagen. I Algade bliver alle byens forretninger og restauranter ændret, så de fremtræder i stil med Korsbæk. Og planen er, at kunderne på dagen bliver tiltalt med De, bliver kaldt hr., fru og frøken, og får en service, som i 1930’erne, hvor en stor del af ’Matador’ foregår.

90 skuespillere er med

Skælskør Erhvervsforening forsøger at skabe den rette ’Matador’-stemning ved hjælp af 90 amatørskuespillere og aktører, som er fundet til lejligheden. Temaet for dagen er ’Livets gang i Korsbæk', og derfor vil man for eksempel i bybilledet kunne se en stribe kendte scener fra TV-serien opført.

For eksempel vil man kunne opleve scenen, hvor Daniel Skjern får en hest af sin mormor, kunne komme til møde med Jørgen Varnæs i den konservative vælgerforening, se Agnes og Røde spise fedtemadder i Lauras køkken før en biograftur eller opleve Iben og Kristen skændes i privaten over banken, så en af deres dyner ryger ud af vinduet.

I dagens anledning er Sparekassen Sjælland i Skælskør for eksempel omdannet til Korsbæk Bank, ligesom ’Madkassen’ i Algade gør det ud for Lauras køkken. Der vil også være et ’Damernes Magasin’, ’Skjerns Magasiner’ og ’Omegnsbanken’, og på Nytorv i Skælskær vil en altan for eksempel også gøre sig ud som lærer Andersens altan.

Maude og Hans Christian Varnæs er klar til at køre i Skælskør, der omdannes til Korsbæk på lørdag.

Dans med Frøken Violet

Har man selv lyst til at være med i løjerne, kan man for eksempel deltage i frøken Violets danseskole ved Svanetorvet, tage del i Kaptajn Jespersens morgengymnastik foran butikken Gerts Radio eller få en tur i en Chevrolet-rutebil fra 1931 eller en Ford T fra 1923.

Initiativtageren til Korsbæk-dagen er Vibe Larsen, der fik ideen for to år siden, da ’Matador’ blev genudsendt på DR1, og seriens hovedforfatter Lise Nørgaard fyldte 100 år. Faktisk er det tredje gang, begivenheden holdes.

- Jeg har altid syntes, at Skælskør på mange måder kunne minde om Korsbæk med vores brosten i Algade og mange gamle huse. Og Skælskør bliver faktisk nævnt i en episode, hvor Arnold skal være filialbestyrer for Skjerns Magasiner i Skælskør, siger Vibe Larsen, der oplever, at opbakningen fra butikker og frivillige, som vil illudere de forskellige figurer er enorm.

- Det samme er opbakningen fra befolkningen, og så er det med til at sætte Skælskør på landkortet, mener Vibe Larsen.

Fantastisk efter 41 år

Teamleder Maiken Maigaard fra DR Salg glæder sig over Skælskør Erhvervsforening initiativ og måden, byen bruger ’Matador’ på.

- Det er fantastisk at se, hvordan hele lokalsamfundet er engageret i dagen, og hvordan man har fundet skuespillere, så det skal virke så autentisk som muligt. ’Matador’ er én af de mest folkekære dramaserier, DR nogen sinde har lavet, og det glæder mig, at serien her – selv 41 år efter premieren i 1978 – kan sætte gang i samtalen og for Skælskørs vedkommende fylde gågaden med spændende aktiviteter, siger hun.

Det koster ikke noget af deltage i ’Korsbæk kommer til Skælskør’-arrangementet.

Facebook
Twitter