Hele DR Koncerthuset kommer i spil til Léonie Sonnings Musikpris 2023

Både DR Koncerthusets studier og Koncertsalen kommer til at vibrere af lyd, når percussionisten Evelyn Glennie hyldes som næste års modtager af Léonie Sonnings Musikpris. Trods manglende hørelse er Glennie en af verdens førende slagtøjssolister, og hun fejres med både artist talk, musikforestilling og en spektakulær hyldestkoncert.

Den britiske percussionist Evelyn Glennie er modtager af Léonie Sonnings Musikpris 2023, og hyldes både i februar og juni i DR Koncerthuset. (Foto: © James Wilson)

Léonie Sonnings Musikpris er en af de vigtigste priser i dansk og internationalt musikliv, og næste års pris går til den britiske percussionist Evelyn Glennie.

Evelyn Glennie bliver den første slagtøjsspiller nogensinde, der modtager Sonnings Musikpris, og samtidig er hun en musikalsk pioner, som er nået ud til et bredt publikum over hele verden. Det afspejles i den alsidige fejring, som venter publikum i DR Koncerthuset ved flere forskellige begivenheder arrangeret i samarbejde mellem Léonie Sonnings Musikfond, DR Musikariet, OperaNord og musikkonservatorier i hele landet.

Artist talk og musikforestilling

Som modtager af Léonie Sonnings Musikpris 2023 kan publikum i DR Koncerthuset se frem til at opleve Evelyn Glennie flere gange i løbet af året.

Allerede i februar vil hun være til stede ved en ’artist talk’ i Studie 2, hvor hun i samtale med radiovært og musikformidler Benedikte Granvig vil fortælle om, hvordan hun som døv musiker lytter med hele kroppen.

Samtalen, som også indeholder musikalske indslag, finder sted i DR Koncerthuset i forbindelse med musikforestillingen ’For døve ører’, og arrangeres i samarbejde med OperaNord og DR Musikariet.

Spektakulær priskoncert

Der bliver stærke vibrationer i DR Koncerthusets store Studie 1, når 35 slagtøjsspillere fra hele landet og solisten Morten Friis (kendt fra bl.a. Safri Duo) opfører hyldestværket ’Evelyn Glennie Tribute’, skrevet specielt til dette års overrækkelse af Sonnings Musikpris.

På scenen i Koncertsalen vil aftenens hovedperson, Dame Evelyn Glennie, være klar med et ekstraordinært udtræk af slagtøjsinstrumenter for at opføre en buket slagtøjskoncerter, skrevet specielt til hende, sammen med DR Symfoniorkestret og den engelske dirigent Geoffrey Paterson.

Hævet over genreskel

Formand for Léonie Sonnings Musikfond, Esben Tange, fortæller, hvorfor valget af dette års prismodtager er faldet på Glennie:

– Evelyn Glennie er i usædvanlig grad en foregangsperson. Siden sit gennembrud i 1980erne har hun som den første i verden skabt sig en solokarriere som slagtøjsspiller. Med uropførelse af mere end 200 nye værker og samarbejder med vidt forskellige kunstnere hæver hun sig over de sædvanlige genreskel. Og ved at udvikle en ekstrem kropslig følsomhed, der har gjort det muligt for Evelyn Glennie at virke som professionel musiker på højeste niveau – trods det at hun har været døv siden 8-års alderen – har Glennie udvidet forståelsen af musik og det at lytte til musik.

Fælles hyldest i DR Koncerthuset

Samarbejdet mellem DR og Léonie Sonnings Musikfond om at hylde årets prismodtager vækker glæde hos DR Koncerthusets chef, Kim Bohr, der ser frem til at medvirke i fejringen:

– Evelyn Glennie er et levende bevis på, hvor vigtig musikken er for os mennesker, og hvor dybt den er forankret i vores krop og sind. Vi er glade for, at DR Koncerthuset og Léonie Sonnings Musikfond sammen kan danne rammen om en vidtfavnende musikalsk hyldest, som afspejler prismodtagerens alsidige og kreative væsen. Det bliver bogstaveligt talt alle hjørner af Koncerthuset, der kommer i spil, når vi inviterer publikum til både artist talk, musikforestilling, hyldestkoncert og prisoverrækkelse – i tæt samarbejde med DR Musikariet, P2 og konservatorier i hele landet.

Om Dame Evelyn Glennie

Historien om Evelyn Glennie skiller sig markant ud fra andre musikere.

Evelyn Glennie bliver født på en gård uden for Aberdeen, Skotland i 1965. Den usædvanlige historie begynder dog først, da hun som otteårig begynder at få problemer med hørelsen. Som 12-årig bliver hun totalt døv. Også i denne alder bliver hun introduceret til slagtøj.

Glennie afviser at lade døvheden blive det styrende element i hendes liv. Hun nægter derfor at gå på døveskole, og beslutter i stedet at blive professionel musiker. Glennie lærer sig selv mundaflæsning, optræner musikalsk oplevelse og forståelse ved at mærke musikkens resonans forskellige steder i kroppen.

Dette resulterer i, at Glennie blev optaget på Royal Academy of Music i London som 16-årig, der leder frem til karriere som solist. Her har et af hendes kendetegn været, at hun oftest optræder barfodet for at få bedst mulig føling med vibrationerne, som musikken giver.

I dag er Evelyn Glennie for længst anerkendt som en af verdens førende slagtøjssolister, og ud over sin karriere som percussionist har hun også etableret sig som komponist. Som den første percussionist i verden har hun fået den prestigefyldte titel Dame Commander of the British Empire. Hendes karriere er bl.a. dokumenteret gennem den prisbelønnede film Touch the Sound og bogen Listen World!

I forbindelse med tildelingen af Sonnings Musikpris siger Evelyn Glennie:

– At være modtager af Sonning Musikpris 2023 er et af de største æresbeviser på min musikalske rejse. Jeg forsøger ydmygt at gøre mit bedste i alt, hvad jeg går i gang med, og jeg forsøger altid at lære af hver eneste oplevelse. At modtage denne pris har givet mig mulighed for at stoppe op og reflektere. Det vigtigste er, at prisen afspejler en ægte fejring og rummelighed. Det er så vigtigt, og jeg er glad for, at den næste generation af kreative hjerner kan deltage i fejringen af denne helt særlige pris.