Hella Joof og Thomas Skov giver den som Emma Gad i ny DR1-serie

Hella Joof og Thomas Skov Gaardsvig undersøger, hvad der er god takt og tone i det nye program ’Ikke okay’, der bliver sendt på DR1 fra den 7. januar.

Ikke Okay er DR1s nye serie, hvor Hella Joof og Thomas Skov Gaardsvig forsøger at finde ud af, hvad der er okay og hvad der ikke er okay, når det gælder vores måde at være sammen på. (Foto: © Nordisk Film TV, Type 1)

Smartphones, Snapchat og Facebook var ikke opfundet, da Emma Gad i 1918 skrev ’Takt og tone’. Så måske er det på tide med nye retningslinjer for vores omgang med hinanden i en moderne verden. Den opgave har Hella Joof og Thomas Skov Gaardsvig påtaget sig. I otte nye DR1-programmer forsøger de, med glimt i øjet, at guide seerne til, hvordan man gebærder sig, når det gælder pinlige episoder som at have luft i maven til møder, at ville snyde foran i køen i supermarkedet eller være nødt til at tage telefonen, når man sidder på toilettet.

”Man kan sammenligne de sociale guidelines, vi kommer med i programmet, med færdselsregler. Man skal nok finde ud af at komme fra a til b uden dem, men det er da meget rart at komme frem uden ridser i lakken,” siger Thomas Skov Gaardsvig.

Humoristisk og kærligt øjebliksbillede

Serien er et humoristisk og kærligt øjebliksbillede af Danmark, hvor de to værter fortæller om egne oplevelser og holdninger til, hvordan vi bedst opfører os, når vi er sammen med andre mennesker. ”Der er så mange situationer, hvor folk gør noget, som sgu bare ikke er okay. Det er min og Hellas ambition at lave nogle retningslinjer, så vi undgår de akavede situationer. Hvem kan for eksempel finde ud af, hvornår man er på kram, og hvornår man bare skal stikke hånden frem,” siger Thomas Skov Gaardsvig. Dorthe Thirstrup fra DR Medier, der er redaktør på programmet, er glad for måden, det karismatiske værtspar opfordrer os til at tænke overBarometeret, hvordan vi opfører os. ”Hella Joof og Thomas Skov er et umage og fantastisk makkerpar, der med lige dele politisk ukorrekthed og nypuritanisme vender tommelfingeren op eller ned til de mange akavede situationer, vi alle kender fra vores hverdag. Det er jo som udgangspunkt en umulig opgave at sætte uskrevne regler på formel, men her kommer vi med et bud, og så håber vi, at diskussionen om, hvad der er okay og ikke okay, vil fortsætte hjemme i sofaen.” I løbet af programmet ser man eksempler på, hvordan man kan undgå akavede situationer, når et hold af yngre skuespillere har rollerne som gennemsnitsdanskere i en række sketches. Her kan man blandt andre se Frederik Cilius, Iben Dorner og Rikke Bilde prøve at agere hensigtsmæssigt, når den mandelige kollega for eksempel møder op på arbejde i nederdel efter en ferie i Thailand. Eller man i svømmehallen forsøger at gennemskue hvilke områder, der er nøgenområder, og hvor man ikke skal stikke numsen frem. Thomas Skov Gaardsvig tror, vi vil kunne genkende mange af situationerne fra vores eget liv.

”Jeg har for eksempel lige fået et barn, og det kan jo godt være lidt svært for ens venner at finde ud af, hvordan de skal rose det, hvis det er et rigtig grimt barn. Det er selvfølgelig ikke noget problem for mig, for jeg har naturligvis et rigtig pænt barn, men der er nok nogen, der kender til problemet.” ’Ikke okay’ har også gennemført en stor og noget alternativ Epinion-undersøgelse for at finde ud af, hvad danskerne egentlig synes er okay. Her får man blandt andet svar på, hvor mange, der mener, at det er en menneskeret at måtte tage sit kæledyr med på arbejde, og hvor mange, der ikke kan fordrage smalltalk. Programmet bliver sendt i otte afsnit på DR1 fra den 7. januar klokken 20.30.