Henrik er med DR Symfoniorkestret i Japan: ’De klapper på en anden måde herude’

DR Symfoniorkestret er blevet mødt med begejstring, råben og skrigen under koncerterne, fortæller cellist Henrik Dam Thomsen fra Tokyo. Generaldirektøren er stolt af orkestrets indsats på turnéen.

Cellist Henrik Dam Thomsen med et japansk magasin, der har Symfoniorkestrets chefdirigent Fabio Luisi på forsiden. (Foto: Jon Bonde Eriksen.)

- Jeg havde nogle idéer om, hvad der ville møde os herude – noget har holdt stik, andet har overrasket mig.

Dr.dk/omdr har fanget cellist Henrik Dam Thomsen på en telefon, mens han kigger ud over et solbeskinnet Tokyo fra hotelværelset på 36. etage.

- Japanerne er et meget koncertvant publikum, de er disciplinerede og stille, når vi spiller. Det, der overrasker, er, hvor udadvendte de er, når vi er færdige med at spille. De er begejstrede og råber og skriger – det havde jeg ikke ventet. De klapper på en anden måde – mere intenst, og så bliver de stille igen på et splitsekund, når vi skal spille videre, fortæller Henrik Dam Thomsen.

Det er første gang, DR Symfoniorkestret er på turné i Japan – en tur, der i løbet af to uger byder på 10 koncerter i syv af landets fineste koncertsale.

- Det er altid interessant at spille for en anden kultur. De tager så utroligt godt imod en i det her land, så man får lyst til at give tilbage så godt, man kan. Når vi tager 100 mand om på den anden side af Jorden, er det rart, at det virker til, at vi giver dem noget. Det er altid sjovt for et orkester at være på turné, og det her er ekstra sjovt, siger Henrik Dam Thomsen.

Masser af rejseaktivitet

Dagene byder typisk på rejseaktivitet mellem de syv byer, som turnéen dækker – Tokyo, Kanazawa, Nagoya, Hiroshima, Fukuoka, Osaka og Sendai. Om eftermiddagen er der forprøver, der blandt andet fungerer som lydprøver, og så er der koncert om aftenen.

- Der er en del hårde dage, hvor man skal omstille sig musikalsk og menneskeligt – nye koncertsale, nye steder, nye hoteller. Det er overvældende herude. Men det er noget af det bedste som musiker at opleve verdenen. Det er et kæmpe privilegium. Det er en totaloplevelse med kulturelle oplevelser, og vi kommer tæt på publikum.

Henrik Dam Thomsen genkalder en episode fra byen Fukuoka:

- Der stod en lille japansk mand uden for koncertsalen, og han henvendte sig til os på dansk. Han havde en hobby med at lære sprog med kassettebånd og bøger, og han havde lært sig dansk. Vi endte på en restaurant, og det viste sig, at han havde spillet cello ligesom mig i byens orkester i 30-35 år. Vi talte om, hvor han havde studeret, han fortalte, at hans to døtre var musikere i Chicago og Hamborg. Jeg spurgte til, om de instrumenter, hans orkester spillede på, er japanske eller europæiske. Det viste sig, at han havde to italienske topcelloer. Det er enormt sjovt med sådan en oplevelse.

DR’s generaldirektør Maria Rørbye Rønn var med de første dage på turnéen. Hun deler Henrik Dam Thomsens begejstring:

- Det var simpelthen en kæmpe oplevelse. Dels at høre orkestret, dels at opleve japanerne som publikum. De var simpelthen så begejstrede for orkestret, og det blev jeg enormt stolt af. Japan og Tyskland er de største markeder for klassisk musik, så japanerne er et meget indsigtsfuldt publikum. Derfor gjorde det også et stort indtryk at opleve, hvordan de hyldede DR Symfoniorkestret, og synes de er verdensklasse. Det var en fornøjelse at opleve dynamikken mellem orkestret og chefdirigent Fabio Luisi. Den er meget tydelig, og i mine øjne har de simpelthen aldrig været bedre, siger Maria Rørbye Rønn.

Havde forberedt sig med torsdagskoncert

Hun mødte også det japanske publikum helt tæt på under en af koncerterne.

- I pausen stod jeg og talte med P2-vært Mathias Hammer. Der kom en japansk mand hen til os og spurgte, om vi var fra DR. Han kunne fortælle os, at han var så stor og dedikeret fan, at han havde forberedt sig til koncerten ved at sidde og lytte til sidste uges torsdagskoncert. Jeg bliver ærlig talt meget benovet ved tanken om, at der sidder folk i Japan og har fornøjelse af DR’s torsdagskoncerter, siger Maria Rørbye Rønn.

Henrik Dam Thomsen glæder sig til den sidste koncert i Sendai fredag aften og håber, at DR Symfoniorkestret en dag får mulighed for at besøge Japan på en ny turné:

- Det er helt sikkert et land, vi gerne tager tilbage til.

Den 28. marts klokken 19.20 kan du på P2 høre en af koncerterne fra Symfoniorkestrets tur i Japan. Den første koncert fra rejsen er at finde her