Her er de 24 deltagere i Malko Konkurrencen 2018

Der bliver hård konkurrence på podiet i DR Koncerthuset, når 24 unge dirigenter fra 17 lande skal dyste om priserne i DR SymfoniOrkestrets Malko Konkurrence.

Rafael Payare fra Venezuela vandt Malko Konkurrencen 2012 og har i dag en international dirigentkarriere. I slutningen af 2018 vender han tilbage til DR Koncerthuset for at dirigere DR SymfoniOrkestrets traditionsrige Nytårsgalla. (Foto: © Bjørn Bertheussen, Type 1)

Det vakte international opmærksomhed, da DR SymfoniOrkestret i efteråret kunne afsløre et rekordstort antal ansøgere til orkestrets Malko dirigentkonkurrence. Hele 566 unge dirigenter – en markant stigning i forhold til foregående år – havde søgt om at stille op i den prestigefyldte konkurrence, som hvert tredje år finder sted i DR Koncerthuset.

Nu kan DR SymfoniOrkestret præsentere de 24 kandidater fra hele verden, som til april får mulighed for at dyste mod hinanden på podiet i DR Koncerthuset. Én af dem rejser hjem med førsteprisen, som blandt andet består af en check på 20.000 euro og en kontrakt med hele 25 symfoniorkestre.

Ung verdenselite

Fabio Luisi, der er chefdirigent for DR SymfoniOrkestret og juryformand i Malko Konkurrencen, glæder sig over det høje niveau blandt årets deltagere:

”Vi har ikke bare haft et exceptionelt stort ansøgerfelt til dette års konkurrence, men kan samtidig glæde os over et ekstremt højt niveau blandt kandidaterne. Dette her er virkelig den unge verdenselite indenfor en i forvejen meget krævende musikalsk disciplin, som stiller ekstremt høje krav til de unges musikalske og personlige færdigheder.”

Spænding på podiet

Flere af de 24 deltagere i årets Malko Konkurrence har tidligere mødt hinanden i internationale dirigentkonkurrencer og på masterclasses hos store dirigentkoryfæer. Det glæder René Mathiesen, der er paukist og formand for DR SymfoniOrkestret:

”Det giver en ekstra spænding både for os i orkestret og for publikum, at flere af deltagerne har mødt hinanden eller endda "battlet" indbyrdes tidligere. Ud over at det viser, at vi har mange virkeligt stærke deltagere, øger det konkurrenceelementet – samtidig med, at det høje niveau en garanti for, at vi alle kan forvente store, musikalske oplevelser i løbet af konkurrenceugen.”

Stor diversitet

De 24 deltagere, som er blevet udvalgt til Malko Konkurrencen 2018, kommer fra 17 forskellige lande fordelt på fem kontinenter, og ud over den store geografiske spredning er der generelt en stor diversitet i ansøgerfeltet – både musikalsk, etnisk og kulturelt. Til gengæld er kun to af kandidaterne kvinder, og det afspejler ifølge Kim Bohr, der er chef for DR Kor & Orkestre, først og fremmest andelen af kvindelige ansøgere:

”Alle kan søge om at stille op i Malko Konkurrencen, men vi modtager stadig en ret lille andel ansøgninger fra kvindelige dirigenter. Efterhånden som kvinder vinder mere frem på dirigentpodierne, forventer vi at det naturligt vil afspejle sig i sammensætningen af vores ansøgere – og dermed også kandidaterne – i Malko Konkurrencen.”

Attraktivt udstillingsvindue

Både René Mathiesen og Kim Bohr ser frem mod konkurrenceugen i april med spænding:

”Jeg glæder mig enormt til, at vi kan præsentere vores deltagere for det danske publikum, og samtidig præsentere dem for hele verden gennem vores internationale live-streaming. Det er et meget attraktivt udstillingsvindue for dirigenterne, og samtidig ved vi at, at den særlige konkurrencestemning lokker mange seere, lyttere og et dedikeret live-publikum til at følge de forskellige runder. På den måde er Malko Konkurrencen med til at åbne øjnene for magien i dirigentfaget, og hvad der bevæger os, når dirigent og orkester lykkes sammen.”

Her er kandidaterne

Du kan se alle kandidaterne på drkoncerthuset.dk, hvor du også kan købe billet til at overvære konkurrencen 20.-27. april.