Her er DR’s julekalendere i år

DR har premiere på både den nyproducerede ’Julefeber’ til børnene og ’Jul med Trines mor’ til de voksne. Herudover er der en lang række andre tilbud til de yngste. Læs her, hvad DR har på programmet i år.

  • Bodil Jørgensen spiller en af de helt centrale roller i 'Jul med Trines mor', der sendes fra den 29. november. (Foto: Martin Top Jakobsen)
  • Det er jul hos Trines mor - eller er det? Forstår Trine virkelig ikke sin egen mor? Hun ringer i hvert fald ikke tilbage, og mor er lige ved at falde fra hinanden. (Foto: Martin Top Jakobsen)
  • Julefeber er årets familiejulekalender, hvor vi følger de tre hovedroller Bjørn, Frede og Gro. (Fotograf: Christian Geisnæs Grafiker: Torsten Høgh Rasmussen)
1 / 3

'Julefeber' er DR’s ny julekalender i 2020 på DR1. Her følger vi Bjørn på 13 år, der føler sig pænt forkert. Det er hårdt, når ens allerstørste ønske er at være som alle andre. Men Bjørns krop driller. Er det pubertet, eller er der i virkeligheden helt andre kræfter på spil? Med Det Kongelige Teater som magisk kulisse tager DR’s nyproducerede julekalender ‘Julefeber’ seeren med på en rejse, hvor der vendes op og ned på en teenagers fornemmelse af hvad der er almindeligt. Bjørn er nemlig meget mere unormal end han frygtede...

Og det er, ifølge forfatter og instruktør på serien Natasha Arthy, måske slet ikke så skidt endda:

- Vi vil med vores julekalender, slå et slag for det skæve, det pinlige og det ikke perfekte. Jeg håber, vi kan gøre en forskel for nogle af de børn der tror, at de skal være sejere, pænere, tyndere, sjovere eller klogere end de er. I en tid hvor alle bliver set og føler sig bedømt, så er der mere end nogensinde før brug for en fortælling, der slår et slag for forskelligheden.

'Julefeber' bliver sendt hver dag fra den 1.-24. december på DR1 klokken 19.30, men kan også ses hver dag på DRTV fra klokken 6.00. Blandt de medvirkende i ‘Julefeber’ er Joachim Fjelstrup, Bodil Jørgensen, Peter Frödin, Martin Høghsted og Maibritt Saerens.

Hvis man ikke kan få nok af 'Julefeber', så er der hjælp at hente i 'Ultra Julefeber talkshow', hvor man hver dag i perioden går bag om alle hemmelighederne i Julefeber. Vært er Jannik Schow, og programmerne kan ses på DR Ultra på DRTV fra klokken 6.00.

DR Ultra viser ligeledes 'Klassens jul' fra 2017, hvor alle afsnit lægges ud på en gang på DRTV. Det samme gør sig gældende for 'Kreakampen jul'.

Den første 'Nissebanden'

På Ramasjang viser man på flow-tv også flere julekalendere. Her lægger man ud med 'Ramajetternes jul' klokken 7.00. Man følger op med den første julekalender om 'Nissebanden' fra 1984, hvor de fem nisser skal hjælpe julemanden med at finde hans gode humør. Det er klokken 17.00.

Klokken 17.30 kommer endnu en kalender, nemlig 'Sebastians jul' fra 2010. Her skal Sebastian Klein over 24 afsnit passe dyrene på en gård for bondemanden, der er taget på ferie. Opgaverne med gårdens dyr er mange og Sebastian har også travlt med forberedelserne og tilberedningen af rigtig dansk julemad.

De to sidstnævnte kalendere bliver i tillæg omringet af tre korte afsnit af 'Onkel Rejes Julefis', hvilket altså er i tidsrummet 17.00-17.45.

De fire Ramasjang-titler kan ses dagligt fra klokken 6 om morgenen på DRTV.

Også noget til de voksne

Til de voksne, er der i år på DR2 en adventskalender i fire dele af skuespiller og manuskriptforfatter Lisbeth Wulff.

'Jul med Trines mor' er baseret på Trines mors telefonsamtaler med Trine, som de fleste nok kender fra 'Rytteriet' på DR2 eller fra P1.

I serien tegner alt sig i udgangspunktet lyst for Trines mor – det bliver alle tiders juleaften. Og så alligevel… for Trine er blevet fyret, har ikke været sig selv på det sidste og tager nu ikke sin telefon. Nogen må gøre noget!

Ifølge Lisbeth Wulff kan man glæde sig til en videreudvikling af det univers, som vi kender, hvor telefonledningen, som en anden navlestreng, sikrer en lidt for tæt kontakt mellem mor og datter.

- Det er grundlæggende en komedie om, hvad der sker, når en person pludselig trækker sig fra familien og alle de store følelser, som det skaber. Og så også lidt en historie om at sortere skrald. Det hele pakket ind i et grotesk, sjovt, dramatisk og til tider også sørgeligt univers, der viser hvad der sker, når ’mor’ pludselig skal rejse sig fra sofaen og se sin datter i øjnene…

Medvirkende er: Bodil Jørgensen, Lisbeth Wulff, Jarl Forsman, Ellen Hillingsø, Roberta Hilarius Reichardt, Kit Eichler og Finn Nielsen.

Serien er tilgængelig hver søndag i advent klokken 8.00 på DRTV - første gang søndag den 29. november. De fire afsnit bliver ligeledes vist på DR2. De to første afsnit klokken 21.00. Det tredje klokken 21.10 og det fjerde klokken 21.40 den 20. december.

Serien er tilgængelig hver søndag i advent klokken 8.00 på DRTV - første gang søndag den 29. november. De fire afsnit bliver ligeledes vist på DR2. De to første afsnit klokken 21.00. Det tredje klokken 21.10 og det sidste den 20. december klokken 21.40.

Også julekalender-oplevelser live

  • En stribe julekalender-klenodier fra DR’s kælder kommer i den kommende tid frem i lyset og ligefrem på slot, når DR og Frederiksborg Slot i fællesskab fortæller ’Julekalenderens Historie’ ved en særudstilling fra den 28. november 2020 til den 3. januar 2021. Læs mere om det på linket nedenfor

  • DR og Det Kongelige Teater arrangerer i samarbejde rundvisninger fra den 5.-30. december 2020 på Gamle Scene i København. Her kan børn og voksne gå på opdagelse, se kulisserne og se de steder, hvor Bjørn og Gro bor og oplever mystiske ting i 'Julefeber'. Læs mere om rundvisningerne her

Her kan du se listen med DR’s julekalendere 2021