’Herrens Veje’ er tilbage med uperfekt musik

’Herrens Veje’ vender tilbage søndag aften med flere religiøse intriger. Med til det hører også mere velkomponeret baggrundsmusik, som faktisk er lavet, inden der var optaget en eneste scene.

Kristian Leth har sammen med Fridolin Nordsø lavet musikken til den nye sæson af 'Herrens Veje'. (Foto: Linda Kastrup © Scanpix)

Har du nogensinde prøvet at slukke for lyden, hvis en gyserfilm bliver lidt for uhyggelig? Det tager ikke bare toppen af uhyggen. Det fjerner den faktisk fuldstændig. Og det er ikke kun i gyserfilm, at lyd og musik spiller en altafgørende rolle. Uanset om det skal være uhyggeligt, spændende, festligt eller ubekymret, kan den rigtige lyd skrue helt op for følelserne.

Det er også tilfældet i DR’s dramaserier. Sæson 2 af ’Herrens Veje’ er lige om hjørnet og ligesom i første sæson, er det makkerparret Kristian Leth og Fridolin Nordsø, der har lavet musikken. Og for at ramme den helt rigtige lyd har de bevidst taget afstand fra det polerede og perfekte.

”Det lyder mærkeligt, men vi har lavet musik, hvor du kan høre instrumenterne blive spillet. Du kan høre fingre, du kan høre et rum, og der er tit en tøven, en pause eller en fejl med i musikken. Det er måske ikke noget, man lægger mærke til, men det giver musikken en fejlbarlig karakteristika, som passer godt til ’Herrens Veje’,” forklarer Kristian Leth og tilføjer:

”Det var den måde, vi kunne ramme ind i en serie, hvor nogle mennesker prøver at finde ud af, hvem de er i forhold til verden og ikke er særligt gode til det.”

Musik er lavet før optagelser

Musikken er lavet i samarbejde med dramaseriens producere og instruktører, og faktisk er langt størstedelen af den produceret, inden der var lavet en eneste optagelse.

Til de indledende møder forklarede producerne, hvilket univers de forestillede sig, hvorefter Kristian Leth og Fridolin Nordsø gik i studiet og producerede en masse musik. På den måde havde begge parter hele tiden et katalog at læne sig op ad undervejs, som produktionen skred frem.

”Det var noget, instruktør og forfatter kunne gå rundt og høre, før de gik i gang med at filme, og som derfor har været med til at inspirere i klipningen og den måde, det er blevet lavet på. Så det går begge veje. Vi får input fra dem, og de får input fra os til, hvordan det færdige produkt kan ende med at se ud,” fortæller Kristian Leth.

God forberedelse skaber rum for det ekstraordinære

Når man arbejder sammen med et større hold, som man gør, når man laver musik til film og serier, kan det være en udfordring at lade kreativiteten få frit løb. Man kan ikke blindt køre ud ad sin egen tangent.

”Når jeg laver en plade selv, gør jeg præcis, hvad jeg har lyst til, når jeg har lyst, uden respekt for hvordan ting normalt lyder, eller hvad folk plejer at gøre. Men på ’Herrens Veje’ er hele universet et, vi bygger sammen med nogle andre, så det er begrænset, hvor mange vilde inputs og egoistiske forsøg, vi kan kaste os ud i” siger han, men forsikrer:

”Det betyder ikke, at vi ikke skubber til det og ikke prøver at gøre noget anderledes. Men det er i et andet omfang,” siger han.

Ifølge Kristian Leth er det en nødvendighed at gå den usikre vej ind imellem, hvis man vil skabe noget ekstraordinært. Men for at gå den usikre vej er man nødt til at have styr på fundamentet og skabe de rammer, man skal bryde. Netop her kommer det store bagkatalog af musik dem til gode.

”Det, vi har prøvet med denne her serie, er at skabe tid og overskud til at tage de ulogiske valg og til at prøve nogle andre ting. Det kræver planlægning og rutine. Vi har gjort det før, og denne gang har vi forsøgt at starte tidligt, så vi hele tiden har bagkataloget af musik at falde tilbage på,” siger Kristian Leth.

Der er sæsonpremiere på anden sæson af 'Herrens Veje' på søndag den 14. oktober klokken 20.00 på DR1. Serien kan også ses på DRTV.

Facebook
Twitter