Historieundervisning i primetime

Der ligger mange måneders research bag hvert afsnit i programserien 'Ved du hvem du er'. Et historisk puslespilsarbejde, som er populært både hos de medvirkende kendte og seerne.

Der ligger mange måneders research bag hvert afsnit i programserien 'Ved du hvem du er'. Et historisk puslespilsarbejde, som er populært både hos de medvirkende kendte og seerne.

I programserien 'Ved du hvem du er' følger seerne kendte danskeres rejse, når de med slægtstræet som GPS opdager hidtil ukendte historier og skæbner i deres familie. Forud for programmet - som omkring 800.000 seere ugentligt følger med i - ligger mange måneders research på jagten efter de gode historier.

"Vi tager den grundige research fra dokumentargenren, krydrer det med underholdningens dramaturgi og tilsætter faktuelle kalorier. Det er public service, som folk tager til sig og gider se. Det er avanceret historieundervisning i primetime," siger Søren Lindbjerg, der er redaktionssekretær og tilrettelægger på programmet.

Et nyt perspektiv på livet

De kendte, der medvirker, skal være personer, man har lyst til at være i stue med. Men et vigtigt parameter er også, at de skal synes, projektet er en god og spændende idé. Enkelte takker nej til at være med, men interessen for at medvirke har i anden sæson været næsten overvældende.

"Det er folk med en rigtig travlt hverdag, så det kan være meget for dem, at hive 14 dage ud af kalenderen til optagelse. Men vi har oplevet, at nogle endda udskyder andre projekter for at være med," fortæller Søren Lindbjerg og fortsætter:

"Grundlæggende er vi mennesker interesseret i vores rødder, fortid og baggrund - de ting der er med til at forme os. De medvirkende i programmerne har været meget glade efter optagelserne. Det har betydet noget for dem og deres liv. Man kan ikke sige, vi har ændret deres liv, men det har givet dem et nyt perspektiv."

At springe buk

Det tager omkring et halvt år at producere et afsnit. Programmerne fødes i samarbejde mellem tre fast tilknyttede slægtsforskere og tilrettelæggerne. Dem der kan opstøve data, årstal og navne, og dem der kan spotte den gode historie.

"Man kan sige, at vi springer buk med slægtsforskerne. De starter lidt før og fodrer os med deres research, som vi så kigger på med journalistiske øjne," forklarer Søren Lindbjerg.

Han har erfaret, at det ikke nytter at lægge hårdt ud med at lave en komplet slægtstavle. Det kan hurtigt vokse sig til et stort arbejde, da nogle slægter kan spores tilbage til 1200-tallet. Det er også vigtigt, at de finder et par gode historier allerede i de første 4-5 generationer.

"Det bliver mere relevant for den kendte, når historierne kommer tættere på. Det kan være svært at have følelserne med i noget, der er sket tilbage i 1600-tallet. Så er det lettere at relatere til bedsteforælder eller oldeforælder, som man måske endda har kendt eller hørt om og set billeder af," siger Søren Lindbjerg.

Historiens vingesus

Man risikerer også at blive klogere på Danmarkshistorien og i nogle afsnit endda Verdenshistorien.

"Vi laver historiske nedslag i hvert program. Men i passende doser, det er jo ikke et lysbilledshow."

Et eksempel var programmet, hvor skuespilleren Anders W. Berthelsen finder ud af, at hans oldefar var i en alvorlig trafikulykke. Det giver programmet mulighed for at zoome ud et øjeblik og fortælle mere generelt om trafikforholdene i Danmark i 1920'erne.

"Det er især de små historiske inputs, folk synes godt om. Helt banalt vil folk gerne vide noget om gamle dage," siger Søren Lindbjerg

Programmerne har skabt en øget interesse for slægtsforskning blandt danskerne. Men kan vi alle sammen opdage adelige i slægten, som Bonderøven gjorde eller finde gemte hemmeligheder i familien, som Hanne-Vibeke Holst gjorde?

"Det er ikke alle, der kan finde adelige i slægtstræet - det er en myte. Men i udgangspunktet har alle en spændende historie, nogen gange kræver det dog lidt gravearbejde at finde frem," siger Søren Lindbjerg og fortsætter:

"Da vi spurgte brødrene Anders og Peter Lund Madsen, om de ville deltage, mente de ikke, vi ville finde andet end kedelige bønder i deres aner - men de tog fejl."

Vil du vide mere om din egen slægt, kan du gå ind på DRs hjemmeside www.dr.dk/hvem, her kan du oprette dit eget stamtræ.

Facebook
Twitter