Høgh, astronauten og Fuhlendorff tester kroppens grænser

Torsdag den 6. maj er der premiere på to nye programmer i DR’s tværgående tema ’ Sammen i bevægelse’. Josefine Høgh og Andreas Mogensen tester, hvad der sker med kroppen, når den bliver presset til det yderste, mens Christian Fuhlendorff undersøger, hvad der sker med kroppen, når den præsterer minimalt.

I en ny serie presser Josefine Høgh og Andreas Mogensen deres kroppe til det yderste, når alt fra udspring til ultraløb står på programmet. (Foto: © Peter Refsgaard)

Sport er en del af hverdagen for mange danskere, og som sportsvært og tidligere fodboldspiller fylder motion meget for Josefine Høgh. Dog bliver hun nu i selskab med den danske astronaut Andreas Mogensen kastet ud i sit livs udfordring i DR-programserien ’Høgh og Astronauten – min krop til grænsen’.

Mentale og fysiske grænser

I programmerne møder Høgh og Astronauten seks danskere, som dyrker ekstremsport. De kaster hver især værtsparret ud i hæsblæsende udfordringer og ekstraordinære situationer, som skal gøre dem klogere på kroppen og deres egne grænser.

- Både Andreas og jeg er meget optagede af den videnskabelige del af det. Hvad er vores hoved og krop egentligt i stand til? Når man står i så ekstreme situationer, som vi gjorde under det her forløb, så får man prøvet sig selv af i en helt anden skala, siger Josefine Høgh.

I et af programmerne møder parret cliffdiveren Magnus Gardarsson, som sætter de to værter på prøve. 15 meters udspring i en kold havn er målet, og det har for Josefine Høgh og Andreas Mogensen særligt været krævende at skulle rykke på de mentale grænser.

- Typisk kan man meget mere, end man lige går og tror, og jeg elsker at komme derud, hvor man føler sig lidt utilpas og lidt utryg. Man kan sammenligne det med at sidde og holde sig for øjnene, når man ser en gyserfilm. Det kan faktisk være en god oplevelse, når man kaster sig ud i situationer, som man ikke er helt tryg ved, siger Josefine Høgh.

En astronaut som makker

Andreas Mogensen blev i 2015 den første dansker i rummet, og for astronauten har det været spændende at prøve kræfter med de nye udfordringer i programmet.

- Jeg er vant til at presse mig selv og min krop både fysisk og mentalt, og det er spændende at se, hvordan man håndterer de her udfordringer, som på nogen måder minder om det, jeg laver, når jeg træner og er i rummet, men på andre måder udskiller sig dramatisk fra det, jeg normalt laver, siger Andreas Mogensen, der er astronaut i Den Europæiske Rumorganisation, ESA.

Udover at få prøvet kræfter med en række spændende og krævende udfordringer har de to værter fået et godt forhold til hinanden under optagelserne.

- Andreas og jeg har virkelig lært hinanden godt at kende i løbet af det her program. Når man står i de ekstreme situationer, kan man ikke udgive sig for at være noget, man ikke er. Jeg har altid været betaget af Andreas og det, han har gjort, så jeg havde høje forventninger, men dem har han i den grad indfriet, siger Josefine Høgh.

I programmet kaster værtsparret sig over en lang række krævende udfordringer, og de har udviklet et godt venskab under optagelserne. (Foto: © Mads Astrup)

Gjort af et særligt stof

Som tv-vært elsker Josefine Høgh at være ude blandt mennesker og at befinde sig der, hvor tingene sker. Derfor var hun heller ikke i tvivl om, at det nye program ville være en stor oplevelse.

- Jeg er ikke typen, der holder igen. Når jeg gør noget, så gør jeg det 100 procent. Jeg kan ikke være vært uden at være mig selv, og det er jeg heller ikke, når jeg står i et studie. Men det er lidt nemmere at være sig selv, når man kommer ud og er på totalt slap line, siger hun.

De seks ekstremsportsudøvere, som værtsparret møder i programmet, har også gjort et stort indtryk på værten.

- Sagt med den største respekt, så er der altså et eller andet oppe i deres hoveder, som ikke fungerer helt på samme måde som hos os andre. Deres grænser er blevet rykket så langt derud, hvor vi andre ikke kan forstå, at det er muligt. Hvad får et menneske til at løbe 24 timer i streg? Det er jo helt vildt, siger hun.

Sammen i bevægelse

Det nye program er en del af DR’s bevægelsestema ’Sammen i bevægelse’, som i løbet af 2021 sætter ekstra fokus på motion og vores kroppe. Generelt har det været lærerigt for værterne at deltage i programmet, og de håber, at de både kan underholde og inspirere seerne.

- Kroppen kan langt mere, end man lige forestiller sig. Jeg håber, at seerne bliver inspirerede af programmet og får vilje og lyst til at udfordre deres egne grænser. Selvom det føles hårdt til at starte med, kan man faktisk godt presse sig selv og komme lidt længere, end man måske lige går og tror, siger Andreas Mogensen.

Josefine Høgh håber også, at programmet kan være med til at inspirere folk til at prøve sig selv af på nyt terræn. Dog er det ikke alt, som kan anbefales at kaste sig over, hvis man er almindelig sportsinteresseret.

- Først og fremmest vil jeg sige ’prøv ikke det her derhjemme’, for der er faktisk en del af det, vi laver i programmet, som er virkelig farligt. Det jeg håber er, at folk måske selv kan blive inspirerede til at prøve at skubbe deres grænser en lille smule, uanset hvad deres udgangspunkt er. Og så håber jeg, at de har lyst til at blive lidt klogere sammen med os.

Det store sofaeksperiment

Som et modsvar til ’Høgh og Astronauten – min krop til grænsen’ laver komikeren Christian Fuhlendorff programmet ’Fuhlendorffs store sofaeksperiment’, hvor der skrues helt ned for blusset. Han flader ud på sofaen, går kun 1500 skridt om dagen og bevæger sig generelt så lidt som muligt.

Programmet undersøger den måde, som en inaktiv livsstil påvirker os psykisk og fysisk, og for Christian Fuhlendorff har det været en øjenåbner, hvor meget motion rent faktisk fylder i hans hverdag.

- Jeg opdagede, hvor meget jeg går normalt. Når jeg laver podcast, vader jeg rundt mange kilometer hver eneste uge. Uden det bragede det rundt, og jeg oplevede humørsvingninger, blev træt og dvask og sov 10-12 timer i døgnet. Jeg vidste ikke inden forsøget, at bevægelse var så vigtigt for mig, siger han.

Begge programserier har premiere på DR1 torsdag den 6. maj klokken 20.00 og 20.30 - og kan også ses på DRTV fra torsdag morgen.