Holdet bag ’Salsa II’ mødte danske unge: ’Serien har givet vores generation et sprog for sex, lyst og grænser’

Over to dage mødte holdet bag ’Salsa II’ flere end 1.500 danske gymnasieelever for at starte en åben og ærlig samtale om sex, lyst, relationer og grænser. Eleverne følte sig set, hørt og inspireret, mens flere af gymnasierne brugte eventet til at kickstarte seksualundervisningen.

'Salsa'-holdet på besøg hos Sankt Knuds Gymnasium i Odense. Fra venstre: instruktør Jonas Risvig, skuespiller Ingrid Bjerg-Raft, moderator Cecilie Flensborg, skuespiller Safina Coster-Waldau og skuespiller Oliver Overgaard. (Foto: © Sofie Gerdes)

Klokken 5.45 mandag morgen i DR Byen mødes skuespillerne Safina Coster-Waldau, Ingrid Bjerg-Raft og Oliver Overgaard med instruktør Jonas Risvig, der står bag den nye ungdomsserie ’Salsa II’ i.

De næste to dage skal ’Salsa’-holdet rundt til danske gymnasieelever for at tage dem med ind i de tematikker, der fylder i anden sæson af den serie, der sidste år blev kaldt ’alt det, seksualundervisning i skolen ikke er’.

Den første halvanden times tid er der stille i bilen, men langsomt begynder morgenkaffen at virke, og så begynder snakken at cirkulere om, hvad de gerne vil give videre til de gymnasieelever, de skal ud at møde.

- Den her sæson handler jo mere om relationer, og de følelser karaktererne har i de forskellige relationer. For mange er det let nok at fortælle, hvem man knaldede med i weekenden, men vi vil jo gerne åbne for, at man i vennegruppen tør spørge ind til, om det var godt eller hvilke følelser, der ligger i relationen, pointerer Oliver Overgaard, der i ’Salsa II’ spiller karakteren Karl, som havner i et trekantsdrama mellem to af veninderne i pigegruppen.

- Der er så mange tabuer ude i ungdomslivet, som jeg håber, vi kan være med til at nedbryde. Jeg tror, at alle de unge, vi møder, kan sætte sig ind i følelsen af at være usikker eller føle sig på bar bund. Hvis I tre tør sætte ord på nogle af de følelser, som jeres karakterer oplever, vil det forhåbentlig ramme noget i dem, der lytter, supplerer instruktør Jonas Risvig.

Mens bussen kører mod turens første stop i Vejle, snakker holdet videre om de tematikker, serien handler om. Programmet starter på Rosborg Gymnasium i Vejle, og senere kører bussen både forbi Sankt Knuds Gymnasium i Odense og teknisk skoleeleverne på ZBC i Slagelse, inden turen slutter i Park Bio på Østerbro i København. Her inviterer DR i samarbejde med NGO´en, GirlTalk, der hjælper piger og kvinder med frivillig rådgivning om svære tanker, følelser og oplevelser, 200 fans af serien til en visning af det første afsnit af sæson 2 efterfulgt af en talk med de tre hovedkarakterer.

’Det er okay at have meget lyst, og det er også helt okay at være lidt langsommere’

Der lyder et højt skrig bag vinduet til klasseværelserne, da skuespillerne træder ud af bussen og går op mod Rosborg Gymnasium i Vejle. I salen er der samlet over 400 elever fra 2. årgang, og der har været kamp om at få lov at være den klasse, der sad på de forreste rækker.

Klokken 9.50 bliver der stille, mens første afsnit af den nye sæson vises på kantinens projektor. Der bliver grinet af den emsige og grove club-picker (spillet af Frederik Trudslev), mens der bliver helt stille, da Uma (spillet af Safina Coster-Waldau) bliver valgt fra af hendes næsten-kæreste Karl (spillet af Oliver Overgaard).

’Salsa’-holdet får klapsalver, da afsnittet er slut, og de tre skuespillere, instruktør Jonas Risvig og moderator, Cecilie Flensborg finder deres pladser på scenen, inden talken går i gang. I en seance over 30 minutter kommer de ind på vigtigheden af den åbne og ærlige samtale mellem venner og kærester, lyst, liderlig og onani for både piger og drenge, og skuespiller Ingrid Bjerg-Raft slutter fint af med at sætte to streger under, at der skal være plads til, at alle er, dem de er.

- Jeg vil bare så gerne være en del af en ungdomsbølge, hvor det er okay at gøre, som man vil. Det skal være okay, at både piger og drenge har meget lyst til sex og gerne vil tale om det. Men det skal være lige så okay at være lidt langsommere og ikke have lyst til at dele de tanker, man selv går med. Det føler jeg også er det, ’Salsa’ gerne vil sige, fortæller den unge skuespiller.

  • Skuespiller Oliver Overgaard, skuespiller Safina Coster-Waldau, skuespiller Ingrid Bjerg-Raft og instruktør Jonas Risvig har fundet deres pladser på scenen under første talk i Vejle. (Foto: © Sofie Gerdes)
  • Moderator Cecilie Flensborg byder velkommen inden første afsnit af 'Salsa II' vises på storskærmen. (Foto: © Sofie Gerdes)
  • På Rosborg Gymnasium i Vejle var alle eleverne fra 2. årgang samlet i skolens kantine. (Foto: © Sofie Gerdes ​)
  • Lokalpressen kiggede forbi eventet på ZBC i Slagelse. (Foto: © Sofie Gerdes)
  • Ingrid Bjerg-Raft og Jonas Risvig under talken for HTX- og teknisk skoleeleverne i Slagelse. (Foto: © Sofie Gerdes)
  • Hele holdet på scenen under den sidste talk foran 200 Salsa-fans i Park Bio på Østerbro i København. (Foto: © Sofie Gerdes)
1 / 6

Gymnasieelev: ’Salsa er en virkelig relevant serie for vores generation’

Talken bliver modtaget positivt blandt eleverne på Rosborg Gymnasium, og der er stor efterspørgsel på de net og drikkedunke med ’Salsa’-logo på, som produktionen har fået lavet til eleverne, som bliver delt ud af skuespillerne. Caroline Tøttrup går i 2.g, og hun synes, at eventet har været lærerigt og inspirerende.

- Det var vildt fedt! Jeg er kæmpe fan af ’Salsa’ og har set alle afsnit – også de nye! Jeg synes, at det er meget inspirerende, at det er skuespillerne selv, der kommer og sætter ord og perspektiver på en masse vigtige emner. ’Salsa’ er en virkelig relevant serie for vores generation, der ligger op til at man skal turde åbne sig og være ærlig om, hvordan man har det. Og så føler jeg, at serien lægger med at give et nyt sprog for sex, følelser og grænser, siger hun.

Hun bliver bakket op af klassekammeraten Otto Precht, der især synes, at Oliver Overgaards karakter, Karl, giver noget positivt til serien.- Det giver virkelig meget, at der kommer en relaterbar mandlig karakter ind i sæson 2. Selvom jeg tror, at mange unge uanset køn kan se sig selv i nogle af de problemer, som pigegruppen har, så giver det bare noget ekstra, at Karl kommer ind og viser den der situation, hvor fyrer ikke helt tør at gå helhjertet ind i en relation med en pige, siger Otto Precht. På Rosborg Gymnasium bruger de eventet som et led i seksualundervisningen. I forlængelse af ’Salsa’-holdets event har gymnasiet arrangeret et oplæg af sexologen Mathias Valentino, der handler om grænser og samtykke.

Alle karaktererne har deres egne ting, som nogle kan spejle sig i

Efter to vellykkede events først foran 900 elever i Odense og efterfølgende hos HTX- og teknisk skoleeleverne i Slagelse kører bussen mod Park Bio i København tirsdag eftermiddag.

I biografen er små 200 ’Salsa’-fans dukket op til det event, der er arrangeret i samarbejde med GirlTalk. Gæsterne læner sig tilbage i biografsæderne, mens første afsnit ruller over det store lærred. I talken fortæller Jonas Risvig fansene om sine tanker bag både første og anden sæson, og inden der åbnes for spørgsmål, stiller moderator Cecilie Flensborg turens sidste spørgsmål.

- Nu har I set de fleste afsnit mange gange og er langt inde i universet, så hvilke af ’Salsa’-karaktererne inspirerer jer mest personligt?

- Det stærke ved ’Salsa’, synes jeg, er, at alle karaktererne har deres egne ting, som nogle kan spejle sig i. Victoria lider af angst, Kaya føler sig usikker og presset af vennerne, og Karl kan ikke tage en beslutning. Men jeg synes virkelig, at der er noget megasejt over Ronja. Hun synes selv, at hun er røvlækker, og hun gider ikke bruge tid på at dyrke sin usikkerhed. Hun embracer sig selv helt vidt meget, og det ser jeg ret meget op til, siger Safina Coster-Waldau.

Oliver Overgaard peger på karakteren Uma, fordi hun tør gå efter det, hun vil have, og Ingrid Bjerg-Raft stemmer i.

- Uma gider ikke ’spille spillet’ med Karl. Det er ret nice, og det burde vi alle lære noget af. Spillet er dødt. Gå efter det, I vil have, og vær ærlige omkring det, siger han.

I biografens foyer stopper fans op og snakker med både skuespillerne og Jonas Risvig. Instruktøren er glad for de sidste dage.

- Det allerfedeste er jo at møde dem, der følger med og får noget ud af det, vi går og laver. Målgruppen er så vigtig for ’Salsa’, så alle deres tanker, ønsker og input er så megavigtige. Det har været en rigtig god tur, smiler instruktøren.

  • Alle afsnit af ’Salsa II’ kan ses på DRTV.