Hun bruger sommeren på at finde guld

Ugens aktuelle navn: Cecilie Nielsen skifter fra DR K til DR1, hvor hun er vært i ’Guld i købstæderne’, der bliver sendt hele sommeren.

Cecilie Nielsen tager hoppet fra DR K til DR1, hvor hun finder ’Guld i købstæderne’ hver onsdag hele sommeren. (Foto: Bjarne Bergius Hermansen © Type 1)

Allerede i en af de første udsendelser får et ældre ægtepar sig en gedigen overraskelse. Et maleri, som de har bragt med til vurderingseksperterne, som DR er stillet op med, viser sig at være meget mere værd, end de troede.

Og sådan har flere af de mange hundrede fremmødte til DR1-programmet ’Guld i købstæderne’ enten kunnet gå henrykte eller småskuffede fra vurderingsfolk og opkøbere, der medvirker i programmet, som DR1 sender 10 onsdage fra denne uge.

Værten på programmet, hvor seere kan få mere at vide om deres gamle genstande, designmøbler, kunstværker eller andet, som de mener kan have værdi eller historie, er bestemt ikke et ”arvestykke” fra de tidligere år.

29-årige Cecilie Nielsen, der hidtil har lavet historiske programmer på DR K, debuterer som vært på DR1. Hun afløser de seneste års frontfigur, Mette Bluhme Rieck, som nu er skiftet til DR Sporten og har travlt med EM-fodbold for tiden. Selv om programmet har premiere nu, har Cecilie Nielsen allerede været i gang med det i flere måneder. For hun og holdet bag ’Guld i købstæderne’ har tilbragt sammenlagt 25 dage i Køge, Horsens, Nykøbing Falster, Skive og Ribe, hvor alle har kunnet mødet op for at få vurderet deres ting og endda også lave en handel, hvis både opkøber og sælger synes, det er en god idé.

Var slet ikke i tvivl

”Da jeg blev spurgt, om jeg kunne tænke mig at blive vært for ’Guld i købstæderne’, var jeg slet ikke i tvivl. Jeg kunne godt tænke mig at prøve noget nyt – uden at jeg var decideret på udebane,” fortæller Cecilie Nielsen, der er bachelor i historie fra Københavns Universitet.

DR K har hun tilrettelagt og været vært på ’Opdagelsen af Jylland’ og ’Rejsen til Slagsmarken’ om Første Verdenskrig. Cecilie Nielsen har også været vært på serien ’Huse der former os’ og været med til at lave serien ’Skandinavien i Hitlers jerngreb’, som udover at blive vist på DR K også er blevet sendt i Norge og Sverige. Cecilie Nielsen har derudover begået et afsnit af ’Store danskere’ til DR2 og været med i ’Historiequizzen’ på DR K.

”Egentlig er der ikke en kæmpe forskel på at lave programmerne til den ene eller den anden kanal. Det er mere måden, der er anderledes. Man smiler lidt mere på DR1, men jeg var stadig mig selv - og det er det vigtigste,” siger Cecilie Nielsen.

Mødte op med rationeringskop

Blandt de øvrige opsigtsvækkende ting, som seerne mødte op med, var for eksempel en rationeringskop fra en koncentrationslejr.

”Man må ikke handle med nazi-effekter, så de fremmødte fik ingen vurdering, men det gav os en god anledning til at fortælle historien bag den, og det er klart også noget af det spændende ved at lave ’Guld i købstæderne’,” forklarer Cecilie Nielsen.

I Køge, Horsens, Nykøbing Falster, Skive og Ribe var hun og DR-holdet ude at fortælle en masse historier og lave optagelser i byerne – i Skive foregik det blandt andet i et stort militærkøretøj, men hvorfor må seerne vente med at se, til programmerne bliver sendt.

”Byhistorierne var ikke meget anderledes end dem, jeg er vant til at fortælle på DR K. Men det anderledes ved at lave ’Guld i købstæderne’ har været, at der var så mange fremmødte hvert sted, som jeg skulle snakke med. Jeg synes, det er helt vildt sjovt at snakke med mennesker og få dem til at fortælle den sjove, spøjse eller specielle historie bag det, der er kommet med,” siger Cecilie Nielsen.

De seneste år har der været stor fokus på landets loppetorve og antikmarkeder, og programmer om dem er også slået gevaldigt an på både DR og TV 2.

”Jeg går ikke ligefrem så meget i antikvitetsforretninger, men jeg kan rigtig godt lide at gå i genbrugsbutikker eller på loppemarkeder. Det kunne jo være man selv kunne gøre et kup,” siger Cecilie Nielsen.

Hun tror, den massive interesse for gamle arvestykker, ”lopper” og andet med værdi og historie, er opstået ud af finanskrisen.

”Den har måske fået os til at indse, at alt ikke behøver være nyt, og at der også kan være noget positivt ved, at noget er gammelt,” smiler hun.

’1000 års tro’ på vej

Mens sommerens programmer bliver sendt, har Cecilie Nielsen selv ferie og afspadsering, fordi hun har haft ret travlt på det seneste.

Udover at være vært på ’Guld i købstæderne’ har hun også været involveret i et vikingetema, som bliver lanceret på dr.dk i midten af juli, og til efteråret skal Cecilie Nielsen være vært på programserien ’1000 års tro’ på DR K.

”Det bliver nogle programmer, hvor vi tager fat i den danske religionshistorie og svarer på nogle af de mange spørgsmål, der naturligt melder sig. Hvorfor er der egentlig et kors lige midt i Dannebrog, og hvorfor har Jellingstenen og Jesus fundet vej til vores pas? Det er blot noget af det, vi tager fat på. Det handler også om Harald Blåtand, Valdemar Sejr og mange andre,” forklarer Cecilie Nielsen.

Det første ’Guld i Købstæderne’ finder Cecilie Nielsen i Køge onsdag den 29. juni klokken 20.00 – og her fortæller hun for øvrigt også historien om landets ældste bindingsværkshus.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter