Hun er DRs nye, afrikanske stemme

Louise Windfeld-Høeberg har netop haft premiere på ’Afrikanske Stemmer’ på P1, og kontinentet er bestemt ikke ukendt for hende. Hun har boet der i over 10 år.

Louise Windfeld-Høeberg har selv boet i Afrika i over 10 år. (Foto: Agnete Schlichtkrull © Type 1)

Afrika er ikke kun historier om død og nød, ebola og safariture. Der er så meget andet at berette om hverdagslivet i de flere end 50 afrikanske lande, og det er nogle af historier, journalist Louise Windfeld-Høeberg vil fortælle i det nye, faste P1-program ’Afrikanske Stemmer’, der havde premiere i lørdags, og som bliver sendt hver lørdag fremover klokken 15.03.

”Afrika er en skattekiste af gode historier, og tanken er, at ’Afrikanske Stemmer’ skal kunne begejstre og overraske og vise andre sider af Afrika,” forklarer Louise Windfeld-Høeberg. Hun har efterhånden arbejdet som journalist i 25 lande i Afrika, og hun kender ikke mindst verdensdelen, fra hun – sammen med mand og tre børn – boede i først Zimbabwe og siden Zambia i over 10 år fra 1999 og fremefter.

Da Louise Windfeld-Høeberg flytter til Afrika, har hun været i Nordafrika og på Seychellerne før. Men Afrika er ikke et kontinent, hun kan siges at kende godt. Det gør hun i dag – og hun har både oplevet gode og mindre gode sider undervejs.

”Min mand blev tilbudt at arbejde med demokrati og menneskerettigheder for Europa-Kommissionen i Zimbabwe, mens jeg gik og ventede det første barn. Vi greb straks muligheden og flyttede til Zimbabwe,” forklarer Louise Windfeld-Høeberg, der samtidig opgav en karriere som politisk journalist på TV 2 Nyheders Christiansborg-redaktion, men fortsatte med at lave historier til TV 2 fra Afrika.

Journalister smidt ud af landet

Kort tid efter bliver de hvide landmænd i Zimbabwe smidt ud af landet, der kommer hyperinflation, valgene er voldelige, og alle vestlige journalister i landet bliver til sidst bedt om at rejse – men ikke Louise Windfeld-Høeberg.

”Jeg får lov til at blive i Zimbabwe, for jeg er jo også min mands kone. Arbejdsmæssigt må jeg nødtvunget lægge journalistikken på hylden, så jeg skriver en roman i stedet, og samtidig begynder jeg at arbejde i en række af landene rundt omkring Zimbabwe. For her var der ingen problemer,” forklarer Louise Windfeld-Høeberg.

Når hun tænker tilbage i dag, kan hun godt se, at der ikke var super sikkert i landet, ligesom der var mangel på varer i supermarkederne og stort set umuligt at få benzin på bilen. I 2005 flytter familien til Zambia, hvor Louise Windfeld-Høeberg atter kan skrue op for journalistikken. Her kommer hun til at arbejde fast for Weekendavisen, og hun laver både baggrundshistorier, anmelder afrikansk litteratur og skriver klummer fra Afrika.

”Ethvert hvidt menneske, der kommer til Afrika, bliver smittet af afrikanernes entusiasme, og det er blandt andet den, jeg håber at kunne videregive i de nye P1-programmer,” siger Louise Windfeld-Høeberg.

På de ene side oplever hun, at der i dag er mere Afrika-stof, end der var for 15-20 år siden, men samtidig er der nærmest ingen danske medier, der har korrespondenter i Afrika.

”Enhver journalist ved, at man tit får gode ideer til nye historier, når man er til et middagsselskab, men når man ikke er med ved bordet i Afrika, får man dem heller ikke, og derfor er det vigtigt at komme der jævnligt. Så det vil jeg bestræbe mig på, og jeg var da også i Afrika i september,” beretter Louise Windfeld-Høeberg. Noget af forklaringen på, at der er kommet mere Afrika-stof, kan måske være, at flere danskere efterhånden har været der - men også med økonomien, der har det bedre end længe. Mange af landene oplever pæn vækst i disse år, men selvtilliden er også vokset, mener Louise Windfeld-Høeberg.

”En stribe af landene fik deres selvstændighed for 50 år siden. Nu er det børnebørnene af indbyggerne dengang, som er blevet voksne, og de har en helt anden selvbevidsthed om, hvad det vil sige at være afrikaner,” siger værten fra ’Afrikanske Stemmer’, som for øvrigt også fremover vil lave indslag om Afrika i ’Orientering’ på P1.

Hun vedgår gerne, at det ikke altid giver mening at tale om Afrika under ét. For som Louise Windfeld-Høeberg formulerer det, er der større forskel mellem Somalia og Sydafrika, end der for eksempel er mellem Finland og Portugal i Europa.

”Men vi taler jo også om, at noget er europæisk, ” siger hun.

Den gale hvide mand

I premiereprogrammet så Louise Windfeld nærmere på, at der er flere mobiltelefoner i Afrika end i Europa, og på hvordan mobilen har ændret afrikanernes liv dramatisk. Faktisk er Afrika på flere områder længere fremme, end Danmark er, når det handler om opfindsomme apps og om nye måder at bruge mobilen på.

I denne uge ser ’Afrikanske Stemmer’ nærmere på Mzungo Kichaa, der er swahili og betyder ”Den gale, hvide mand”. Han hedder egentlig Esben, stammer fra Skanderborg, men er blevet et stort musikalsk navn i Østafrika. Et andet emne, Louise Windfeld-Høeberg tager op senere, er, hvor stor forskel der er på at lave forretninger i Afrika og Danmark.

”Vi har givet os selv lidt af et benspænd i programmet, fordi vi gerne vil have afrikanere selv til at fortælle de spændende historier. Og da der bliver talt dansk på P1, vil det ofte være afrikanere i Danmark, der er kilder, og dem er der faktisk ikke så mange af,” forklarer Louise Windfeld-Høeberg.

På søndag klokken 22.30 på DR K vender hun for øvrigt også for en stund tilbage til TV, som hun lavede gennem mange år på TV 2. Programmet ’Salon K’ handler da om, at afrikanske kunstnere er det nye sort og byder på verdenslitteratur, arkitektur og design som aldrig før. Men hvorfor sker det nu, spørger Salon K's vært Nanna Mogensen, og Louise Windfeld-Høeberg er med til at svare på det.

’Afrikanske Stemmer’ kan høres hver lørdag klokken 15.03, og det bliver genudsendt på P1 hver søndag klokken 19.03. Det første program kan høres her:

Louise Windfeld-Høeberg er 46 år og uddannet journalist fra Journalisthøjskolen i 1997. Udover at være journalist har hun også en diplomuddannelse i u-landskundskab fra universitetet i Uppsala i Sverige. Under og efter sin uddannelse var Louise Windfeld-Høeberg journalist på TV 2 Nyhedernes Christiansborg-redaktion. Fra 1999 og 10 år frem boede Louise Windfeld-Høeberg i Zimbabwe og Zambia, og derefter flyttede familien til Nepal. De seneste år har Louise Windfeld-Høeberg arbejdet på Radio24Syv, inden hun for nylig begyndte på P1, hvor hun skal lave ’Afrikanske Stemmer’ og ’Orientering’.

Facebook
Twitter