Hun forlader P3 for at få gæster på P1

Ugens aktuelle navn: Efter at have lavet alt fra børneradio over morgenvækning til sport på P3, skifter Pia Røn kanal fra denne uge. Hun skal fremover være vært for ’Ugens gæst’ og ’Søndagsfrokosten’ på P1.

”Jeg er jo nærmest klonet i en skuffe på P3, og der er sikkert også mange, der har tænkt, at jeg var ligesom den gamle Eagles-sang om ’Hotel California’: ’She checked in but she never checked out’,” siger Pia Røn, der fremover er at finde på P1. (Foto: Lars E Andreasen © Type 1)

Gennem de seneste 10 år har mange lyttere smurt madpakker til lyden af Pia Røn, når hun var vært på ’Go’Morgen P3’. Fremover er det snarere weekendens frokoster, der kan indtages til lyden af hende, for fra denne uge har Pia Røn skiftet P3 ud med P1.

I fremtiden er hun vært for ’Ugens gæst’ lørdag over middag og også jævnligt vært for ’Søndagsfrokosten’ på P1, hvor de tre gæster tilmed får et stykke mad midt i udsendelsen, mens de lufter deres mening om tre emner.

At Pia Røn nu ”spiser andre steder” er lidt af en nyhed. For i snart 30 år har hun nærmest været fast inventar på P3, hvor hun gennem årene har lavet alt fra børneradio over ’Go’Morgen P3’ til formiddagsprogrammer, eftermiddagsprogrammer og senest aftensport i ’LIGA’.

”Jeg er jo nærmest klonet i en skuffe på P3, og der er sikkert også mange, der har tænkt, at jeg var ligesom den gamle Eagles-sang om ’Hotel California’: ”She checked in but she never checked out”. Men nu var jeg efterhånden 11 år uden for P3’s målgruppe, og så var det tid til at rykke op i de voksnes række,” siger 51-årige Pia Røn.

Da en P1-chef pludselig spurgte Pia Røn, om hun havde lyst til at skifte kanal og blive en del af det fornyede P1 med flere direkte udsendelser, som er gået i luften i denne uge, sagde hun ja.

”Jeg syntes, det var en fin chance for at prøve noget andet, omend jeg da lige har tænkt, om jeg passer ind på P1. Men så nåede jeg frem til, at det vigtigste var, om jeg kunne se mig selv i programmerne – og ikke om kanalen hedder P1 eller P3,” forklarer Pia Røn.

Har sendt meget direkte

Det kunne hun, og om nogen har Pia Røn sendt masser af direkte radio gennem årene – noget, som P1 gerne vil have mere af. Samtidig var hun tilbage i 1990’erne vært for P3-programmet ’Kronsj’, hvor omdrejningspunktet netop var en aktuel gæst, og at der ikke blev spillet musik.

”’Kronsj’ minder meget om ’Ugens gæst’, og det vigtigste var også, at jeg fortsat kunne lave radio og ”komme ind i folks liv”. Det er jo det, jeg brænder for og har lavet altid,” siger Pia Røn, der nu også for første gang vil kunne ses på tv. For ’Ugens gæst’ bliver optaget til DR2 og sendt mandag eftermiddag.

Pia Røn håber og tror på, at hun og P1 er et godt match – også selv om kulturen er ret forskellig på P1- og P3-redaktionen.

”Da jeg startede på den nye redaktion, var der en, der spurgte, om jeg nu er kommet for at sige ”fuck” på P1. Men det er jo ikke det, jeg skal. Selvfølgelig skal man helst ikke falde helt igennem på P1 og på den ene side ramme den tone, der er på kanalen. På den anden side håber jeg også, jeg er blevet spurgt, om jeg vil være P1-vært, fordi man tror, jeg kan tilføre kanalen en lidt anden tone. Jeg skal ikke revolutionere noget, for de folk, der sidder på P1 er jo hammerdygtige og ved godt, hvad de laver. Jeg tror bare, det vigtigste er at holde fast i, hvem man er,” siger Pia Røn, der tilføjer:

”Hidtil har jeg haft det sådan, at det har været en god dag i radioen, hvis man har kunnet gøre lytterne klogere, men samtidig også har leveret et lille smil undervejs. Sådan har jeg det også med P1,” siger hun.

Et svært farvel

Pia Røn lægger ikke skjul på, at det har været svært at sige farvel til P3 efter snart 30 år, og hun har da heller ikke endnu meldt ud, hvornår hun holder en lille afskedsreception for kollegerne dér.

”P3 har jo været en slags familie for mig, og når du har været der stort set uafbrudt siden 1985, er der rigtig mange, du har fulgt gennem årene og sagt goddag og farvel til. Det gode er, at jeg stadig kan gå ned på redaktionen og høre, hvad der sker,” siger kvinden med det måske korteste navn i DR, som tilbage i 1998 fik DRs prestigefyldte Krygerpris for sit arbejde med formiddagsprogrammerne ’Strax’.

Er der noget på P3, der gennem årene har imponeret Pia Røn, er det, hvor utroligt aktive kanalens lyttere er.

”I forbindelse med at jeg stoppede, skrev jeg det i en kort besked på Twitter, og jeg er virkelig imponeret over, hvor mange beskeder og mails, jeg fik tilbage. Det har været meget rørende, og nu er jeg spændt på, om der også er nogle, der ringer ind, når jeg skal lave ’Ugens gæst’ på P1,” smiler hun.

Efter at have stået op klokken 4.20 i de snart 10 år som morgenvært og senest have taget aftentjansen i ’LIGA’ på P3, glæder Pia Røn sig til at få lidt mere almindelige arbejdstider.

”Ja, okay – så er jeg landet på at skulle arbejde om lørdagen denne gang, men der er også et eller andet helt særligt ved at have fri en dag i ugen, hvor alle andre lister af sted på job, og hvor man så selv kan tage den med ro,” siger Pia Røn.

Og når sandheden skal frem, er det faktisk slet ikke første gang, at lytterne får hendes stemme at høre på P1. Da hun startede i DR i sin tid, lavede hun ’P4 i P1’ for B&U, og på et tidspunkt holdt Pia Røn en pause fra P3, hvor hun i stedet var på Radioavisen og med i redaktionen for det daværende ’Koplevs Krydsfelt’ på P1.

P1-premieren har Pia Røn lørdag den 4. oktober klokken 12.15 i ’Ugens gæst’, og på DR2 kan programmet ses første gang mandag den 6. oktober klokken 16.15. Den første gæst er chefredaktør Poul Madsen fra Ekstra Bladet.

Facebook
Twitter