Hun siger farvel efter 33 års sang i DR

Ugens aktuelle navn: Hjørdis Jakobsen har sunget i DR siden 1982 – først i DR Koncertkoret, og i snart 30 år i Radiokammerkoret, der nu hedder DR Vokalensemblet. På søndag giver hun sin sidste koncert.

Hjørdis Jakobsen sang for kollegerne i DR tidligere på ugen, da DRs generaldirektør holdt medarbejdermøde, de såkaldte stævnemøder. (Foto: Bjarne Bergius Hermansen © Type 1)

Hjørdis Jakobsen har i bogstaveligste forstand optrådt i øst og i vest som koncertsanger i DR de seneste 33 år, og hun slutter i øst på søndag.

For når 2. sopranen i DR Vokalensemblet den 1. februar klokken 16.00 giver sin afskedskoncert i Christians Kirke i København, byder hun og kollegerne blandt andet på kormusik fra Østen – i dette tilfælde Kina og Japan - samt Schumann og Brahms.

I Danmark er der måske omkring 100 korsangere, der kan leve af deres job, og Hjørdis Jakobsen er én af dem. Hun er uddannet sopran fra Det Kongelige Danske Musikkonservatorium i 1984. Da havde hun allerede sunget i DR Koncertkoret i to år, og i 1985 sang hun sig ind på den 2. sopran-stilling i Radiokammerkoret, som hun har haft siden – også efter Radiokammerkoret blev til DR Vokalensemblet i 2007.

Selv om Hjørdis Jakobsen kun fylder 58 år i februar, er det pension, hun nu går på, for som sopran kan man desværre ikke blive ved i det uendelige, og det er der taget højde for i DR Vokalensemblets overenskomst.

”Selvfølgelig er det lidt ærgerligt og vemodigt at skulle sige farvel nu, for jeg har fået mere og mere erfaring. Men når det er sådan, er det, fordi det bliver sværere at holde stemmen smidig og bevægelig med årene. Den reagerer ikke så hurtigt som før, og jeg har mistet nogle toner i højden,” siger Hjørdis Jakobsen.

Hun kender da også reglerne og overenskomsterne godt for DR Vokalensemblets 18 sangere. For fra 2006 til 2012 var hun formand for dem og dermed også den, der sad med, når der skulle drøftes overenskomster og arbejdsvilkår med DRs ledelse.

Hjørdis Jakobsens sidste koncert er i Christians Kirke i København på søndag, og den kan høres på P2 tirsdag den 3. februar klokken 19.20. (Foto: Bjarne Bergius Hermansen © Type 1)

Lidt meditation

Når Hjørdis Jakobsen på søndag har sunget de sidste strofer i DR, er det samtidig farvel til at synge i kor – noget, hun har gjort lige siden gymnasiet.

”Mange sangere fra konservatoriet har en drøm om at blive operasangere, og jeg forsøgte mig da også selv undervejs. I dag er jeg glad for at have haft så mange år i DRs kor, og jeg er jo vild med det. Der er et godt kollegaskab i DR Vokalensemblet, og så kan jeg godt lide, at man arbejder i fællesskab med klang og stemmer frem mod det sublime. Det er også lidt meditation ved at synge på den måde, vi gør. Man glemmer lidt sig selv,” siger Hjørdis Jakobsen.

Sopranen har svært ved lige at fremhæve en enkelt ting eller to, der stikker ud som nogle helt specielle oplevelser i DR Vokalensemblet gennem de 30 år i koret.

”Noget af det særlige har været, at vi spænder så vidt. Vi har både arbejdet sammen med DR Symfoniorkestret, DR Underholdningsorkestret og DR Big Bandet, som vi netop har indspillet en cd sammen med. Vi har også sunget sammen med Procol Harum, været med i forskellige opera-sammenhænge, lavet mange cd’er – blandt andre med Michala Petri, sunget ved koncerter med Disney-melodier og stået i spidsen for ’Så syng da, Danmark’-koncerter i DR Koncerthuset. Hvor nogle specialiserer sig, skal vi det hele, og det kan jeg godt lide,” siger Hjørdis Jakobsen.

En af de helt store oplevelser var dog for eksempel, da DR Koncertkoret skulle medvirke ved en opførelse af den franske komponist Olivier Messaiens værk om Frans af Assisi i en stor fabriksbygning i Ruhr-distriktet i Tyskland.

Øver skalaer

Når man for eksempel skal øve til en koncert som koncerten på søndag med kormusik fra Fjernøsten, hvor lettiske Kaspers Putnins dirigerer, får Hjørdis og kollegerne typisk noder og tekster en måneds tid før.

”Når vi så øver, gør vi det typisk i tre til fem timer. Vi kan ikke gøre det i syv-otte timer, for så slider det for meget på stemmen. Jeg varmer også op hjemme hver dag, hvor jeg laver øvelser og skalaer fra det dybe til det høje,” forklarer Hjørdis Jakobsen.

Hun er ikke i tvivl om, at hun kommer til at savne den sociale del ved det at arbejde og synge i et kor som DR Vokalensemblet.

”Jeg har været vant til at komme i så mange år – først i Radiohusets Koncertsal og nu i Koncerthuset, og det bliver da specielt ikke at skulle komme mere. Jeg kommer til at savne det meget, men jeg er sikker på, at jeg stadig vil synge, og jeg har fire soloopgaver i kalenderen i den kommende tid. Jeg skal for eksempel være solist i Mendelssohns ’Elias’ i Tivolis Koncertsal til juni, og jeg regner også med, at det bliver til flere lied- og kirkekoncerter nu,” siger Hjørdis Jakobsen, der grinende tilføjer, at hun også skal have hørt nogle af de mange cd’er, som Radiokammerkoret og DR Vokalensemblet har udgivet gennem årene – og hvor hun selv er med.

”Cd’erne er altid kommet, lang tid efter vi har indspillet dem, og hvor vi var i gang med noget helt andet. Så der er en del af dem, jeg aldrig har fået hørt. Men det kan jeg jo gøre nu,” siger Hjørdis Jakobsen med et stort smil.

Noget af det, hun også får mere tid til nu, er at gå til koncerterne med de tre børn, som er gået i moderens sangspor. Den yngste datter går på Skt. Annæ Gymnasium og synger 2. sopran i kammerkoret der. Endnu en datter går på musikkonservatoriet i København og er sopran – og det samme gør sønnen, der er baryton. Sjovt nok holder konservatoriet i dag til i det gamle radiohus, hvor Hjørdis Jakobsen har tilbragt næsten 25 år af sit arbejdsliv.

”Dem glæder jeg mig til at følge mere,” siger 2. sopranen, inden hun begiver sig over for at synge for kollegerne i DR ved et af de stævnemøder, som DRs generaldirektør af og til holder for alle medarbejdere.

Selv om mange af DRs radiofolk og musikerne i sin tid begræd, at de skulle sige farvel til Radiohuset, glæder Hjørdis Jakobsen sig til at skulle synge for kollegerne og over, at hun de sidste seks-syv år har været en del af Koncerthuset og DR Byen.

DR Vokalensemblet er en lille niche i et stort hus. Det har været sjovt at møde mennesker i DR Byen med andre baggrunde end min, og det vil jeg helt sikkert også komme til at savne,” siger hun.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter