Huse falder i havet - og hvad så?

Kan sommerhusejere, kommune og folketing nå hinanden i den ophedede debat, hvor myndighederne hidtil har sagt nej til kystsikring? DR Nordjylland gør forsøget 8. februar.

Sådan er det gået ved Nørlev Strand. (Foto: PRIVATFOTO © dr)

Få konflikter mellem borgere og myndigheder i Danmark er så fastlåste som den i kystområdet vest for Hjørring, hvor en håndfuld huse det seneste år er forsvundet i bølgerne, og hvor mange andre ejendomme er truet af storme og erosion fra havet. Men kan sommerhusejere, kommune og folketing nå hinanden i den ophedede debat, hvor myndighederne hidtil har sagt nej til kystsikring, og sommerhusejere har grebet til ulovlige metoder i forsøg på at redde deres huse.

P4 Nordjylland bringer mandag den 8. februar parterne sammen på Løkken Badehotel til mere end blot end debat og inviterer til en mediation – altså en ikke-retslig mægling – under ledelse af advokat Morten Jensen, som er professionel mediator.

Mødes i fortroligt rum

Sidste efterår skabte et lignende arrangement en dialog mellem sommerhusejere, Kystdirektoratet og Hjørring Kommune, men både sommerhusejere og kommune oplever, at folketingspolitikerne fra Nordjylland har holdt sig tilbage, når det gælder om at føre debatten om kystsikring ind på Christiansborg.

En række folketingspolitikere, sommerhusejere, Kystdirektoratet og Hjørring Kommune har takket ja til invitationen og mødes for første gang i et fortroligt rum med en professionel mediator, som skal forsøge at få parterne til at nå hinanden.

DR P4 Nordjylland følger mediationen med slukkede mikrofoner, men følger op på resultatet i radioen, på web og de sociale medier.

Deltagere er politikere fra næsten alle Folketingets partier, valgt i Nordjylland: Lise Bech, Dansk Folkeparti. Christina Egelund, Liberal Alliance. Peder Hvelplund, Enhedslisten. Torsten Schack Pedersen, Venstre. Bjarne Laustsen, Socialdemokraterne og Torsten Gejl, Alternativet.

Med er også direktør i Kystdirektoratet Merete Løvschall, afdelingschef i Kystdirektoratet Hans-Erik Cutoi-Toft. Morten Jensen, advokat & mediator, Aalborg. Ole Ørnbøl, teknikudvalgsformand, Hjørring Kommune, (S). Lars Møller, husejer, Kongestien, Løkken. Christian Hartmann, husejer og pressetalsmand for Grundejerforeningen Nørlev Strand af 1986. Jørgen Jørgensen, husejer, Nr. Lyngby - repræsenterer syv huse i byen. Glenn Allart Andersen, husejer, formand for Lønstrup Kystbeskyttelseslaug.