Iben Maria Zeuthen får fast program på P1 om livets overgange

Fra den 12. januar er vært Iben Maria Zeuthen aktuel med et nyt program på P1, hvor hun dykker ned i historier, der har ændret livet markant for et menneske.

  • Fra den 12. januar er vært Iben Maria Zeuthen aktuel med et nyt fast program på P1, 'Tal til mig'. Den første gæst som Iben Maria Zeuthen får besøg af, er sanger og musiker Kira Skov. (Foto: Agnete Schlichtkrull)
  • ’Tal til mig’ - nyt program på P1 med Iben Maria Zeuthen om livets overgange (Foto: Agnete Schlichtkrull)
1 / 2

Fra den 12. januar er vært Iben Maria Zeuthen aktuel med et nyt fast program på P1, hvor hun dykker ned i historier, der har ændret livet markant for et menneske. For det er ofte i krisen eller i overgangen, at vi er åbne overfor enten nye indsigter eller fortabelse.

En time, en gæst, en overgang. Det er det helt enkle koncept for den samtale, Iben Maria Zeuthen har med gæsten i den nye programserie på P1 'Tal til mig'. For i overgangen findes muligheden for erkendelse.

- Ethvert menneske har oplevet perioder, hvor livet tager en drejning og ens følelsesliv bliver sat på prøve. Det kan være fødsler, død, konkurs, kærlighed. Virkelighedens vægge vælter. Når det sker, søger vi naturligt trøst eller opbakning i den værktøjskasse, vi kender, for at komme ovenpå igen. Men ved de helt store livsændringer findes det rette redskab ikke der, hvor vi plejer at lede. Det hjælper ikke rigtigt at gå til psykolog og venner og bekendte kommer til kort, måske fordi den mening eller løsning som overgangen kræver er for stor til, at vi kan finde den i os selv, siger vært Iben Maria Zeuthen.

Ned i tempo

Lytterne kan møde Iben og hendes gæst hver søndag formiddag klokken 11.03, og allerede fra tidlig morgen kan programmet lyttes som podcast. Det er en ambition at sætte tempoet ned og generobre tiden til fordybelse.

- Vi har brug for et bredere perspektiv for at bearbejde vores oplevelser. Og vi har brug for at føle os som en del af noget større for at finde mening og kontekst, og det er her, at åndelighed, spiritualitet eller fornyede værdier kan tænkes at entrere vores tilværelse. For hver udgave af ’Tal til mig’ fokuserer vi på en enkelt overgang, og folder den ud i et eksistentielt perspektiv. Vi skal helt nær på oplevelsen, og helt bredt med perspektivet, fortsætter Iben Maria Zeuthen.

Livet sat på spidsen for Kira Skov

Den første gæst som Iben Maria Zeuthen får besøg af, er sanger og musiker Kira Skov. I 2017 mistede hun sin mand pludseligt og med ét stod hun tilbage som alenemor og en helt forandret fremtid. Og for at finde vejen frem og kunne tage afsked med sin elskede, begyndte hun at opsøge tro, præster og hellige skrifter.

- Programmet ’Tal til mig’ griber fat i eksistentielle spørgsmål. Med Iben Maria Zeuthens nysgerrige, tillidsfulde og åbne tilgang til mennesker, kommer hun helt derind, hvor det både bliver meget skrøbeligt og hudløst ærligt. Jeg håber, at programserien kan inspirere eller guide andre, der oplever pludselige vendepunkter i livet. At lytterne kan spejle sig i de historier og erkendelser, som gæsterne deler ud af, så nye veje åbner sig, hvis livet en dag kommer på tværs, siger kanalchef på P1 Thomas Buch Andersen.

Kommende gæster

Blandt nogle af de mange andre gæster som Iben Maria Zeuthen har inviteret, er Bertel Haarder, Dy Plambeck, Peter Øvig Knudsen og Kirsten Thorup.