Ida Jessen får DR Romanprisen 2016

Forfatteren Ida Jessen fik lørdag eftermiddag overrakt DR Romanprisen i forbindelse med P1’s litteraturfestival på Dokk1 i Aarhus. Hun får prisen for ’En ny tid’.

Ida Jessen er selv vokset op i Thyregod, hvor ’En ny tid’ også foregår. (Foto: Miklos Szabo)

Forfatteren Ida Jessen fik lørdag eftermiddag overrakt DR Romanprisen 2016. Hun får prisen for den historiske roman ’En ny tid’, og hæderen og de 25.000 kroner, der følger med, modtog hun i forbindelse med P1’s litteraturfestival på Dokk1 i Aarhus.

’En ny tid’ foregår på den jyske hede i starten af det 20. århundrede. Frøken Høy ankommer til Thyregod, hvor hun skal være friskolelærerinde. Her gifter hun sig med byens læge og bliver til fru Bagge. ’En ny tid’ er fru Bagges stilfærdige og alligevel dramatiske dagbogsoptegnelser i tiden før og efter hendes mands død, hvor både hendes eget liv og landsbyen Thyregod er i rivende udvikling.

Ida Jessen er født i Gram i Sønderjylland, men Thyregod er bestemt ikke en ukendt verden for hende. Ida Jessen voksede selv op i byen som datter af en præst.

DR Romanprisen er en læserpris, og i alt seks romaner har været nominerede. De er i vinterens og forårets løb blevet læst og diskuteret i DRs romanklubber på biblioteker over hele landet og online i Romanklubben på litteratursiden.dk.

Til sidst har der været tre finalister tilbage – nemlig ’Den første sten’ af Carsten Jensen, ’Harpiks’ af Ane Riel og ’En ny tid’ af Ida Jessen. DR Romanklubbens læsere har så kunnet søge om at være med i juryen, og det er de udvalgte dér, der har truffet afgørelsen om, at Ida Jessen skal have prisen.

Et smukt kvindeportræt

I motiveringen for at give Ida Jessen prisen siger ét af jurymedlemmerne, Michael Frederiksen fra Odense:

”Det er en meget smuk roman og et meget smukt kvindeportræt af fru Bagge, og hvordan hun formår at leve videre og finde sig selv efter sin mands død,” siger han, mens Birgit Schjællerup fra DR Romanklubben i Varde mener, at romanen er et godt tidsbillede på, hvad der foregik for 100 år siden.

”Den fungerer på flere planer. Den er tidløs og evigt gældende,” siger hun.

Flere af jurymedlemmerne fremhæver også, at de er fascinerede af sproget i ’En ny tid’, og at romanen ”er ligesom, man er der selv”.

DR Romanprisen blev uddelt på direkte radio, og det var Helle Solvang fra ’Sproglaboratoriet’ og Diana Bach fra ’Kulturlørdag’, der var værter for ’P1’s Litteraturfestival’ på Dokk1 i Aarhus. Her kårede P1 og DR Læseklubberne også Danmarks bedste nyskrevne digt, ligesom der var fællessang, taler og indslag med forfattere og læsere fra hele landet.

Sidste år fik Iben Mondrup DR Romanprisen for sin roman ’Godhavn’. DR Romanprisen er blevet uddelt siden 1999 og blandt de tidligere modtagere er blandt andre Svend Åge Madsen, Hanne Marie Svendsen, Christian Jungersen, Carsten Jensen, Jacob Ejersbo, Kim Leine og Erling Jepsen.

Hør Ida Jessen fortælle om ’En ny tid’ på P1 i februar http://www.dr.dk/p1/drs-romanpris-2016/drs-romanpris-2016

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter