Ikke et ord om skjult kamera...

Ugens aktuelle navn: DRs dokumentarchef Steen Jensen fortæller om de valg, der er truffet i forbindelse med dokumentarserien ’I skattely’, hvor sidste afsnit blev sendt mandag.

"Vi var meget bevidste om, at vi skulle have fat i en person, der kunne tåle at blive tjekket af de rådgivere, han stødte ind i," siger Steen Jensen om valget af Jeppe Gaarboe som forretningsmand. (Foto: Bjarne Bergius Hermansen)

Er der en mand, der har talt usædvanligt meget i telefon de seneste uger, er det dokumentarchef Steen Jensen, der har besvaret utallige spørgsmål fra journalister om udsendelserne.

”Interessen har været overvældende, og det bekræfter, at vi har fat i en relevant problemstilling. Alle medier har fulgt op på vores historie. Og det er ikke slut endnu,” siger Steen Jensen, der samtidig er tilfreds med, at medieopmærksomheden har drejet sig om sagen og ikke DR og de journalistiske metoder, der er brugt.

”Jyske Bank har forsøgt at sætte en ny dagsorden og dreje debatten over mod, hvad der gemmer sig på råbåndene. Men vi har forsøgt at holde hold fast på indholdet i historierne.”

Hvis ikke DR, hvem så?

Problemstillingen om virksomheder og personer, der søger smuthuller for at undgå at betale skat, står højt på den internationale agenda, hvilket blandt andet kom til udtryk, da den britiske premierminister David Camerons udtalelser på G8-topmødet i Nordirland 2013, hvor han opfordrede til et øget internationalt samarbejde på området.

Steen Jensen udpeger det som et emne, der naturligt ligger ind under et af DR Dokumentars definerede opdrag: undersøgende journalistik, der over flere programmer søger at sætte en markant dagsorden.

”Det er ingen nyhed, at penge forsvinder. Alle ved, at det finder sted, men vi går skridtet videre og undersøger, hvordan det rent faktisk foregår. Vi spørger: Hvem er rådgiverne, hvem er det, der hjælper til med at få pengene til at fordufte? Det er spørgsmål, der trænger til at blive undersøgt til bunds. Det handler om milliarder af kroner, der ikke beskattes, men som kunne være brugt til at styrke velfærdssamfundet, og det er netop en af de fornemste public service-opgaver: at sætte fokus på store samfundsrelevante emner, og hvis ikke DR skulle gøre det, hvem skulle så?” spørger han.

Skal kunne tåle at blive tjekket

Steen Jensen fortæller, at udsendelserne har været omkring et år undervejs, og at redaktionen i forløbet har gjort sig mange overvejelser, blandt andet om, hvem der skulle agere forretningsmanden, der søger hjælp til at få mest muligt ud af de millioner, han er på vej til at få for sin app-opfindelse.

”Vi overvejede at bruge en rigtig forretningsmand, men vi besluttede, at en person, der både kender forretningsverdenen og har journalistisk erfaring var den bedste kombination, særligt når vi skulle arbejde med kontroversielle journalistiske metoder. Derfor valgte vi Jeppe Gaardboe, der er journalist og som blandt andet har haft sit eget firma og kender til software-branchen. For vi var samtidig meget bevidste om, at vi skulle have fat i en person, der kunne tåle at blive tjekket af de rådgivere, han stødte ind i. Der var altså en del af hans dækhistorie, der skulle være rigtig, og at han bruger sit eget navn skyldes også, at vi skulle arbejde med dokumenter, som for eksempel pas. Vi var meget opmærksomme på, at vi ikke skulle kunne beskyldes for dokumentfalsk,” siger Steen Jensen, der også ved, at Jeppe Gaardboes baggrund rent faktisk blev tjekket af rådgivere.

Tjekket eksperternes ekspertise

  

På samme måde har redaktionen været opmærksomme på, at man kunne stå på mål for særligt de tre gennemgående eksperter, revisoren Thorbjørn Helmo Madsen, advokat og tidligere kontorchef i SKAT Michael Bjørn Hansen og IBIS-direktør Lars Koch.

”De er alle tre højt respekterede som eksperter inden for deres respektive felter, men ud over at vi også i selve programmerne bruger andre eksperter, har vi løbende sørget for at konsultere en lang række andre eksperter fra for eksempel Aarhus' og Københavns universiteter. Så vi har, så at sige, sørget for hele tiden at tjekke eksperternes ekspertise,” siger Steen Jensen.

… og så alligevel

En stor del af seriens dokumentation bygger på optagelser foretaget med skjult kamera, men bortset fra Jyske Banks politianmeldelse, der henviser til et forbud mod brug af skjult kamera efter schweizisk ret, er det ikke det, der har fyldt den efterfølgende debat. Og Steen Jensen er foreløbig også rolig i forhold til anmeldelsen:

”Vi har også i Schweiz foretaget en konkret vurdering om brugen af skjult kamera. Vi mener, at vi afdækker nogle forhold, der ikke kunne lade sig gøre uden skjult kamera. Inden offentliggørelsen af de skjulte optagelser i hvert program har vi har været i tæt kontakt med DR Danmarks direktør, Anne-Marie Dohm, der i sidste ende skal give den endelige tilladelse til brugen af skjulte optagelser," siger han.

 

  • Steen Jensen, 52 år, er DRs dokumentarchef og leder af DR Dokumentar, der har hovedkvarter hos DR i Aarhus.

  • Han er uddannet journalist fra Danmarks Journalisthøjskole i 1986 og arbejdede både i praktiktiden og lige bagefter på Viborg Stifts Folkeblad.

  • Siden 1987 har han været ansat i DR – først på TV-Avisen, og fra 1996 med dokumentarproduktion. Først som tilrettelægger, så som redaktør og siden 2008 som dokumentarchef.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk