Ikoniske tilgængelighedssymboler udbredes til hele Europa

Der er europæisk interesse for DR’s enkle tilgængelighedssymboler. Det fortæller grafisk designer Niels Rinder, der var i Madrid i sidste uge.

Det er disse tegn, der nu er på vej til at blive udbredt til hele Europa. (Foto: © DR Design)

Det var ikke bare DR Markedsføring, der skabte opmærksomhed ved EBU-konferencen i Madrid i sidste uge med tre flotte priser. Også DR Design vakte opsigt med fire enkle symboler, der viser vej for seere med syns- eller hørehandicap.

Hver sjette dansker lider nemlig af dårlig hørelse eller syn, og DR’s tilbud til netop disse målgrupper er de seneste år øget markant.

I samarbejde med tilgængelighedsredaktør Heidi Sivebæk har DR Design udviklet fire ikoner til at kommunikere tilgængelighedstilbud der følger DR’s programmer – undertekster, tegnsprog, oplæste undertekster og synstolkning.

Ikonerne er let genkendelige og findes på ethvert moderne tastatur, så de nemt kan indgå i metadata, og den grafiske løsning har nu vakt international interesse.

Niels Rinder fra DR Design holdt oplæg om de grafiske ikoner i Madrid. (Foto: © Dr)

Skal danne fælles standard

Grafisk designer Niels Rinder, DR Design, har netop deltaget i EBU-konferencen i Madrid, hvor han var indbudt til at holde oplæg om ikonerne. Flere lande er allerede i gang med at implementere ikonerne, og EBU, som er verdens største public service-medieorganisation, ønsker at ikonerne udbredes til hele Europa for at danne en fælles standard på området.

“Ikonerne blev taget godt imod i Danmark af både brugerne og interesseorganisationer, da de blev introduceret for nogle år siden, og nu vil EBU altså have dem rullet ud i hele Europa,” siger Niels Rinder, der glæder sig over ikonernes fremtidige europæiske liv.

”Det kan godt blive stort det her. Og så er det skønt at DR kan dele på internationalt plan,” siger Niels Rinder, der håber, at ikonerne kan understøtte public service-tankegangen og være til gavn for både danskere og nu også snart alle europæere.

Ikonerne og guidelines kan ses her