Instruktør får medalje for sin formidling om besættelsen

Martin Sundstrøm, der både har produceret dokudramaserien ’Min fars krig’ og dokumentaren ’Angrebet på Shellhuset’ for DR, modtager Niels Ebbesen Medaljen for sin formidling om Anden Verdenskrig.

Søren Vejby og Frida Rønberg havde nogle af de centrale roller i dokudramaserien 'Min fars krig', der tog udgangspunkt i Dorthe Røssells oplevelser i modstandskampen under Anden Verdenskrig. Foto: Nicklas Glad Korgaard.

Sidste år forår kunne seerne på DR1 og DRTV følge dokudramaserien ’Min fars krig’, der tog afsæt i den dengang 86-årige Dorthe Røssell – født Christiansens - historie. Dorthe Røssell er en af de efterhånden få nulevende danskere, der på første hånd kan berette detaljeret om Danmark under Anden Verdenskrig og modstandskampen, hvor hun gik under dæknavnene Dunte og Jumbo.

’Min fars krig’-serien, som Berlingske gav seks stjerner og kaldte en ’Stærkt bevægende historiefortælling, som bør ses af alle’, havde Martin Sundstrøm som instruktør, medforfatter og idémand. Han har netop modtaget Niels Ebbesen Medaljen fra modstandsfolkenes forening, Niels Ebbesens Venner.

Martin Sundstrøm får ikke alene hæderen for ’Min fars krig’, men også for dokumentarfilmen ’Angrebet på Shellhuset’, som DR K viste i 2013, og som han instruerede sammen med Simon Bang. Derudover har Martin Sundstrøm også formidlet besættelsen i biografien ’Man skal dø ung’ om forfatteren og Spitfire-piloten Jens Gielstrup. Bogen udkom i 2012 på Informations Forlag.

Fastholder den kollektive erindring

I motiveringen fra formanden for Niels Ebbesens Venner lyder det fra formand Jan Fagerlund.

- Gennem din interesse for besættelsestiden, modstandsbevægelsen og de mennesker, der deltog i frihedskampen, har du med dit veldokumenterede arbejde på fornem vis bidraget til at belyse den svære kamp, tiden og hverdagen på godt og ondt. Dit arbejde har bidraget væsentligt til at fastholde den kollektive erindring om en mørk tid - beretninger, der skal vise fremtidens unge, at frihed ikke er noget givet, og at vi hver dag skal skønne på den og være klar til at forsvare den, hedder det.

Martin Sundstrøm har tidligere været ansat i DR, mens ’Min fars krig’ var produceret til DR med ham som producent gennem produktionsselskabet Tiki Media. Martin Sundstrøm siger selv, at han er ’vildt glad’ for medaljen.

Simon Bang (tv.) og Martin Sundstrøm får begge Niels Ebbesen Medaljen. De lavede blandt andet dokumentaren 'Angrebet på Shellhuset' sammen til DR. (Foto: Martin Sundstrøm)

- Jeg har brugt mange år af mit liv som forfatter og instruktør på at fortælle om besættelsesårene og gøre mit til, at vi ikke glemmer de mennesker, som satte livet på spil for vores frihed. Så jeg er dybt beæret over, at en forening – oprindeligt dannet af modstandsmænd, har valgt at anerkende mit arbejde, siger Martin Sundstrøm.

Samtidig med Martin Sundstrøm modtog Simon Bang, som han producerede dokumentaren ’Angrebet på Shellhuset’ sammen med, ligeledes Niels Ebbesen Medaljen. Simon Bang modtager også medaljen for sit arbejde på spillefilmene om besættelsen ’Flammen og Citronen’ og ’Hvidsten-Gruppen’, hvor han var storyboard-tegner. Simon Bang var derudover også konsulent på DR-serien ’Min fars krig’.

Blandt de tidligere modtagere af Niels Ebbesen Medaljen er de forhenværende ministre Per Stig Møller og Arne Melchior og skuespilleren Bodil Jørgensen.

Martin Sundstrøm har også stået bag programserier som ’Øgendahl og de store forfattere’ og ’Store danske videnskabsfolk’ for DR.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter