Iselin fra 'Pagten' får Ove Sprogøe Prisen

På 90 års-dagen for Ove Sprogøes fødsel modtog Signe Egholm Olsen, der lige nu kan ses hver aften i 'Pagten', Ove Sprogøe Prisen.

Morten Grunwald, Henning Sprogøe og Lisbet Dahl, der alle er i juryen bag prisen, stod for overrækkelsen af Ove Sprogøe Prisen til Iselin fra 'Pagten': Signe Egholm Olsen. (Foto: Jakob Boserup)

Mandag ville skuespilleren Ove Sprogøe være fyldt 90 år, og flere af hans venner og tidligere kolleger benyttede lejligheden til at uddele Ove Sprogøe Prisen i biografen Palads i København for fjerde gang.

Årets modtager af de 30.000 kroner, der følger med æren, blev den 29-årige skuespiller Signe Egholm Olsen, der i denne måned hver aften kommer ind i seernes stue, når hun spiller Iselin i julekalenderen 'Pagten', der både kan ses på DR1, DR HD og DR Ramasjang. Iselin er en smuk iskvinde - med et hjerte af is. Så længe nogen kan huske, har hun hersket i det koldeste nord, hvor hun har spejlet sig i isbjergenes blanke sider.

Ove Sprogøe Prisen bliver givet til en yngre dansk skuespiller eller skuespillerinde for en usædvanlig indsats på tv, teatret eller på film.

Prisen er indstiftet af skuespilleren Morten Grunwald, der spillede sammen med Ove Sprogøe i blandt andre Olsen Banden-filmene, og af Nordisk Film. Første år modtog Niels Ellegaard prisen, dernæst Nikolaj Kopernikus, og sidste år gik prisen til Lene Maria Christensen. Prisen bliver næste år uddelt for sidste gang, og pengene til den kommer fra de mindeforestillinger, der blev holdt efter Ove Sprogøes død i september 2004.

Mange gensyn med Sprogøe den næste tid

Signe Egholm Olsen er uddannet på Statens Teaterskole i 2003. Hun fik i 2005 sit store gennembrud i rollen som Maria i filmen 'Nordkraft'. På teatret har hun haft roller på Det Kongelige Teater, Turbinehallerne, Gladsaxe Teater, Caféteatret, Mungo Park og Det Danske Teater. På tv har hun også medvirket i TV 2's 'Forsvar' og 'Anna Pihl'.

Det var tidligere DR-journalist og nuværende medarbejder på Børsen, Gregers Dirckinck-Holmfeld, der motiverede prisen. Her roste han Signe Egholm Olsens talent og egenskaber, som ifølge ham minder om Ove Sprogøe.

Juryen bag prisen består af Ove Sprogøes søn, Henning Sprogøe, Bent Fabricius-Bjerre, Bo Christensen, Jan Lehmann, Samuel Rachlin, Pelle Sadolin, Christian Have, Lisbet Dahl, Lily Weiding og Morten Grunwald.

Julen og nytåret byder for øvrigt på en række muligheder for et gensyn med Ove Sprogøe. Lige nu kan han hver dag ses på DR Ramasjang i 'Jul i Gammelby', fra juledag kan han genses i 'Charlot og Charlotte' på DR K. Derudover kan han ses i 'Dyrlægens plejebørn' på DR1 anden juledag, i 'Huset på Christianshavn' på DR1 nytårsdag, 'Baronessen på benzintanken' 2. januar og i flere Olsen Banden-film på DR1 i januar.

Facebook
Twitter