Israel-freelancer: Jeg er altid på arbejde

Når P1 orienterer om situationen i Israel og Palæstina, er det som oftest med Hanne Foighel bag mikrofonen. Hun sætter pris på israelernes åbenhed, men mærker også presset fra jobbet som freelancer.

Når P1 orienterer om situationen i Israel og Palæstina, er det som oftest med Hanne Foighel bag mikrofonen. Hun sætter pris på israelernes åbenhed, men mærker også presset fra jobbet som freelancer.

"Israel er det nemmeste sted i verden at arbejde. Alle har lyst til at snakke, og de står ved deres ord. Når man fortæller, at man er journalist, er alle åbne over for én," siger Hanne Foighel.

Hun bor i Tel Aviv, har sin daglige gang i de israelske gader og besøger jævnligt de palæstinensiske, hvorfra hun sender historier hjem til Danmark. Hendes hverdag som freelancer starter ofte med at lytte til den israelske militærradio.

"Den radiostation er ikke, hvad navnet antyder. Det er en station, der drives af militæret, men den har nyheder som enhver anden radiokanal. Fra seks til syv om morgenen bliver man sendt rundt i alle mulige kroge af dagens nyhedsbillede, og det kan ofte give mig ideer til historier. Journalisterne på stationen er værnepligtige, der ikke har fysik til at være i kampenhederne. De er 18-21 år gamle, og det giver en dejlig frisk stil," siger Hanne Foighel.

Hun fortæller, at militærradioen efterhånden er blevet den israelske journalistuddannelse. Der findes ikke nogen egentlig journalisthøjskole  i Israel, så mange af dem, der arbejder som journalister, har på et tidspunkt været omkring militærradioen.

Turen med hunden

Freelanceren har boet i Israels hovedstad siden midten af 1980'erne, og har efterhånden fået ret tæt kontakt til sit lokalsamfund. Det bruger hun meget, når hun skal få en fornemmelse af, hvad der er vigtigt for israelerne.

"Når jeg går tur med min hund om morgenen, møder jeg et lille udsnit af israelerne, som jeg bruger som et uvidenskabeligt, men fint repræsentativt udsnit af befolkningen," siger Hanne Foighel og fortsætter:

"Jeg plejer altid at diskutere politik med min skraldemand, der, fordi jeg er journalist, beskylder mig for at holde med 'Israels fjender'. Derudover har jeg en nabo i 40'erne, der arbejder med IT, så han er god til at opdatere mig indenfor det område. Blandt hundeejerne, der bor i området, møder jeg også akademikere, teaterfolk og læger, der samtidig er forældre til skolebørn, og gennem dem hører jeg, hvad der rører sig indenfor alt fra kultur over sundhed og uddannelse," siger Hanne Foighel.

I den mere seriøse ende går hun til et væld af konferencer på de israelske universiteter, hos tænketanke og internationale organisationer. Her får hun blandt andet indsigt i forholdene i Mellemøsten, specifikke udviklinger i Israel, Palæstina eller nabolande, sikkerhed og militære udfordringer samt hvad der rører sig på videnskabs- og innovationsområdet. Det er igennem alle de indtryk, hun får ideer til og dybde i sine historier.

Oplært over telefonen

Da Hanne Foighel for mere end 25 år siden flyttede til Israel, var journalistikken ikke nogen særlig stor del af hendes liv. Hun studerede mikrobiologi og trængte til noget luftforandring fra Danmark, hvorfor hun udvekslede til Israel. Hun begyndte med at skrive for Weekendavisen og kendte desuden en tidligere dansk student i Tel Aviv, der havde ringet nyheder fra Israel ind til Radioavisen.

"Det ville jeg også prøve, og det viste sig at blive begyndelsen til mit arbejde på DR. På Radioavisens redaktion hjemme i Danmark var de så søde ved mig. Når jeg havde lavet noget til dem, ringede vi altid meget sammen om det - før og efter. Jeg blev nærmest uddannet journalist over telefonen," siger Hanne Foighel.

Efterhånden blev hun færdig med biologistudiet, men lagde biologien fra sig og fyldte sin hverdag med journalistik. Det førte til adskillige år ved Weekendavisen og Berlingske Tidende, 18 år i Politikens spalter og mere end 25 år i DR, hvor hun har medvirket - både i radio og TV. I dag leverer hun fast indslag til 'Orientering' på P1. Ofte flere gange om ugen.

"For at kunne lave så meget radio, bliver jeg nødt til at være på arbejde nærmest hele tiden. Derfor går jeg altid med optageren i tasken og er klar, hvis jeg falder over en historie," siger Hanne Foighel.

Savner legekammerater

Selv om Mellemøsten er fyldt med gode historier, og både palæstinenserne og israelerne er glade for at åbne munden, er jobbet som freelance-journalist ikke en dans på roser hver dag.

"Da 'Orientering' for nogle år siden gerne ville have lyd og ikke kun tale i indslagene, stod jeg helt på bar bund. Jeg havde jo aldrig lært om den slags radio. Heldigvis arrangerede redaktionen et kursus for freelancerne med Jón Kaldan, som virkelig laver fantastisk god radio. Vi holder stadig kontakt, så ham kan jeg tage fat på, hvis jeg er i tvivl eller savner noget feedback. Redaktionssekretærerne er også altid hjælpsomme, især når jeg - og det sker tit - leder efter et bestemt udtryk på dansk lige her og nu," siger Hanne Foighel, og fortsætter:

"Men ind imellem savner jeg nogle legekammerater. Hvem går jeg til, når jeg er på tredje dag uden nogle ideer til en historie? Nogle gange kan man godt føle sig lidt alene, når man er så langt fra redaktionen. Her sørger jeg for at bruge mine internationale journalistkolleger en hel del. Og så er denne region heldigvis fyldt med skøre politikere og spændende mennesker."

På trods af den store afstand til DR hjemme i Danmark, vil Hanne Foighel fortsætte med at fylde 'P1 Orientering' med israelske og palæstinensiske historier. Hun tager det som en udfordring, at hun hele tiden skal komme op med nye ideer.

"Det er også fascinerende, at man hele tiden skal grave noget nyt frem. Det at være freelancer er en fin blanding mellem frustration og fast arbejde."

Facebook
Twitter