Jagten på en ny Jørn Utzon går i gang

DR Skole og Utzon Center Aalborg er klar med det hidtil mest omfattende undervisningsmateriale i arkitektur, som alle skoler i Danmark frit kan bruge.

Jørn Utzon blev ikke mindst kendt for at stå bag Sydney Opera House. Nu kommer der også undervisningsmateriale i arkitektur, som alle skoler frit kan bruge. (Foto: Dr arkiv)

Skulle der mon blandt landets skoleelever gå og gemme sig en ny stjernearkitekt som Jørn Utzon, der tegnede operahuset i Sydney? Ja, det vil måske vise sig i den kommende tid, når landets lærere får helt nye muligheder for at koble de kreative fag med de matematiske naturvidenskabelige fag, så elever, der har stærke kreative kompetencer, også får en plads.

Mulighederne får de i forbindelse med, at DR Skole og Utzon Center i Aalborg netop har lanceret det mest omfattende undervisningsmateriale i arkitektur, som alle skoler i Danmark frit kan bruge. Projektet er blevet til med støtte fra Nordea-fonden.

Målet med projektet ’Arkitektur er en leg’ er, at omkring 50.000 børn i løbet af de næste fire år får arkitektur på skoleskemaet og en indføring i arkitektens verden.

Fra tirsdag den 1. maj får alle landets skoler fra det nye skoleår mulighed for at booke plads til at træde ind i arkitektens værksted – sammen med DR Skole og Utzon Center. Det er et værksted for børn, hvor arkitektens kreative blyantsstreger og håndbyggede modeller møder matematikkens og naturvidenskabens verden. Undervisningen bliver til en fælles leg, der udvikler såvel evnen til at formgive og designe med lysten til at regne og udtænke.

”De fleste børn har nok på et tidspunkt tænkt tanken: ”Hvad skal jeg overhovedet bruge det til?” når de har svedt over matematikopgaverne i skolen. Med ’Arkitektur er en leg’ vil vi på DR Skole gerne vise, at matematik og geometri netop kan bruges ude i virkeligheden til at skabe smukke, kreative former. Hvem ved, om den næste Jørn Utzon sidder derude et sted i et klasselokale,” siger Carsten Nymann, der er chef for DR Viden i Aalborg, som blandt andet huser redaktionen bag DR Skole.

Kan findes på nettet

Fra den 1. maj kan alle undervise i Folkeskolen gå ind på ww.dr.dk/skole/arkitektur-er-en-leg og hente lærervejledninger og se en beskrivelse af de forskellige forløb.

”Vi tror på, at man lærer med både hænder og hoved og med den bløde blyant og den matematiske beregning. Vi er ikke et nyt klasseværelse, men derimod et legende værksted, hvor lærere og elever får mulighed for at undersøge og udforske, at matematik godt kan bygges eller tegnes, og at den kreative proces nogle gange også kan sættes på formel ved hjælp af nye teknologier. Det er legende let, hvad enten man besøger Utzon Center eller arbejder med det hjemme på skolen,” siger Lasse Andersson, der er kreativ direktør i Utzon Center.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter