Jesper Theilgaard siger farvel til skærm og vejrkort efter 27 år

Meget har DR-vejrværten oplevet inden for meteorologi, men aldrig en regulær seerstorm. Jesper Theilgaard stopper i DR om fire måneder og vil fremover arbejde som selvstændig.

Jesper Theilgaard slutter i DR med udgangen af januar. (Foto: Bjarne Bergius Hermansen)

Fygesne, stiv kuling, skyfri himmel, tåge og torden.

Jesper Theilgaard har lovet lidt af hvert i DRs vejrudsigter de seneste 27 år, men fra den 1. februar 2018 er det slut med at høre den populære meteorologs forudsigelser i både radio, TV og på dr.dk.

I forbindelse med at DR Vejret flytter til Aarhus næste år, har den snart 62-årige vejrvært besluttet sig for i stedet at slå dørene op til en tilværelse som selvstændig. Det gør han efter snart 40 år i statens tjeneste og med faste arbejdstider – først som meteorolog ved Flyvevejrtjenesten i Københavns Lufthavn i Kastrup fra 1978, og siden 1990 som vejrvært i DR.

”Det skal på ingen mådes ses, som om jeg smækker med døren, og DR er i sin gode ret til at flytte DR Vejret til Aarhus. Jeg havde nok allerførst tænkt, at jeg kunne pendle til Aarhus og finde ud af det med overnatningerne, fordi min familie, børn og børnebørn bor på Sjælland og ikke lige er til at rykke. Men efterhånden er jeg begyndt at tænke på det hele som en ny mulighed - og for at blive herre over min egen kalender. Så nu tager jeg springet,” siger Jesper Theilgaard.

Specielt det seneste årti er han blevet kendt som en af Danmarks fremmeste klimaeksperter, og det arbejde fortsætter og intensiverer Jesper Theilgaard fremover i sit eget firma. Det har han valgt at kalde Klimaformidling.dk, og den mangeårige vejrvært planlægger blandt andet at skrive bøger, holde foredrag og hjælpe folk og firmaer, der har brug for at få formidle deres viden om for eksempel klimaprojekter og bæredygtighed.

”Der er da ingen tvivl om, at det vil være vemodigt at skulle præsentere den sidste vejrudsigt til januar. DR har været en god arbejdsgiver, og jeg har været taknemmelig for det, jeg har fået lov til – ikke mindst, at jeg specielt de seneste 10 år har kunnet have et særligt fokus på klimaet og klimaspørgsmålene, som mere og mere presser sig på,” siger Jesper Theilgaard.

Vild medieudvikling siden 1990

Da han blev uddannet som flyvemeteorolog i 1978, havde han aldrig tænkt på sig selv som en, der ville komme til at lave fjernsyn og radio i over 25 år. Og når Jesper Theilgaard tænker tilbage, er det da også en helt overvældende medieudvikling, der har været, siden han første gang var på skærmen i DR i 1990 – to år efter monopolbruddet.

”I starten var jeg stadig ansat hos Danmarks Meteorologiske Institut, og jeg tror, jeg blev antaget som vejrvært i DR, fordi jeg i forvejen havde undervist flyvemeteorologer. På den måde var jeg vant til at formidle stoffet,” forklarer Jesper Theilgaard.

Hvor det at være vejrvært i dag er et fuldtidsjob, var det i starten noget, Jesper Theilgaard havde som en slags bibeskæftigelse flere dage om ugen. Her blev han kørt i en taxa fra DMI til TV-Byen i Søborg, når det var ved at blive aften, og TV-Avisen og han selv skulle på skærmen. Det var dengang vejrkortene til TV-Avisen var noget, man faxede skitserne til til en DR-grafiker, der så havde dem lavet, når han skulle på skærmen. I dag laver Jesper Theilgaard dem blandt andet selv på sin computer.

Mere fascination og forklaringer

”Vejrstoffet er nok mere og mere også blevet fascination med årene. Hvor vejrudsigten på TV i 1990’erne var stedet, hvor for eksempel landmænd, fiskere og tømrere, der var afhængige af vejret, fik overblik over de næste dages vejr, går de i dag ind på DMI’s app i stedet. ’Vores Vejr’ og andre vejrudsigter er derfor snarere blevet stedet nu, hvor seerne kan få en masse forklaringer på vejrfænomener og få oplysninger om vejret, som er nyttige at vide,” mener Jesper Theilgaard.

Det særlige fokus på det globale klima og de tiltagende problemer på den front, kom lige så langsomt ind på Jesper Theilgaards personlige vejrkort op gennem 1990’erne. Og fra omkring 2005-2006 var det noget, derfor alvor kom til at fylde mere i hans arbejdsliv.

”På et tidspunkt indkaldte den daværende græske EU-kommissær for klimaet tv-meteorologer fra hele Europa. Her blev der skabt et netværk til at formidle klimaspørgsmål, som kunne formidle viden ud fra videnskabelige forudsætninger. Det er et netværk, jeg har brugt meget og fortsat trækker på,” siger Jesper Theilgaard.

Han har rejst en del for DR for at dække klimaspørgsmålene, han har været til klimatopmøder, og i 2014 var han én af 10 tv-meteorologer fra hele verden, som den daværende FN-generalsekretær Ban Ki-Moon og The World Meteorological Organization bad om at fremlægge en langtidsprognose for vejret på FN’s klimatopmøde i New York. Jesper Theilgaard præsenterede én for Nordeuropa frem til 2050.

Allerede i den kommende weekend – og i de kommende fire uger – bliver der mulighed for at se og høre Jesper Theilgaard uden for DR-skærmen, når der er københavnerpremiere på Rådhuspladsen på ’Climate Planet’-projektet, som sommeren over har kørt i Aarhus, og som er en del af, at byen er Europæisk Kulturhovedstad i 2017.

I det store telt på Rådhuspladsen – formet som en globe – vises den 37 minutter lange film, som Jesper Theilgaard har skrevet manuskript til, og hvor DR-vejrværten på en enkel måde prøver at forklare, hvordan klimaproblematikken hænger sammen, og hvorfor vi i dag står i det møg, som vi åbenbart gør. Århus Stiftstidende kaldte ligefrem filmen ”en dybt alvorlig gyser om klimaet”, da den havde premiere i sommer.

”Det er tanken, at filmen skal ud i verden, og der er foredrag på tegnebrættet i Berlin, Paris og London, så jeg er sådan set ikke bange for at blive arbejdsløs,” siger Jesper Theilgaard.

Den nu snart forhenværende DR-vejrvært synes, der er rigtig mange sjove oplevelser at se tilbage på i de 27 år.

”Når vi har lavet ’Sommervejret’ har det tit indebåret en turné rundt i landet, og det har været vildt sjovt. Det var det også, da jeg i DR2’s barndom – dengang kanalen stadig blev kaldt ”Den hemmelige kanal” – var vært for programserien ’Og vejret’, som blev lavet i Aarhus, og som jeg kom til at lave, efter at jeg havde medvirket i nogle Poul Thomsen-programmer,” beretter Jesper Theilgaard.

Som korsanger og med eksamen i kordirektion har Jesper Theilgaard af og til forsøgt at benytte sig af DRs kor og orkestre, når det var muligt. Og da DR Underholdningsorkestret et år skulle spille musikken til ’Ringenes Herre’ ved DR Slotskoncerter på Ledreborg Slot, fik han lov til at dirigere orkestret, og seerne fik den overraskelse med til aftenkaffen og vejrudsigten hjemme i stuerne.

Også vild med radio

”Mange tror nok, at det sjoveste har været at være på skærmen, og det har bestemt også givet mange oplevelser - men det er samtidig meget planlagt, og det hele skal fyres af på få minutter. Jeg har deltaget i et utal af radioprogrammer gennem årene – for eksempel i ’P1 Morgen’ og på P4, hvor jeg har kunnet tale mere frit om vejr og klima og været i dialog med studieværterne. Det er helt klart også noget, jeg godt har kunnet lide,” siger Jesper Theilgaard.

Han lægger dog heller ikke skjul på, at det også har sine bagsider at være én, som nærmest alle danskere kender fra mere end 25 år på skærmen.

”Dit privatliv er påvirket betydeligt, og går du for eksempel i teatret bliver du overbegloet, og det skal man da lige vænne sig til. Det har jeg efterhånden selv gjort, men min familie har klart været påvirket af det, ” siger Jesper Theilgaard, der har fået mange snakke om vejret med seere og lyttere gennem årene – på godt og ondt.

”Nogle siger også ”Tak for det gode vejr” til mig. Det har jeg prøvet ret ofte,” griner DR-vejrværten.

Har ikke oplevet seerstorm

Selv om Jesper Theilgaard har meldt ud om mange forskellige meteorologiske fænomener, har seerstorm faktisk aldrig været noget, han har kunnet berette om.

”En direkte seerstorm har jeg aldrig haft, men i begyndelsen af min klimaekspert-karriere var der klimaskeptikere, der skrev og beklagede sig over, at jeg beskrev klimaændringerne som menneskeskabte. Det er vel det eneste, jeg har oplevet i den retning,” siger Jesper Theilgaard.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk